no

Ketrec nélkül úszott Kubából Floridába

2013.09.02. 20:23 Módosítva: 2013.09.02. 21:50

A 64 éves Diana Nyad amerikai hosszútávúszó ötödik és már előre bejelentetten utolsó próbálkozásra az első ember lett, aki cápaketrec nélkül átúszta a Floridai-szorost, írja az AP. Szombaton vágott neki Kubából a 166 kilométeres távnak, nagyjából 53 óra alatt sikerült partra érnie Floridában.

Az úszót 51 fős legénység és öt hajó kísérte az úton, hogy megvédjék a cápatámadásoktól és a medúzáktól, valamint csillapítsák az erős áramlatokat. Nyadot ünneplő tömeg várta Floriában, az utolsó kilométereket élőben közvetítették amerikai tévék. Barack Obama amerikai elnök a Twitterén gratulált Nyadnak. „Soha ne adjuk fel az álmainkat" – teszi hozzá.

„Három üzenetem van. Az első az, hogy sohase adjuk fel. A második az, hogy az ember sosem túl öreg ahhoz, hogy az álmai után eredjen. A harmadik az, hogy ez egy egyszemélyes sportnak tűnhet, pedig csapatmunka" – nyilatkozott a parton Diana Nyad.

A hosszútávúszó 1978-ban próbálkozott először a szoros átúszásával. 2012-ben a viharos időjárás, valamint a medúza- és cápaveszély miatt fel kellett adnia kísérletét. Cápaketreccel 1997-ben az ausztrál Susan Maroney már leúszta a távot.