A csodagyerek nem mehet az úszó-vb-re

2015.07.24. 16:34

Kenderesi Tamás betegsége miatt nem indulhat a kazanyi vizes világbajnokságon - tudatta Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya pénteken az MTI-vel.

A szakvezető beszámolója szerint a 19 esztendős versenyzőnél a sportkórházi vérvizsgálatok mononukleózist állapítottak meg, ami annyit jelent, hogy három hónapig vízbe sem mehet, és fizikailag nem terhelhető.

Kenderesit szerdán vizsgálták – fáradékonyságra panaszkodott, nem bírta olyan jól az edzések végét -, akkor már nem mehetett vízbe, és a csütörtöki edzést is ki kellett hagynia.

„Nincs nagy baj, szeretnék már hétfőn vízben lenni az elutazás előtt” - mondta az Indexnek még csütörtökön, Balatonfűzfőn. A nyirokcsomóit érezte megduzzadva.

Az orvosi döntés miatt 16 fősre csökkent a magyar úszócsapat, amelybe senki sem hívható be Kenderesi helyére, mivel a nevezési határidő már múlt szombat éjfélkor lejárt.

A balszerencsés versenyző nagy reményekkel készült az oroszországi vb-re, miután június végén, a győri országos bajnokságon fantasztikus idővel, a pályafutása eddigi legjobbját jelentő 1:54.79 perccel győzött 200 méter pillangón.

Kenderesi itthon jobb volt Cseh Lászlónál és Biczó Bencénél is. Eredményével a tavaly ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerző pécsi versenyző a második helyre ugrott az idei felnőtt-világranglistán. 

 
Az utolsó ötvenen Győrben 28,64-et úszott, ami kimagasló. Érzékeltetésül: amikor Phelps világrekordot ért el, nem tudott 29 alá kerülni, és ugyanez igaz a Londonban győztes dél-afrikai Chad Le Closra. Erre a hajrára akarta felépíteni a versenyét a vb-n.

Kenderesi kiesésével ebben a számban csak Cseh képviseli Magyarországot Kazanyban, az augusztusi vb-n.

Tari Imre, a versenyző edzője azt nyilatkozta, az tartja a lelket mindkettőjükben, hogy a betegség nincs hatással a riói olimpiai felkészülésre.

Azt mondják az orvosok: ez a betegség olyan, mint a himlő, ha már egyszer elkapta az ember, többet nem fogja.

Egy biztos, még nagyobb erővel fogunk készülni jövőre. Elkeseredettek vagyunk, de talán az élet akarta úgy, hogy most még ne mutassa meg a tudását, és csak később jusson el a csúcsra. Tamás végül is már felnőtt, betöltötte a 18-at, dönthetett volna úgy, hogy elmegy, de azzal azt kockáztatja, hogy több hónapot kell kihagynia majd a vb után. Ami pedig óriási kockázat az olimpiára nézve" - mondta Tari.

A betegséggel korábban megküzdött már Hosszú Katinka és Gyarmati Andrea is.