Kapás: Azt hittem, kitört a bokám az első fordulónál

2017.12.18. 07:29

Magyarország nyolc aranyéremmel a második helyen zárt a nemzetek rangsorában a koppenhágai rövid pályás úszó Európa-bajnokságon. Hosszú Katinka egymaga hatot szerzett - három hátúszás, három vegyes szám -, Bernek Péter 400 vegyesen, Kapás Boglárka 400 gyorson győzött.

Hosszú Katinka a 100 vegyes előfutamában volt a legközelebb a világcsúcshoz, és a FINA ponttáblázatán ezzel a holland Kromowidjojo mögött a második helyen végzett, amiért 16 ezer eurót is kapott.

Kapás 400 gyorson elért győzelme és remek ideje összességében a hatodik helyre volt elegendő.

  • Oroszország    9 arany         5 ezüst         4 bronz
  • Magyaroszág  8          3          2
  • Olaszország    5          7          5
  • Hollandia        5          3          3
  • Németország   3          3          1
  • Svédország     3          3          1
  • Litvánia          3          –          1
  • Franciaország  1          2          5

A 32 éves Cseh Lászlónak a dániai helyszín ismét nem hozott szerencsét, Herningben négy éve ugyanígy járt, érem nélkül maradt, pedig nem ez a szokása.

Hosszú vitathatatanul uralta a távokat, Shane Tusup távolléte nem látszott meg a teljesítményén.

A budapesti világbajnokságon érem nélkül maradt Kapás Boglárka, ezért is szeretett volna most nagyon arannyal búcsúzni. Össze is jött, tökéletesen felépített versenyt nyert meg 3:58,15-tel, az első száz után még hátrányban volt, aztán 300-nál már ő fordult elsőként, utána pedig növelte az előnyét, és végül új országos csúcsot is felállított. Nem véletlenül kérdezte az edzőjétől, Virth Balázstól a verseny reggelén, hogy egészen pontosan mennyin kell belül úsznia. Hosszú Katinka idejét (3:58,54) adta át a múltnak.

„Végre valami jó dolog, hiszen ez az év eléggé hullámzó volt, és eddig többnyire lent voltam. Igazából sikerült megcsinálni mindent, amit terveztünk, de az egyik első fordulónál úgy lecsúszott a lábam, hogy azt hittem, kitörik a bokám.

Szinte a térdemmel érintettem a falat. Gondoltam, nem létezik, hogy ezen fog múlni.

Aztán sikerült tartani a sebességet, és végül is úgy és olyan idővel nyertem, amit terveztem. Még nem érzem igazán azt, amit máskor szoktam, amikor Európa-bajnok lettem, de talán majd jön az is” - mondta a szövetség Facebook-oldalán.

Kenderesi Tamásnak sem úgy sült el a budapesti vb, ahogy tervezte, ezért most örült a harmadik helynek, és reméli, hogy a bronzkorszaknak hamarosan vége lesz.

Sós Csaba kapitány elégedett, mert ö t olyan versenyzőt nélkülözött, akik világbajnoki érmesek voltak nyáron, tehát van ennél erősebb csapatunk is.

Katinka nem szokott ezzel viccelni, figyeli, hogy körülbelül mit bír,

tisztában van a határaival, viszont amikor odaáll, megingás nélkül úszik, kőkeményen teljesít. Elképesztő fizikai és mentális egységben van" - mondta az MTI-nek, amikor a visszalépésekről beszélt. Hosszúnak szabad kezet adnak, abban indul, amiben akar. Nem lett ebből hátránya senkinek.

Cseh Lászlót megvédte, mert nem könnyű úgy úszni, hogy tudta, csak Magyarországról van három kihívója. Az a furcsa helyzet fordut elő, hogy mind a négy magyar bejutott volna a nyolcas döntőbe, de csak kettő mehetett. Cseh nem bízta a véletlenre, ő lett a legjobb, és az, hogy kiúszta magát délelőtt, jelentősen befolyásolhatta a délutáni teljesítményét.