Szun újra balhézott, bár észlelni is nehéz, miért zárták ki a litvánt, aki legyőzte őt

2019.07.23. 13:11

Két magyar úszó volt érdekelt a kvangdzsui vizes világbajnokság keddi versenynapjának döntőiben. Kozma Dominik a hatodik idővel került a 200 gyors fináléjába, de az első és a nyolcadik helyezett közt mindössze 86 századmásodperc volt. Ebből adódóan igen kiélezett versenyre lehetett számítani.

A BVSC úszója a hetes pályát kapta, és az volt a terve, hogy az 1:45-ös lélektani határ alá kerül. Ami nemcsak egyéni rekordja lett volna, hanem országos csúcs is. Nem sikerült neki.

Kozma ötvennél harmadiknak fordult, száznál a negyedik helyre csúszott vissza, végül a hetedik helyen csapott a célba (1:45,9). A litván Rapsys nagy hajrával legyőzte a kínai Szunt, de később kizárták, elvették az első helyét. Szun a kötélen ülve, kezeit széttárva ünnepeltette magát. 1:44,93-at úszott, egy tizeddel gyengébbet, mint a litván.

Először nem lehetett tudni, miért hozta meg ezt a döntést a zsűri, később úgy indokoltak, hogy a litván bemozdult a rajtnál. Itt van ez a pillanat.

Szun miatt már volt egy balhé, miatta nem állt fel a dobogóra a 400 gyors eredményhirdetésénél az ausztrál Mack Horton.

Most az egyik harmadik helyezett – holtversenyben ért célba az orosz Maljutyinnal – brit, Duncan Scott nem állt fel mellé a dobogóra, amikor maga mellé hívta a riválisait. Utána pedig nem fogott kezet vele, amikor odament hozzá a doppinggyanúba keveredő Szun. Valamit mondott is neki, de egyelőre nem derült ki, hogy mit.

Sőt, Scott egyszerűen otthagyta a többi érmest, amikor az ilyenkor szokásos fotók készültek. Óriási tapsot kapott, amikor egyedül kivonult a medencetérből.

Szun még a dobogó mellett is magyarázott Scottnak, ha minden igaz, az utolsó szava az volt hozzá, „I won”, azaz „én győztem” – ezzel hagyta ott ellenfelét.

„Túlagyaltam, két éve is ezt a hibát követtem el, nagyon mentem az elején. Ötvennél most is a világcsúcs közelében voltam. Ilyen az élsport. A többiek jobban bírták a végét” – mondta Kozma.

Katie Ledecky visszalépése után az olasz Quadarella utcahosszal nyert 1500 gyorson, megszorítani sem tudták. A harmadik idővel döntős Késely Ajna a hatodik helyen ért célba. 

Megrémítette a helyzet, hogy a nagy favorit nincs ott a versenyben. A döntő végén nagyon csalódottan, könnyeivel küszködve értékelt, 16 perc alá sem tudott bejutni. A 400 gyors bronzáról két századdal lecsúszó Késely 800 gyorson még javíthat.