Cseh: Kiadtam magamból az indulatot

2011.07.27. 15:04

Cseh László kedden nem jutott a 200 méteres pillangóúszás döntőjébe, szerdán pedig nagyon görcsösen és gyengén úszva jutott be a 200 vegyes elődöntőjébe. Csak a 13. idő volt az övé, ennek megfelelően csak az egyes pályát kapta.

Fotó: Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor

Ott aztán szépen, megfelelő sebességgel versenyezve, a mellen kicsit visszaesve, jó hajrával verte az osztrák Rogant, akit a tavalyi Eb-n is. Összesítésben több mint két másodpercet javulva, a harmadik legjobb idő (1:57.66) volt az övé, csak a két amerikai, Ryan Lochte és természetesen Michael Phelps előzte meg.

Amikor megállt Cseh nyilatkozni, épp Rogan is jött, aki mutatott a nadrágjára, és viccesen arra célzott, hogy olyan, mintha nem textil lenne, ezért repült annyira az utolsó métereken, és ezért tudta legyőzni őt.

A tréfa után Cseh komolyra váltott, bár az titok, hogy mit mondott neki az edzője, Turi György a reggeli teljesítményét látva.

„Nyugtalanul alszom napok óta, most talán majd jobban fogok, mert ez a harmadik idő azért megnyugtató. Ez azért ott van az élmezőnyben. Még nyugodtabb leszek, ha holnap is kihozom magamból ugyanezt, és érmet nyerek. Félelem és izgalom is volt most bennem az elődöntő előtt, mert a munkát elvégeztem, megvan bennem a tudás, de eddig nem tudtam kihozni magamból, és ezért ez nyomasztó” – értékelt a világbajnok, olimpiai ezüstérmes klasszis.

D  YT20110727010

„Azt hiszem, ennél jobb görcsoldó nem kell, végül jól alakult ez a nap. Délelőtt volt bennem méreg, düh, indulat, csalódottság, keserv, hiszen rosszul úsztam. Az arányokat, hogy miből mennyi, nem tudom, de volt. Ezt most kiadtam magamból. Ezzel együtt valahogy a dinamika is visszatért az úszásomba, mellen lehetett is látni, nem szakadtam le. De még messze nincs vége, holnap még rendbe kell rakni pár dolgot. Technikázunk egy kicsit a döntő előtt, mert a mellre mindig ráfér, gyorson meg csak nyomni kell.”

„Fejben mindenképp erősebb lehetek, látva, hogy azért mégis képes vagyok jó időt úszni, nem pedig a kétszámjegyű helyezések állnak a nevem mellett. A bennem lévő méregből meg talán majd marad holnapra is, ami az előnyömre válik” – fejtette ki Cseh, aki elégedett lenne, ha megúszná textilben elért legjobbját, amiért alighanem érem is járna.

Lochte amúgy a 200 vegyes előfutamában is legyőzte Phelpst, ha Cseh még jobban összekapja magát, akár még bele is szólhat különversenyükbe.

Verrasztó Dávid a biztató délelőtti úszása, és második helye után négyes pályán indulhatott az elődöntőben, de saját futamában is csak hetedik lett, így nem volt esélye a továbbjutásra. Pedig úgy érezte, nem ment rosszul neki, kiadott mindent magából, de másfél másodperccel maradt el a Sanghajban délelőtt elért eredménytől.

A 200 vegyes döntőjének mezőnye:

1. Ryan Lochte (amerikai) 1:56.74
2. Michael Phelps (amerikai) 1:57.26
3. Cseh László 1:57.66
4. Markus Rogan (osztrák) 1:57.74
5. Thiago Pereira (brazil) 1:58.24
6. James Goddard (brit) 1:58.50
7. Kenneth To (ausztrál) 1:59.17
8. Horihata (japán) 1:59.47