Ha nincs rend a fejemben, nincs jövőm

2014.01.06. 22:32

„ A barcelonai világbajnokságot a nem éppen jól sikerült kezdés után rendbe tudtam tenni a 100 pillangón kiharcolt ezüstérmemmel, de ami ezután következett, azt mindennek nevezhetem, csak fényesnek és dicsőségesnek nem. A rövidpályás Európa-bajnokságon érem nélkül maradtam, és ez a kudarc mély nyomokat hagyott bennem” – ismerte el a Kőbánya SC sportolója a Telekom hírszolgálatának. Az idei első edzése után Turi Györggyel, az edzőjével már nem a közelmúlt eseményeiről, hanem a teendőkről, a közeljövő sikeres munkájának a feltételeiről váltott szót.

Nem csoda, hogy a dániai rövid pályás Európa-bajnokságon történtek megrázóak voltak az öt olimpiai és kilenc világbajnoki érmet szerző úszónak, hiszen az előző két évben, Lengyelországban illetve Franciaországban is három győzelmet ért el.

„A tanulságot valójában már a londoni olimpia után levontam, amikor be kellett látnom, hogy hiába vagyok testben - erőben és edzettségben - ott, ahol lennem kell, ha a fejemben nincs rend, a központ nem tud megfelelő parancsokat adni. Ha pedig az összeköttetés rossz vagy akadozik, minden összekuszálódik, és akkor semmi jóra nem lehet számítani.”

Cseh Lászlóban rossz beidegződések alakultak ki és a jelek szerint rögződtek is. Szervezete már a nagy versenyek előtt hibajelzéseket adott, amelyek a rajt előtt még fel is erősödtek. Fejfájással, rosszulléttel, elbizonytalanodva alighanem a nála is nagyobb versenyzők sem szerepelnének bravúrosan.

„A megoldás kulcsát nem kell keresgélnem, tudom, hogy hol találom és azt is, hogy melyik kapun kell bejutnom. A fejemben kell sürgősen rendet teremtenem, hogy a testem engedelmeskedhessen. A mentális felkészültségem fokát kell sokkal magasabbra emelnem, ezt mondom én, és ugyanezt állítják azok is, akik jót, illetve jobbat akarnak nekem. Keresem a legmegfelelőbb szakembert, ajánlások bőven vannak, így csupán rajtam múlik, hogy kire esik a választásom. Sürget az idő, ha nem tudom felszámolni a rossz beidegződéseket, akkor nem sok jót jósolhatok magamnak.” 

A barcelonai világbajnokságon a vb-mérlegét kijavító 100 méteres pillangó ezüstje után Cseh László arról beszélt, hogy a jövőben a rövidebb távokkal is érdemes lesz foglalkozni.

„Ezt ma sem cáfolom, de én a jövőben is szeretnék megmaradni vegyesúszónak, és nem csupán 200-asnak, hanem 400-asnak is. Az edzettségem szintje és a technikai tudásom is erre ösztönöz. Nem nyugodhatok bele abba, hogy a fejemben nincs rend, ez a jövőben nem lehet az ismétlődő magyarázat.” 

Minderre azt is lehet mondani, hogy Cseh nem csupán az ellenfelei, hanem önmaga legyőzésére is készül. A két legnagyobb csatát 2014-ben a berlini Európa-bajnokságon, majd az év végi rövid pályás világbajnokságon vívhatja meg.

Egyelőre sok a bizonytalanság, az viszont már eldőlt, hogy a tavalyi gyakorlatot követve 2014-ben sem a magaslati, sem pedig a meleg égövi hosszú edzőtáborozásokon nem vesz részt.