Nem ért vb-bronzot a pólósnők nagy hajrája

2019.07.26. 11:14

„Nem mindegy, hogy éremmel vagy a kabalafigurával megyünk haza”

- a magyar női vízilabda-válogatott csapatkapitánya, Keszthelyi Rita így érzékeltette, mi a tét az ausztrálok elleni bronzmeccsen. Lényegre törőbben nem is lehetett volna szavakba önteni, miről szól ez a meccs. Keszthelyi azt is hozzátette, hogy neki van egy érme (vb-bronz, 2013), nagyon kötődik hozzá, szeretne még egyet.

Keszthelyi abszolút vezéregyéniség, 147 percet volt eddig a vízben az öt meccs alatt, 21 gólt lőtt.

A két csapat a legutóbbi olimpián emlékezetes meccset játszott, a mieink döntetlenre mentették, majd ötösökkel megnyerték, és így kerültek a legjobb négy közé. Az éremről azonban Rióban lemaradtak, és ezúttal is.

Az ausztrálok villámrajttal indultak, 3-0-ra megléptek - legjobbjaik: Arancini és Buckling vitték őket -, de még abban a negyedben egyenlített a magyar csapat. Keszthelyi, Leimeter és Gurisatti volt a gólok sorrendje. Sőt, ha az utolsó támadásnál jobban figyelnek a mieink, a vezetést is átvehették volna.

Ami nem sikerült az első játékrészben, összejött a másodikban, 4-3-ra Csabai Dóra góljával már nálunk volt az előny. A negyed végén viszont 7-6 lett az ausztráloknak.

A harmadik negyed első gólját Keszthelyi lőtte, nyolc méterről is a kapuba ívelte a labdát. A vezetésért is támadhattunk, de emberelőnyben elfogyott az ötlet, és egy gyenge lövésig jutottunk a szélről. Ridge azonban megtalálta az utat a kapuig, a becserélt Gangl bravúrjai viszont megakadályozta, hogy elmenjenek kettővel. (7-8) Ebben a szakaszban ő volt a csapat legjobbja.

A befejező negyedben Gangl újra fogott egy fontos labdát, a támadásunk pontatlan volt, amikor labdát szereztünk, a kanadai játékvezetőnő nem hagyta, hogy támadjunk, hanem kiállítást látott. Ezt a létszámfölényt simán kihasználták az ausztrálok, nekünk nem sikerült a másik kapunál. Öt perccel a vége előtt Webster egy szép és gyors támadást fejezett be a szélről egy remek lövéssel. (7-10)

Szilágyi pattintása visszahozta az esélyt, de a következő lövése a blokkba ment, így nem sikerült közelebb zárkózni. Keszthelyi ötösével viszont már csak egy gólra csökkent a hátrány. (9-10)

Labdát szereztünk, Keszthelyi megúszott, pontos labdát kapott, lenyomták a víz alá, ezért passzolt a mellette érkező Vályinak. Az ő közeli lövésébe beleért a kapus, és nem ment pörgött a gólvonal mögé a labda. Óriási egyenlítési esély volt.

Az ausztrálok időt kértek, mert szétesett a játékuk, mintha a szakadó eső őket megviselte volna.

A magyar csapat nagy akarattal harcolt, igaz a következő támadásuk is gyenge volt, Gurisatti sem tudott azonban kapura fordulni. Gangl Edina azonban újra védett,

harmadszor is támadhattunk az egyenlítésért.

Keszthelyi kezén volt a labda a kapussal szemben, kapufát lőtt, a kipattanót nem sikerült a vonalon túlra gyötörni. És még ezzel sem volt vége. 

Az ausztrálok már nem akartak támadni, csak lepörgették a támadóidőt. Négy másodperccel a vége előtt Bíró Attila időt kért, nyilván egy pontos lövésben bízott. Szilágyi Dorottya ki is harcolt egy szabálytalanságot, lövésébe azonban beleértek, és mellément a labda.

Magyarország a negyedik lett a női vízilabdában.

A vizes vb-n 4 úszásban szerzett aranyunk mellett más érmünk egyelőre még nincs.

A vb-címet az Egyesült Államok szerezte meg, ami magabiztos játékkal, 11-6-ra verte Spanyolországot a nagy esőben rendezett döntőben.

Ausztrália-Magyarország 10-9 (3-3, 4-3, 1-1, 2-2)

  • gólszerzők: Arancini 3, Buckling, Knox 2-2, Ridge, Halligan, Webster 1-1, illetve Keszthelyi 3, Gurisatti 2, Leimeter, Tóth-Csabai, Parkes, Szilágyi 1-1