A legerősebb bajnokságról be lehet úszni a vb-csapatba

2017.04.18. 14:19

A szerdától szombatig Debrecenben sorra kerülő országos bajnokságon lesz utoljára lehetőség, hogy szintet ússzanak a magyar úszók a júliusi, budapesti világbajnokságra.

Sós Csaba szövetségi kapitány ezért külön kiemelte: korábban a válogatási rendszer miatt még az utolsó pillanatban is történtek változások a keretben. Mindez többek között a nyílt harc mellett ahhoz is vezetett, hogy például tavaly nyáron a riói olimpián a keret nyolcvan százaléka nem tudta megúszni a legjobb idejét.

A mostani törekvésnek az a lényege, hogy mindenki a világbajnokságon teljesítse a legjobbját.

Sós Csaba megjegyezte, az ob az utolsó lehetőség a versenyzőknek, hogy biztosítsák helyüket a vb-csapatban, az országos bajnokságot követően ugyanis minden számban a két legjobb A-szintes - a tavaly március 1-től számított időket figyelembe véve - védettséget élvez.

A kerettagoknak így 13 hetük lesz nyugodtan felkészülni az év fő versenyére. Néhány számban olyan szoros a küzdelem, hogy véleménye szerint a mostani lesz az eddigi legerősebb országos bajnokság.

Bízik benne, hogy legalább annyi aranyérmet szereznek a magyarok a vb-n, mint a riói olimpián (3), az érmek tekintetében pedig egy szép kerek számban gondolkodik.

A kapitány meg lenne lepve, ha Hosszú Katinka valamelyik számot is kihagyná, mert az egyben paradigmaváltást is jelentene a felkészülésében.

200 pillangón óriási verseny várható a férfiaknál, a vb-címvédő Cseh László kihívója Kenderesi Tamás. Biczó Bence és Milák Kristóf készül meglepetésre. A nőknél is sűrű a mezőny, Hosszú, Jakabos, Szilágyi trióból csak ketten mehetnek a vb-re.

Bienerth Gusztáv elnök elmondta, azért Debrecen rendezi a Magyar Úszó Szövetség az ob-t, mert a város már több világversenynek otthon adva bizonyított. Ráadásul a nemrég átadott Duna Aréna környezete még épül, így a szurkolók nehezen közelíthetnék meg azt a komplexumot, a MÚSZ számára pedig fontos, hogy népes közönség előtt tartsák az ob-t.