Az alapcél teljesítve: nagyon megvertük a törököket

K EPA20160115034
2016.01.15. 09:24
Az alapcélt teljesítette a magyar férfi vízilabda-válogatott az belgrádi Eb-n. A görögökhöz hasonlóan 15 góllal győzte le Törökországot. A csoportelsőség az esti, 20.15-kor kezdődő görög-orosz meccsen dől el. Ha a görögök hatnál kevesebbel nyernek, mi leszünk az elsők és elkerüljük a szerbeket.

Magyarország–Törökország 20-5 (4-0, 4-1, 5-1, 7-3)

Magyarország: Nagy Viktor, Bisztritsányi Dávid - Gór-Nagy Miklós, Bátori Bence 3, Erdélyi Balázs 1, Vámos Márton 3, Hosnyánszky Norbert, Decker Ádám, Manhercz Krisztián 1, Varga Dániel 2, Varga Dénes 6, Kis Gábor 1, Hárai Balázs 3.

Törökország: Attilla Sezer, Deniz Sen - Mahir Can Agkurt, Srdan Aksentijevic, Oytun Okman, Arslan Sutalo 2, Osman Selim Gulenc, Cemil Bahadir Özbakis, Nadir Sonmez 1, Ali Can Yilmaz, Mihajlo Korolija 1, Halil Beskardesler, Alican Cagatay 1.

A magyar válogatott az utolsó csoportmeccsét játssza a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján. A győzelem nem kérdéses a gyenge törökök ellen, a végeredmény annál is inkább.

A csoport élén álló görögök és magyarok között az dönti majd el a sorrendet, hogy melyik válogatott győzi le nagyobb gólkülönbséggel az orosz és a török válogatottat. A görögök szerdán 21-6-ra nyertek Törökország ellen, mi pedig 12-6-ra vertük az oroszokat. A görög válogatott az eredmény biztos tudatában száll vízbe este 20:15-től, akkor már tudni fogja milyen eredmény kell a csoportelsőséghez.

A D csoport első helye azért is fontos, mert aki ott végez, az elkerülheti a bombaerős, házigazda szerb csapatot és biztos horvát-holland meccs győztesével játszhat majd a legjobb négybe kerülésért. A férfi tornán egyetlen kvóta talál gazdára, de a szerb, a horvát és a görög csapat már biztos résztvevője a riói olimpiának.

1. negyed:

Az első ráúszást nagy fölénnyel hoztuk el. Aztán centerből Hárai megszerezte az első gólt is, 27 másodperc kellett hozzá (1-0). A törökök eldobták a labdát, mi támadhattunk megint. Magyar előny, és egy gyors góllal már 2-0 volt ide. Bátori lőtte a gólt. Kiváló labdaszerzés hátul megint, Bátori úszott meg, de a kapusba vágta a labdát, két perc telt el. Nagy Viktornak is kellett egy nagyot védenie, most kicsit lemaradtunk. Varga Dénes lőtt egy hatalmas kapufát, majd Vámos lóbálta egészen addig, míg a török kapus el nem süllyedt 3-0.

A törökök megint túljátszották, egy blokkal hárítunk. Megint magyar előny, 4:18 van a negyedből, Bátori lövését sem tudta védeni a kapus és már 4-0 a javunkra. Török kontrát fújnak a bírók, Erdélyi lövését most olvasta a török kapus, a török kapitány kér időt. Egy távoli lövést védett Nagy Viktor, majd ellenünk fújnak kontrát. Emberhátrányba kerülünk mi is Kis kiállítása miatt, de szerencsére a lövés mellé ment. Manhercz kicsit gyorsan lőtte el, ki is maradt. Erdélyit is kiszórják, de ez a lövés sem talál kaput, Benedek kapitány is kikérte idejét. Az utolsó perc kezdődött, de most egymás után a negyedik támadásunkat fejezzük be gól nélkül. A törökök újabb előnyt kaptak, de most a kapufa mentett. Kapott gól nélkül hoztuk le a negyedet.

2. negyed:

Magyar támadással kezdődött ez a játékrész is, majd egy magyar előny. Vámos a jobb oldalról vágta be 5-0. Török kontra után egy gyönyörű gólt jött, Varga Dénes simított bele testvére zseniális passzába: 6-0. Nagy Viktor szerezte meg a labdát, aztán a következő török lövés mellé ment. Sikerült emberelőnyt kiharcolni a harmadik percben, középről Bátori nagyon bevágta, 7-0.  És itt az első török gól, Sutalo a centerből talált be 7-1. Kis ötméteres helyett csak egy kiállítást harcolt ki, Manhercz lövése maradt ki, majd Deckeré is.

A blokkunkon akadt el a török lövés, ahogy Varga Dánielé is. Sajnos most három perce gól nélkül vagyunk, megint időkérés jött. Utána egyből magyar labdaszerzés, és Manhercz első Eb-gólja, messziről talált be 8-1. A török nagyon bevágja, de belefújtak a bírók. A mi támadásunk a kapufáról pattant fölé. 10 méterről egy hatalmas kapufát lőtt Korolija, újabb időkérés. A törökök jöttek, és még 18 másodpercünk maradt még egy támadásra, de előbb blokkról, majd a kapusról pattant ki a labda. Nagyszünet.

3. negyed:

Harmadszor is miénk a ráúszás. Hárai lövése maradt ki centerből. Jó magyar blokkal, emberelőnnyel folytatódott a meccs. Gyorsan ki is használtuk Vámos passzát Varga Dénes vágta be közelről 9-1. Jó védekezés, de aztán kontrát fújnak ellenünk, közben Bisztritsányi Dávid is beállt a kapuba. Török előny jött és egy remek húzás, csak éppen szerencsénkre mellé. Varga Dániel lövi át jól a védelmet 10-1. Egy távoli lövést védte jól Bisztritsányi, de nem nőtt az előnyünk, mert a kapufa mentette meg a törököket. Ahogy aztán minket is, de ez nagyon nagy ziccer volt. Varga Dénes megint kintről 11-1.

A centert semlegesítettük, majd egy gyönyörű Kis-csavar, de sajnos mellé ment. Sutalót megint nem tudtuk tartani, a meccs első ötmeteresét pedig Sonmez vágta be 11-2. A centerjáték megint nem sikerült, az átlövésekkel sokkal nagyobb szerencsénk volt a meccs eddigi szakaszáig. És ez tényleg így volt, Varga Dániel megint messziről 12-2. Távoli török lövés, amit a kapufa mentett. Aztán Bátori lövése még kijött, Hárai a lepattanót az üres kapuba dobta. 13-2. Az utolsó percben egy magyar kiállítás jött, de Bisztritsányi a felső sarokból kaparta ki a labdát. Óriási védés volt. 

4. negyed:

Negyedszer is mi indítjuk a játékot. Vámos pedig irgalmatlanul bevágta 14-2. Sutalo hasonló nagy gólja jött a másik oldalon 14-3. A kinti kapáslövés aztán kimaradt, de a törököket a kaputól távol tartva sikerült labdát szerezni és Kis Gábor szerezte az újabb gólunkat 15-3. Varga Dénes zseniális szólója után eggyel közelebb kerültünk a célunkhoz 16-3. Begyorsult a magyar válogatott, Hárai egy pillanat értékesített egy újabb előnyt 17-3. A törökök egy emberelőnyös góllal javítottak 17-4.

Az utolsó három percre 13 gólos előnnyel fordultunk, de csak pár másodpercig, mert Varga Dénes megint szétlőtte a kapu jobb oldalát 18-4. Kétszer is jó védekezéssel úsztuk meg a török gólt, majd 1:21-nél teljesítettük az alapcélt, 15 góllal vezettünk 19-4. Remek labdaszerzés után Erdélyi végigúszta a medencét és nagy góllal már 16-tal mentünk 20-4. Az utolsó fél percet egy magyar kiállítás nyitotta., és sajnos egy török gól  20-5, de még maradt 23 másodpercünk. De a bírók nem voltak kegyesek, elvették a labdát, így 15 góllal nyertünk, ahogy a görögök.

"Talán két góllal lehetett volna több, kis dolgok döntöttek csak. Szoros emberfogásban több labdát szerezhetnénk, hiszen ennek éppen ez a célja. Összességében abszolút elégedett vagyok a munkával, a hozzáállással" - nyilatkozott a találkozót követően Benedek Tibor az M4 Sportnak.