Laza és ötletes játék, megvan a Vl-döntő

2014.06.20. 16:37

A férfi vízilabda Világliga első négy meccsét – sorrendben: Kanada, Ausztrália, az Egyesült Államok és Kína - megerőltetés nélkül hozta a magyar válogatott, az elődöntőben ugyanakkor már sokkal komolyabb ellenfél, Montenegró következett.

A két ország egymással játszotta a legutóbbi világbajnokság döntőjét, és ha sok játékos cserélődött is azóta, mindkét csapat gerince megmaradt.

Az első támadásból Brguljan lőtt gólt középről, hét méterről, erre azonban három góllal válaszoltak a magyarok.

Az emberelőnyünk ugyan lejárt, de Madaras Norbert még üresen volt, és okosan lőtt Radics feje fölé. A következő két találat megúszás után jött, előbb Madaras lőtt a kapuba, majd Tóth Márton végigvitte a megszerzett labdát az egész medencén, és nem hibázott.

Ezek után az ellenfél egyenlített, előbb Janovics majd Brguljan volt eredményes, előbbi büntetőből, utóbbi egy jól bejátszott labdát passzolt be közelről. Angyal Dániel gólja 4-3-at jelentett, az Amerikában játszó Erdélyi Balázs is pontosan célzott – mindketten előnyből lőtték góljukat -, így a két most kipróbált játékos vezetésével 5-3-as vezetéssel zártuk a félidőt.

A harmadik negyed első gólját Paskovics szerezte megúszásból, Janovics pedig büntetőből ezúttal is higgadt volt. (5-5)

Varga Dániel tökéletes helyzetfelismerése kellett az újabb magyar gólhoz, nem támadták meg, öt méterről így a felsőbe pattintott egy laza mozdulattal.

Emberelőnyből egy szép magyar támadás jött, Erdélyi úgy tett, mintha lőne, ebből a lövőcselből passzolt Hosnyánszkyhoz, aki két méterre a kaputól szépen húzta be.

Brguljan rossz szögből is megtalálta a rést a rövid sarokba az utat, Erdélyi is a szélről bombázott a kapuba. Erdélyi azt sem hagyta, hogy Petrovicsé legyen a negyed utolsó gólja, mert Varga Dénes jó ütemű passza után jó ütemben lőtt a hálóba.

A zárónegyed 9-7-es vezetéssel indult, Janovics harmadik ötméteresére már jól mozdult Nagy Viktor, és megfogta, a második oldalon Varga Dénes bevágta. Klikovac húzásába ugyan még beleért Nagy, megfogni már nem tudta a labdát, de ez a magyar győzelmet már nem veszélyeztette.

„Gratulálok a fiúknak, mert méltón játszottak ahhoz, ahogy a legutóbbi négy meccsen felépítettük a játékunkat. Nyilván ez más műfaj volt, egy világverseny elődöntője, egy remek csapat ellen. Azt gondolom, csak annyit lehet mondani, hogy le a kalappal és csak így tovább!" - nyilatkozta Benedek Tibor szövetségi kapitány a vlv.hu-nak.

A szombati döntőben az ausztrál-szerb győztese lesz az ellenfél.

Elődöntő

Magyarország-Montenegró 10-8 (3-2, 2-1, 4-4, 1-1)
gól: Erdélyi 3, Madaras 2, Tóth 1, Angyal 1, Varga Dániel 1, Hosnyánszky 1, Varga Dénes 1, illetve Brguljan 2, Janovic 2, Cuckovic 1, Paskovic 1, Petrovic 1, Klikovac 1