Az új úszókapitány: A Bibliában van útmutatás, a bűnös hogyan bűnhődjön

D SOS20160106009
2016.04.21. 09:04

A botrány miatt lemondott Kiss László úszókapitány posztját Hargitay András vette át, akivel a Magyar Nemzet készített interjút. A kapitányt kérdezték Kiss Lászlóról is.

Szerinte ha van egy történet, amiről nem indulatból, hanem józanul kell véleményt formálni, akkor a legjobb, ha kétezer éves kultúránkból merítünk erőt, például: 

A Bibliában is vannak arra útmutatások, hogy a bűnös ember miként bűnhődjön, vezekeljen, és hogyan kap bűnbocsánatot. Gondoljon csak Mária Magdolnára vagy a tékozló fiú esetére. Az európai keresztény világ ezen alapszik.

Hargitay hozzátette, hogy általánosságban a bűn megbocsátható, de más lapra tartozik, hogy az áldozat családja meg tud-e bocsátani az elkövetőnek. Megemlítik neki azt, hogy Kiss ügye jogilag elévült, ám sokak szerint erkölcsileg elévülhetetlen, mire a kapitány azt mondta:

Lehet. Én elfogadom, hogy mások erről másképp gondolkodnak. Mindig az elfogadásról beszélünk, de ebben a kérdésben éppen ez nem érvényesül. Tegyük fel a kérdést! Ölni bűn? Igen. A csecsemő meggyilkolása? Az is. És a meg nem született csecsemő megölése? Az a legnagyobb bűn. Ha most hoznak egy abortuszról szóló törvényt, akkor húsz-harminc év múlva majd előveszik azokat a nőket, aki megszakíttatták a terhességüket?! Elfogadom, hogy Kiss László ügye sokak számára elévülhetetlen, de más másféleképpen gondolja. A felkorbácsolt indulatok azért alakultak, maga a vita arról szól, hogy a társadalom képes-e ötven év után megbocsátani egy bűncselekményt, vagy éppen nem. Ha a társadalom kétszer ítéli el azt az embert, aki már megbűnhődött a tette miatt, véleményem szerint eleve nem lehet igazságos.


Szóba kerül, hogy a nemi erőszak olyan bűn, amit a társadalom erkölcsi szinten nem tud megbocsátani. Hargitay szerint az erőszakot az úszószövetség mélységesen elítéli, és úgy gondolja, a fő kérdés továbbra is az, hogy a társadalom által megválasztott bíróság ötven éve hozott ítéletét a mai társadalom nem fogadja el, meg akarja változtatni.

„Súlyosbítani akar, pedig erkölcsileg kiáll a súlyosbítás mellett egy olyan réteg, amelyik nem hiszem, hogy morálisan az ügy felett áll. Olyan emberek akarnak ítélkezni mások felett, akik maguk sem bűntelenek. Ha normális vita alakulna ki, az előre tud vinni, de ha lendületből elítéljük, megvetjük a már egyszer elítélt bűnöst, az nem más, mint koncepció" – mondta. 

Megemlíti azt is, hogy az úszószövetség és egy szűk csoport tagjai között régóta elvi alapú nézeteltérés áll fenn,

és szerinte azok akarnak botrányt, akik nem Magyarország érdekeit képviselik. 

Beszélt Hosszú Katinkáról, és azt mondta, megérti, hogy nem vett részt az úszó-ob-n, hanem inkább Amerikában versenyzett, mert Hosszú unikum, a saját útját járja. És szívből kívánja neki, hogy két-három aranyat nyerjen, az mindegy, hogy milyen a viszonyuk.