Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Brutális a végén levegő nélkül

2016.01.18. 10:57

A 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps a kazanyi világbajnokságon nem lehetett ott eltiltása miatt, így nem is küzdhetett meg 200 méter vegyesen sem a szám világcsúcstartójával, Ryan Lochte-val. Az austini Arena Pro Swim-versenyen viszont már mindketten indultak, Phelps fullasztó technikával győzött.

A táv nagy részében Lochte vezetett, az utolsó fordulónál is volt még két tized előnye, végül nagy hajrával Phelps győzött, 1:58.00-t úszott, 43 századmásodperccel verte az egyik külső pályán úszó Lochte-t.

A verseny után Phelps elárulta, hogy egy új stílusú hajrának is köszönhette győzelmét. A vegyes úszás nehéz szám, a versenyzők eleve nagy oxigénadóssággal teljesítik, de Phelps még ezt is megfejelte. „Nagy kihívás volt, mert az utolsó 15 méteren egyáltalán nem vehetsz levegőt. Ez elég brutális a verseny végén. Még több időt kell rászánnom, hogy kidolgozzam ezt."

A hajrában azért lehet hasznos, hogy nem vesz levegőt, mert akkor nem töri meg a mozgást,  és a jobb vízfekvéssel nyerhet néhány századot. (A videót 3:45-től érdemes nézni.) Phelps nagyjából az utolsó tíz méteren hagyja állva riválisát.

Phelps a 2012-es olimpiai döntő után most először győzte le Lochte-t kétszáz vegyesen, a riói olimpiára félelmetesen nagy formában lehet, januárban még sosem volt ilyen erős a versenyidők alapján.

Phelpsnél is nagyobb eredményt ért el Katie Ledecky, aki saját világcsúcsát javította meg 800 méteres gyorsúszásban, az új csúcs 8:06.68. A kazanyi világbajnokságon augusztus 8-án elért 8:07.39 perccel győzött.

Hosszú Katinka a zárónapon két aranyérmet szerzett, 200 méter vegyesen és 100 méter háton  győzött, utóbbin Missy Franklint előzte meg 12 századmásodperccel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.