Hosszú Katinka csak egy számban indul az országos bajnokságon

2015.06.26. 13:49

Szombaton kezdődik az úszók országos bajnoksága Győrben, Hosszú Katinka tavaly Debrecenben nyolc aranyat szerzett, idén maximum egyet fog, mert csak a 100 hátra nevezték be. Ezen a távon a tavalyi Eb-n aranyérmes lett.

„Ha egy ekkora klasszis, mint ő, csak egy számban is indul, már annak is örülünk. El kell fogadnunk azt, ami neki a legelőnyösebb. Az egyesület elfogadja, hogy mindent a kazanyi világbajnokságnak rendel alá, és maximálisan bízunk abban, hogy augusztus másodikától jól fog szerepelni” - mondta Markovits László, a Vasas klubelnöke.

Kiss László szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, ő csak azt kérte a legjobb versenyzőktől, hogy legalább egy számban induljanak el. Ennek tesz eleget Hosszú mellett az olimpiai bajnok Gyurta Dániel is, aki 200 mellen, kedvenc távján versenyzik Győrben. Tavaly százon versenyzett az Újpest úszója, idén természetesen visszatért a kétszázra is, hiszen az előző három vb-n ő volt a leggyorsabb.

„Katinkának nem kell vb-szintet úsznia, mert eddig már megtette. Megértem, hogy edzeni akar, és ebben az időszakban éppen az edzések illeszkednek legjobban a programjába. Egyébként sem ért váratlanul a döntése, mert egy hónapja már azt mondta, így neki a legjobb. Nem kell emiatt elítélni. A döntésében az is szerepet játszhat, hogy a bemelegítő medence még nem készült el a helyszínen” - magyarázta a szakember.

A kazanyi világbajnokság az olimpiai kvalifikáció egyik fő versenye is. A kapitány csak két versenyzőt nevezhet minden számban, és 200 pillangón a férfiaknál hárman, a nőknél négyen úszták meg eddig a szintet. 400 vegyesen is kétszer annyian úsztak szintet, mint ahány hely van.

Egy nagy hiányzója biztosan lesz a vb-csapatnak, mert Kozma Dominik vállműtétje miatt csak októberben edzhet legközelebb. A tavaly Eb-harmadik vegyes váltóból így a gyorsúszó biztosan kimarad. Kozma tavaly 200 gyorson negyedik lett az Európa-bajnokságon.