Most letaszítják Nadalt a trónjáról?

000 DV2022385
2015.05.24. 17:10

Tíz éve a legnyíltabb Roland Garros kezdődött el vasárnap Párizsban, miután a salakkirály, és egy évet leszámítva egyeduralkodó, kilencszeres győztes Rafael Nadal soha nem érkezett ilyen bizonytalan formában az év második Grand Slamjére. Ráadásul már korán szembekerülhet a világelső Novak Djokoviccsal, aki viszont nagy formában élete első Garros-trófeájára, és így a karrier Grand Slamre hajt. Andy Murray abban bízhat, hogy még soha nem játszott ilyen jól salakon, míg Roger Federer a sorsolásnak köszönhetően a vérszivattyút elkerülve próbálhat újra bejutni a döntőbe.

Nadal ezúttal sebezhető

Az elmúlt tíz évben a Roland Garros volt az a Grand Slam, ahol a legkevésbé lehetett csodát várni, a 2009-es egyetlen veresége ellenére Nadal egyeduralma még azokban az években sem volt igazából veszélyben, amikor a szezon más részein esetleg bukdácsolt, sérülés miatt kellett kihagynia. Most mégsem arról szólnak a hírek, hogy a zsebében érezhetné az egészen elképesztő, 10. Roland Garros-győzelmét – habár ez is benne van a pakliban, de pokoli nehezen juthat el odáig.

Azért változott meg a helyzet, mert a tavalyi év második felét sérülés miatt kihagyó spanyol ugyan visszatért a szezon véghajrájára, de alig néhány meccset tudott játszani, mielőtt vakbélműtét miatt még az évzáró vébét is ki kellett hagynia. Az újabb kihagyás után idén sokkal nehezebben találja újra a legjobb formáját, karrierje leggyengébb salakszezonján van túl, és tíz éve először kicsúszott az első ötből, csak 7. a világranglistán.

Nadal az év első Grand Slamjén, az Australian Openen a negyeddöntőben kapott ki Tomas Berdych-től, de ebben visszatérése után ilyen hamar nem volt semmi meglepő. Utána Dél-Amerikában sikerült salakon tornát nyernie, viszont csak alacsonyabban rangsorolt ellenfelek ellen, míg két 1000-es versenyen, Indian Wells-ben és Miamiban megint idő előtt búcsúzott.

A korábban általa uralt európai salakversenyek nyitányaként a saját bevallása szerint is biztató játékkal esett ki Monte Carlóban Novak Djokovics ellen az elődöntőben, de aztán megint hullámzó hetek következtek. Harmadik körös volt Barcelónában, döntőzött ugyan Madridban, de nagyon simán kapott ki Andy Murraytől, a Garros előtt pedig az utolsó felvezető tornán a negyeddöntőben búcsúzott Rómában is.

„Nagyon keményen dolgozom, mióta visszatértem, de minden egy folyamat része” – magyarázta. „A formám nem szörnyű, de a korábbi évekhez képest tényleg rossznak tűnik” – mondta, ugyanakkor késznek nevezte magát a Garrost megelőző sajtótájékoztatón. Szerinte egyre inkább összeáll a játéka, ha pedig nem is sikerül nyernie Párizsban, akkor is fontosnak tartja, hogy idén sérülések nélkül végig tudja játszani a szezont.

A Garros hagyományosan lassabb salakja kedvezhet neki, és az is jól jöhet, hogy akár nehezebb ellenfeleken – a Dolgopolov-Almagro meccs győztese a második körben, a 10. kiemelt Grigor Dimitrov a negyedik fordulóban – át vezethet az útja a tavalyi döntő meglehetősen korai újrajátszásáig.

Nadal ugyanis a felemás salakos eredményeivel alaposan visszacsúszott a ranglistán, a sorsolás pedig úgy hozta, hogy

pont egy negyedbe került a bombaformában teniszező Djokoviccsal, vagyis már a negyeddöntőben találkozhatnak egymással – és ezúttal lehet, hogy nem a spanyol lesz a favorit.

Nadal eddigi 10 indulásából mindössze egyszer, 2009-ben veszített a Roland Garroson, akkor a térdsérüléssel küzdő spanyolt Robin Söderling ütötte le a pályáról a negyedik körben, de abban az évben is három tornagyőzelemmel és egy döntővel érkezett Párizsba. Kiesése a Roland Garroson lehetőséget adott az ellene a korábbi években több döntőben is teljesen esélytelen Federernek arra, hogy megnyerje a még hiányzó salakpályás Grand Slamet is, és ezzel teljessé tegye Grand Slam-gyűjteményét. Most Novak Djokovicsnak van esélye arra, hogy Nadalt legyőzve megcsinálja a karrier Grand Slamet, vagyis mind a négy nagy tornát megnyerje legalább egyszer pályafutása során.

Djokovicsnak a kezében a sorsa

„Mindig egy kis plusz motivációval érkezem a Roland Garrosra” – mondta a torna előtt a 29 éves szerb világelső, akit a születésnapját szintén a Garros alatt ünneplő Nadalhoz hasonlóan felköszöntöttek a szervezők pénteken, glutén- és cukormentes tortát kapott. Djokovicsnak az is erőt adhat, hogy megint egyik legjobb teniszét játssza, és nagy győzelmekkel – lényegében az összes topjátékost verte az elmúlt hónapokban – a háta mögött érkezett Párizsba.

Az év eleji Australian Open megnyerése után becsúszott ugyan egy vereség Djokovicsnak Federer ellen a dubaji döntőben, viszont azóta zsinórban 22 meccset nyert, és közben kétszer is nagyon magabiztosan verte a svájcit. Az elmúlt hónapokban négy 1000-es tornát nyert meg, kettőt kemény pályán Indian Wells-ben és Miamiban, aztán mellé két salakosat Monte Carlóban és Rómában. Ennél jobb eredményekkel nehezen érkezhetne a Garrosra, hogy begyűjtse régóta áhított trófeáját.

Djokovics a sorsoláson nem kapott ugyan túl könnyű ellenfeleket, de még a negyedik körben is csak Richard Gasquet jöhet szembe vele, mielőtt kezdődnének az igazi nehézségek, minden bizonnyal a Nadal elleni negyeddöntővel. Ez azért is érdekes meccs lesz, mert miközben Nadal folyamatosan megnyerte a tornát, az elmúlt négy évben Djokovics is kétszer elődöntős, kétszer döntős volt, vagyis egy vereséggel ő is nagyon korán búcsúzni kényszerülne.

A világelső nagy formában van, de még Nadallal sem érnek véget az első Garros-győzelem felé vezető megpróbáltatások,

könnyen lehet, hogy a nagy négyes másik két tagját, Andy Murray-t és Roger Federert is le kell győznie a karrier Grand Slamhez.

Federer nyugodtabban lépdelhet

Döntő, elődöntő, negyeddöntő, negyedik kör – a 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer 2011 óta egyre korábban búcsúzott a Garroson, ezúttal azonban extra lendületet adhat neki, hogy a nagy négyesből egyedül a sorsoláson elkerülte a felső ág halálzónáját, és egy fokkal nyugodtabban építkezhet az újabb döntő felé.

A második kiemelt svájci a negyedik körben már kaphat veszélyes ellenfelet a Monte Carló-i legyőzője, Gaël Monfils személyében, utána pedig honfitársa, Stan Wawrinka várhatja a negyeddöntőben. Az elődöntőben a 4. kiemelt Tomas Berdych, vagy a szintén verhető, 5. kiemelt Kej Nisikori lehet a legmagasabban rangsorolt ellenfele. Utána viszont a 18. Grand Slam-győzelméhez már adott esetben Djokovicsot vagy Nadalt kellene legyőznie, ami nagyon nem tűnik könnyű feladatnak.

A svájcinak nem indult jól az év, az Australian Openen már a harmadik körben kiesett, pedig előtte 11 egymást követő évben jutott be legalább az elődöntőbe a nyitó GS-en.

Azóta azonban néhány korai vereség mellé jutottak nagy győzelmek is,

közben pedig beütötte pályafutása 9000. ászát is, ami az elmúlt huszonöt évben csak három másik teniszezőnek, pl. az adogatógép Ivo Karlovic-nak sikerült. Dubajban talán idei legjobb játékával verte Djokovicsot a döntőben, de döntőzött a szerbbel Indian Wells-ben is, mielőtt megkezdődött volna az európai salakpályás szezon.

Monte Carlóban ugyan harmadik körös volt, Madridban pedig két meccslabdáról bukta el a nyitómeccsét a most már ranglista 30. ausztrál Nick Kyrgios ellen, de Isztambulban tornát nyert, Rómában pedig csak a döntőben kapott ki, megint Djokovicstól. Összességében jó formában érkezett a Roland Garrosra, és abban is bízhat, hogy a másik ágon egymást fárasztják le legnagyobb riválisai, de így is meglepetés lenne, ha pont salakon jönne össze három év után az újabb Grand Slam-győzelme.

Murray soha ilyen jó nem volt salakon

Az idei Australian Openen döntőt játszó Andy Murray újra harmadik a ranglistán, a két amerikai, még keménypályás Masters-versenyen egy elődöntőt és egy döntőt játszott – mindkétszer csak Djokovics tudta megállítani –, és élete formájában teniszezik salakon is. Soha korábban nem tudott még tornát nyerni ezen a borításon, most viszont mindjárt kettőt is, ráadásul München után friss házasként Madridban Nadalt győzte le a döntőben. Habár a római felvezető tornán fáradtságra hivatkozva vissza kellett lépnie a második meccsétől, a Garroson vele is bőven számolni kell.

Soha nem éreztem magam túlságosan kényelmesen ezen a borításon. Most viszont jól mozgok, sokkal szabadabbnak érzem magam

– mondta. Az Amélie Mauresmo mellett már Jonas Björkmant is az edzői között tudó Murray negyedébe került a tavalyi US Open-bajnok, de azóta messze nem szárnyaló Marin Cilic és a veterán, két éve a Garroson is döntőt játszó David Ferrer is, akit még soha nem vert salakon. Papíron ráadásul Djokovicson vagy Nadalon kellene átjutnia az elődöntőben is, hogy aztán a fináléban mondjuk Federerrel nézzen szembe.

Egy elődöntős hely kiadó

Salakon hagyományosan feltűnnek azok a specialisták is, akik más borításon sokkal kevésbé veszélyesek, itt azonban megnehezíthetik a legjobbak dolgát is, és akár sokáig is eljuthatnak. A kiemeltekre visszatérve a 7. David Ferrer sincs rossz formában, de a felső ágon már az elődöntőbe is jó eséllyel csak Murray-n keresztül vezethet az út, míg az alsó ágon Tomas Berdych és Kej Nisikori is joggal reménykedhet az elődöntőben. Mindketten játszottak negyed- és elődöntőket idén salakon, a Garroson pedig könnyen lehet, hogy egymáson keresztül léphet valamelyikük a legjobb négy közé. Szintén ezen az ágon van a 8. kiemelt Stan Wawrinka, aki ugyan elődöntős volt Rómában, de ott éppen a most is a negyedébe sorsolt Federertől kapott ki.

Sarapova megint nagy formában

A nőknél az első kiemelt Serena Williams salakon azért meglehetősen hektikus volt az elmúlt években: ugyan megnyerte a tornát 2013-ban, de előtte az első körben, tavaly pedig a másodikban esett ki. Idén a miami 1000-es torna megnyerése után salakon is elődöntőbe jutott Madridban, azonban másfél héttel a Garros előtt könyöksérülésre hivatkozva lépett vissza Rómában a legjobb 16 között.

Az amerikaival ellentétben

stabilan a végéig jutott Párizsban az elmúlt években a második kiemelt Marija Sarapova,

aki tavaly és 2012-ben is megnyerte a tornát, de a köztes évben is döntőt játszott Williamsszel, akitől ugyanakkor rendre kikap. Sarapova most is nagy formában érkezett, a Madridban játszott elődöntő után a római tornát már meg is nyerte. Az orosz a tavalyi döntőt a most is harmadik kiemelt román Simona Halep ellen játszotta, de a Madridban győztes cseh Petra Kvitova is menetelhet Párizsban.

A világranglista 83. Babos Tímea a 11. kiemelt Angelique Kerber ellen kezd, aki volt már negyeddöntős is 2012-ben a Garroson, az elmúlt két évben pedig a negyedik körig jutott, ezért nem könnyű ellenfél. Ugyanakkor egyelőre az is kérdés, pályára tud-e lépni, mivel pénteken Nürnbergben hátfájás miatt fel kellett adnia játék nélkül az elődöntőjét. Az első körön túl Babosnak már verhetőbb versenyzők, pl. a Dellacqua-Tomljanovic meccs győztese következhetne. Az egyes mellett a magyar teniszező párosban is indul, és a tavalyi wimbledoni döntős ugyan korábban így sem tudott egynél több meccset nyerni a Roland Garroson, de ezúttal Rómában Kristina Mladenoviccsal megnyerték a tornát, ami jó előjel lehet.