Letiltják a hülye neveket a Facebookon

2009.05.20. 10:00 Módosítva: 2009.05.20. 10:09
Kétszázmillió felhasználóval már nehézkesen működik a Facebook szabályrendszere, amit még egy szűkebb közösségre találtak ki. A portál ragaszkodik az eredeti nevekhez, mégis sok embert hamis név használatára kényszerít.

Általában előnyös a jól csengő családnév, de a Facebookon bajba kerülhet a felhasználó, ha a neve nem elég átlagos. A közösségi portál ugyanis módszeresen letiltja a szokatlan neveket, és erről még csak nem is értesíti a felhasználót, nem kérdezik meg tőle, hogy tényleg ilyen hülye neve van-e. Egyszerűen kizárják. Az ABC News cikke szerint Alicia Istanbult úgy zárták ki, hogy több mint háromszáz ismerőse bizonyíthatta volna neve valódiságát.

A Facebook elszántan ragaszkodik ahhoz, hogy mindenki a saját nevén regisztráljon, mert ez növeli a portál megbízhatóságát, hitelességét. A Facebooknak kiterjedt tiltólistája van tele olyan nevekkel, amiket egyáltalán nem lehet regisztrálni, és nemrég elkezdték bezárni a hamis, vagy annak tűnő regisztrációkat.

Batman és Robin

Vannak egyértelműen hamis nevek, mint a Batman. A Facebook azonban nagyon könnyen hibázhat, hiszen sok országban bármilyen név anyakönyveztethető. Nehéz lehet eldönteni, hogy a Moonshine név valódi-e, vagy hamis, és az USA-ban még az őslakosok hagyományos családnevei is gondot okoznak. Amikor a Facebook szó nélkül letiltotta Robin Kills The Enemy (Robin Megöli Az Ellenséget) hozzáférését, az őslakosok csoportot alapítottak a portálon, hogy megvédjék a tradícióikat és az identitásukat.

Barry Schnitt, a Facebook szóvivője elismerte, hogy követnek el hibákat, és elnézést kért az érintettektől. Ő azonban úgy tudja, hogy kevesen járnak úgy, mint Istanbulék, és a letiltott hozzáférések zöme valóban hamis.

Az ABC News cikke szerint a tévedésből letiltott felhasználók nehezen szerezhetik vissza a regisztrációjukat. Bár a Facebooknak ma már körülbelül kétszázmillió felhasználója van világszerte, ezt a hatalmas tömeget csupán 850 alkalmazott kezeli. Istanbulnak három hét alatt kapcsolták vissza a hozzáférését, és tizenkét Facebook-igazgatónak kellett levelet írnia, hogy foglalkozzanak a problémájával.

Jobb a hamis név

Istanbulnak a kiesett idő alatt a férje hozzáférését kellett használnia, de van olyan rokona, aki nem is tudott a saját nevén regisztrálni - ők a Facebook elhibázott gyakorlata kénytelenek voltak hamis, Istannbul vagy Istanbule néven regisztrálni. Ez a megoldás elég béna, mert az elírt nevet aligha fogják a keresővel megtalálni a rég nem látott osztálytársak.

Fontos, hogy a Facebook ne engedje be a hamis neveket, mert kevesebben vennék komolyan a portált, ha tucatnyi Adams Family és Simsons-család lenne. Ugyanakkor elvárható lenne, hogy a portál még a lekapcsolás előtt értesítse a júzereket, és az embereknek legyen is idejük reagálni, bizonyítékokat küldeni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM