Százon Dressel a bajnok, Milák Kristóf a negyedik

2019.07.27. 13:53

A szerdán 200 méteren világcsúcsot úszó Milák Kristóf és a 100 pillangó elődöntőjében szintén világrekorder Caeleb Dressel most utóbbi számban mérte össze erejét a kvangdzsui világbajnokságon. A két zseniális úszóban közös: mindketten Michael Phelps csúcsát adták át a múltnak.

A 23 éves amerikai volt az esélyes, különpárharcukat Budapesten is ő nyerte, Milák volt az ezüstérmes.

Milák akkor felállított egyéni csúcsán (50,62) belül szeretett volna úszni, és ahogy pénteken említette, próbál együtt haladni az amerikaival, ameddig csak tud, mert nem lehet más ellenfele, csak Dressel. Még akkor is, ha a lába nem olyan erős, mint a riválisáé.

Dressel bemelegítésül megnyerte az 50 méteres gyorsúszást. Az elmaradhatatlan kendő ezúttal is ott volt nála, daganatos betegségben meghalt szeretett tanárnőjére emlékezik így.

A 22 éves Dressel a négyes, Milák a hármas pályán startolt.

Ahogy várható volt, Dressel vezetett 50 után, Milák a harmadik volt a fordulónál. A második ötvenen Dressel láthatóan elszakadt mindenkitől, és 49,66-tal csapott a célba. Milák 51,26-tal ért be, vagyis nem sikerült országos csúcsot javítania, és a negyedik lett. Egy tized hiányzott a bronzhoz, ami a dél-afrikai Chad Le CLos-é lett, a második helyen az orosz Minakov végzett.

"Nem ezt akartam, azt hittem, jobb lesz, ennyi sikerült. Elrontottam a fordulót, nem úgy jött ki fal, nem úgy sikerült elindulnom, ott kaptam egy testhosszt. Elfáradtam az utolsó napra. Azt érzem, hogy fejben"

- lihegte Milák Kristóf a futam után.

A 200 hát döntőjében Hosszú Katinka az ötödik idővel jutott be. A 17 éves Regan Smith már pénteken világcsúcsot úszott, ő volt az abszolút favorit.

Favorithoz méltón is kezdett Smith, már ötvennél nagy előnnyel vezetett. Hosszú a hetediknek fordult, és bárhogy igyekezett nem jutott előrébb. Az utolsó hosszon a másik magyar, Burián Kata is megelőzte (2:08,65), így a nyolcadik helyen fejezte be. Mivel Hosszúra vasárnap a 400 vegyes vár - egy nap kétszer kell leúsznia -, lehet, hogy már az járt a fejében, és nem adott ki magából mindent. 2:10,08-as idejénél öt másodperccel tud jobbat.

Smith most saját világcsúcsától (2:03,36) hajszállal, egészen pontosan 34 századdal elmaradt, de hatalmas volt az előnye a többiekkel szemben.

Bohus Richárd 50 háton a 10. lett, nem jutott döntőbe.