Két negyed fájdalma után kaptunk észbe

2011.07.30. 12:10
Ugyan végig hátrányban volt a magyar férfi vízilabda-válogatott a sanghaji világbajnokság bronzmeccsén, az utolsó percben döntetlenre menthette volna a meccset, de kimaradt az emberelőny. 12-11-re nyertek a horvátok, a védekezésen ment el a meccs.

A magyar férfi vízilabda-válogatott két nappal a szerbek elleni vereség után a horvátokkal játszott a bronzéremért. A tét messze nem volt akkora, mint csütörtökön, de nem is volt kicsi, mert a csapat Peking óta nem szerzett érmet. Az íratlan szabályok pedig úgy tartják, nem szerencsés olimpiára úgy menni, hogy nincs egyetlen érmünk sem az azt megelőző világversenyeken.

Nem lehetett viszont könnyű egy fizikailag is igen nehéz szerb meccs után ráhangolódni Horvátországra, bár a csapat egymás közt nem beszélt az elveszített elődöntőről, és tagjai igyekeztek egymást is felhozni, akibe kellett, lelket öntöttek.

Az első negyedben látszott, a horvátok frissebbek, pattogósabbak, különösen védekezésben volt szembetűnő a mieink lassúsága, a blokkok nem érkeztek időben, a horvátok pedig a vasasos Miho Boskovic vezetésével fokozatosan elhúztak.

3-0 után az első negyed végén 5-2 volt, innen négy gólra is duzzadt a különbség, a kapitány kapust cserélt, mert Nagy Viktor bizonytalanul nyúlt a lövések után. A támadójátékról pedig sokat elárul, hogy Hárai Balázs miután kiharcolt egy emberelőnyt, csúnyán elpasszolta a labdát, fel sem tudtunk állni egy támadáshoz. Kemény is értetlenkedve nézte, mi történik.

A harmadik negyed elején sem állt össze a játékunk, Buric gólja után Biros az arcát a kezeibe temette, mert egy begyakorolt figurát zavartalanul mutattak be a horvátok, és természetesen be is fejezték.

11-6 után viszont három magyar gól jött és megindultunk – Biros, Hosnyánszky és Varga Dénes volt a sorrend -, és volt esély, hogy a zárónegyed csak egygólos hátránnyal kezdődjön, de nem sikerült góllal befejezni a támadást. Eközben Steinmetz Ádám száját varrni kellett, de a bíró mintha tudomást sem venne az esetről, mutatta, hogy a sértett könyökölt.

A negyedik negyedben volt esély 11-10-re, de érdekesen maradt ki a magyar helyzet. Varga Dániel előtt ugyanis a kiállított játékos blokkolt. Ötméteres helyett azonban jött az ellentámadás, amelyikből a másik oldalon Buljubovic bevágta, így szinte minden kezdődhetett elölről, mínusz három gólról.

A magyar válogatott nem üldözte olyan ambícióval a horvátot, mint két napja bennünket a szerbek, de azért az akarat kicsúcsosodott a végén.

Varga Dénes és Biros gólja után 12-11-nél emberelőnyt kaptunk 40 másodperccel a vége előtt, ismét Hosnyánszkyra jött ki a figura, ahogy a szerbek ellen két nappal, de most sem jutott el a labdája a kapuig, mert blokkolták.

Kemény Dénes elsőként a vitatott Varga-lövésről nyilatkozott, és azt mondta, követtük el hibákat, de olyan csapatok is dobogóra állhattak, amelyek ugyancsak hibáztak, és még csak nem is kevesebbet, mint mi. "Két negyed fájdalma uán kaptunk észbe" - összegzett a kapitány.

Az éremszerzés elmaradt, az olimpiai kvóta azonban megvan, így legalább selejtezőt nem kell játszani Kanadában.

Helyosztó mérkőzések:

az 5. helyért:
Spanyolország-Egyesült Államok 11-10 (4-0, 2-3, 2-3, 3-4)

a 7. helyért:
Montenegró-Németország 8-5 (4-3, 3-1, 1-1, 0-0).