Djokovics bombaformában jutott döntőbe

2013.11.10. 23:43

A hatalmas formában teniszező Novak Djokovics 6:3, 6:3-mal hazaküldte Stanislas Wawrinkát az évzáró teniszvébé második elődöntőjében, így a hétfői döntőben az idei szezon két legjobb játékosa csap össze, miután Rafael Nadal már korábban legyőzte Roger Federert.

Djokovics nagyon akarta ezt a győzelmet, amit az is jelzett, hogy a szokásosnál is többször emelte magasba fontos pontok után az öklét és jó pár üvöltés is kiszakadt belőle. Pedig mérsékelten kellett izgulnia az elődöntőben, aminek a végére egyik legjobb teniszét nyújtotta. Wawrinka ugyan megpróbált kockáztatni, ami sokszor bejött, de meglehetősen sok hibával is járt, ráadásul sokszor kényszerült második szervára.

A meccset bátran kezdte a svájci, és sikerült is meglepnie Djokovicsot, 1:1-nél elvette a szerb adogatását. Azonban lényegében első szervák nélkül képtelen volt megtartani a bréket, Djokovics visszajött, ráadásul nagyon felszívta magát. Ugyan egészen a szett végéig nem ütött nyerőt, de rendszeresen hibára késztette Wawrinkát, és 4:3-as vezetésénél újra két bréklabdához jutott.

Egy 24 ütésváltásos labdamenetbe még belehibázott Djokovics, de a második esélyét már kihasználta, így hatalmas üvöltés mellett már a szettért szerválhatott. Wawrinka még odatette magát a végére, próbálta tüzelni magát, de Djokovics ökle újból a magasba lendült, miután bréklabdát hárított, majd egy ásszal lezárta a játszmát.

Wawrinka a második szettre sem tudott már lényegesen emelni a játékán, Djokovics rögtön három bréklabdához jutott, és újabb ökölbe szorított kézzel jelezte a szett és brékelőny megszerzését. A szerb semmire hozta a saját adogatását és esélye volt a 3:0-ás vezetésre is, azonban Wawrinka nagy nehezen megfordította a gémet.

Djokovics közben parádézott, csodálatos röptét és félröptét is ütött, 3:1-nél pedig megint bréklabdához jutott a svájci adogatásánál. Valahogy ezt is megfordította Wawrinka, Djokovics azonban egy újabb semmire hozott adogatással törte le a reményeit. 4:3-nál már egy nagy „C'mon!"-nal konstatálta a szerb, hogy egy játékra került a győzelemtől, és nem is kellett már adogatnia a mérkőzésért. Wawrinka két meccslabdához juttatta, majd újból hibázott, így Djokovics a magasba ugorva, mosolyogva ünnepelte győzelmét.

Wawrinka idén nagyon közel került a legjobbakhoz, ennek méltó lezárása volt ez az elődöntő, a 8. helyen fejezi be az évet. A vébét korábban kétszer (2008, 2012) megnyerő Djokovics viszont egészen elképesztő sorozatot visz tovább: az elmúlt 21 meccsét megnyerte (ez három tornagyőzelmet is jelent), a US Open döntője óta nem kapott ki - igaz, ott attól a Rafael Nadaltól, aki hétfő este az ellenfele lesz. Látva Djokovics és Nadal formáját, igazi klasszikus is lehet az évzáró torna utolsó meccséből.