Fájdalmasan vonult vissza 19 évesen

2016.11.05. 19:33

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkár is bekerült szombaton a Magyar Úszóhírességek Csarnokába.

„A sport az életem, az úszástól nagyon sokat kaptam, éppen ezért volt olyan fájó a búcsú, amit válogatott versenyzőként sokkal későbbre terveztem” – nyilatkozta a jövő évi vb hivatalos honlapján, nem sokkal a százhalombattai köszöntése után.

A Nyíregyházi Vasutas SC színeiben versenyző, és a klubjához végig hű maradó úszónő az 1992-es barcelonai olimpián – Egerszegi Krisztina mögött a célba érkezve – ezüstérmet nyert 100 háton, ezt megelőzően ugyanebben a számban az 1991-es perth-i világbajnokságon is a szám második legjobbja volt. Akkor is Egerszegi győzte le.

„Tudom, megkerülhetetlen, ha az életemről beszélek, hogy csak második lettem, de én egyszer sem hazudtam, legkomolyabban mondtam, nagyon örültem mindegyik érmemnek. Hogy Egér győzött le, annak még inkább, mert Magyarországnak szereztünk dicsőséget" - ezt öt éve nyilatkozta az Indexnek.

Nem kis bánatára az olimpiai sikere után betegség miatt búcsúzni kényszerült az aktív sportolástól. Tizenkilenc évesen vonult vissza.

„Mindig is az volt a célom, hogy a sportban maradhassak, és annak az ügyét szolgálhassam. Hálát adhatok a sorsnak, hogy az életem mind ez idáig így is alakult. A nyíregyházi úszóiskola vezetőjeként a munkatársaimmal együtt több ezer gyereket tanítottunk meg úszni, közülük sokan versenyzőként is megállták a helyüket. A TF hallgatójaként szereztem szakedzői diplomát, majd Szegeden a jogtudományt tanultam ki. Még tovább lépve – hogy többet lássak és tudjak – sportjogi-, és egészségügyi szakjogász diplomát szereztem" - mutatta be életét a jelenlegi államtitkár.

Szabón kívül Tóth Ákos és Turi György edzők, valamint az olimpiai ezüstérmes Vermes Albán és a váltóban - 1952-ben - olimpiai bajnok Littomeritzky Mária került be a legjobbak közé.