Turi: Elfogadhatatlan Katinka viselkedése

2016.01.07. 20:11

Turi Györgyöt, a magyar úszóedzők egyik rangidősét mélységesen  felháborította az a méltatlan helyzet, ami arra késztette Kiss Lászlót, a  magyar válogatott szövetségi kapitányát, hogy a riói olimpiai játékok évében lemondjon 17 éve betöltött tisztéről.

"Tisztában vagyok azzal, hogy vihart fogok kavarni, de vállalom. Felháborítónak és
elfogadhatatlannak tartom azt viselkedést, amit Hosszú Katinka tanúsított szerdán egy  olyan emberrel szemben, akire csak felnézni lehet. Felnézni és tisztelni  benne a 75 éves Laci bácsit, azt a szakembert, akivel ötszörös olimpiai bajnok lehetett Egerszegi Krisztina. Tisztelni azt a vezetőt, aki minden tőle telhetőt megtett a magyar úszók fejlődéséért és jó szerepléséért."

Turi szerint nincs az a versenyző, kezdő, haladó, vagy már a csúcsra jutott, aki figyelmen kívül hagyhatja ezt.

"Nincs az a cél, ami szentesítheti egy edző - bárki is legyen az közülünk - nyilvános megszégyenítését. Ismerem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelmondatát, és egyetértek azzal, hogy mindig és mindenben a sportoló az első, aki csak körülveszi, annak tehát a versenyzőt kell segítenie. Ezt a szlogent viszont nem lehet úgy értelmezni, hogy a sportoló adott helyzetben mindent megengedhet magának" - mondta Telekom Sporthírszolgálatnak Turi György, aki 35 éve munkatársa Kiss Lászlónak.

Turi szerint ebben a helyzetben Hosszú Katinkának nem szabad elfelejtenie, hogy honnan indult, miként lett Magyarországon válogatott versenyző, eredményeinek köszönhetően pedig amerikai egyetemen ösztöndíjas, ahogy azt sem: hazatérése után minden támogatást megkapott annak érdekében. hogy még jobb - és olimpiai bajnok - lehessen.

"A tiszteletlenség nem uralkodhat a tisztesség felett" - szögezte le Turi, aki a közelmúltban több élvonalbeli versenyzőjének távozását is méltósággal viselte, és soha nem kezdett bánatában vagy felháborodásában sárdobálásba, vagy bárkinek a lejáratásába.

"Mindenkinek az az érdeke, hogy lecsillapodjanak a felkorbácsolt kedélyek, és újra azt a mosolygós Hosszú Katinkát lássuk az uszodában és a medencén kívül, akit feltétel nélkül szerettünk és tiszteltünk. Kívánom, hogy Kiss Lászlót sikerüljön lebeszélni a visszavonulásáról, és elhitetni vele, hogy továbbra is szükség van rá. Szükség a tudására, a jóságára és az emberi méltóságára"  - jelentette ki Turi György.