Konyhakések tesztje: csak egy maradhat
További Tech cikkek
- Olyat hibát produkál a Windows, hogy garantáltan mindenki kiugrik a székéből
- Könnyen megeshet, hogy a Google kénytelen lesz eladni a Chrome-ot
- A Huawei hivatalosan is bejelentette, előrendelhető a Mate 70
- Lesöpörheti Elon Musk X-ét a Bluesky, már a Google is relevánsabbnak találja
- Ezek a leggyakrabban használt jelszavak – érdemes változtatni, ha ön is használja valamelyiket
Biztosan láttak már sztárszakácsot répát vágni, mert rendes főzőműsor nem múlhat el anélkül, hogy ördögi ügyességgel, szemmel alig követhető módon fel ne szeletelnének benne valamit. A látványos zöldségszeletelésnek ugyanúgy megvan a technikája, mint a sífutásnak vagy törpedobálásnak: esetünkben az alapállás bal láb előre, felsőtest enyhén előredől, biztos markolatfogás, az a semmihez nem hasonlítható érzés, hogy az eszköz a kéz, sőt a test meghosszabbítása, majd a dugattyúszerű mozgás, a csukló szabályos köröket ír le, és a répa megteszi az első lépést a leves felé.
Az sem mindegy, hogyan fogjuk a kést, nem mindegy, milyen éles, milyen magasan van a munkalap, és nem mindegy az sem, hogy alsó vagy felső vágással támadunk a munkadarabra. Az meg aztán végképp nem mindegy, milyen kést választunk.
A látványszeleteléshez ugyanis nem jó akármilyen eszköz, ehhez rendes szakácskés kell, és abból sem a francia, hanem inkább a német eredetű, mert annak a megfelelő a formája a dugattyúszerű daraboláshoz. Egy ilyen szakácskés szerencsére univerzális eszköz, amit a konyhai feladatok nagy részének elvégzésére be lehet vetni a filézéstől a szolid disznóbontásig. A szakácskések pengéje általában húsz centiméter hosszú, bár létezik rövidebb és hosszabb modell is. A markolat fa vagy műanyag, a penge anyaga szénacél, rozsdamentes acél vagy kerámia, és lehet belőlük kapni pár ezer meg sok tízezer forintosat is, csak hogy ne legyen olyan egyszerű a világ.
Medvére jó, répára nem
A Késportál elkötelezett késrajongóinak segítségével összeszedtünk egy tucat konyhakést, hogy eldöntsük, melyik a legjobb. Volt közöttük kínai piacos gagyi, viszonylag olcsó IKEA-s modell, porcelánpengéjű japán kés és több száz dolláros damaszkolt műremek is. Legtöbbjük nem gyűjteményi darab, hanem rendszeresen használt konyhakés, ami meg is látszik rajtuk. A kontrollcsoportban volt egy csorba műanyag nyelű vacak, hogy legyen mit meghaladni, és két túlélőkés is, köztük a teszt legdrágább darabja, a késmániások körében kultikus tisztelettel övezett Busse. Az utóbbi kategóriáról persze kiderült, hogy a combatkéseknek sem a formája, sem a vastagsága nem ideális a konyhai munkára: két lábon támadó grizzly ellen nyilván megállják a helyüket, de a répa kifog rajtuk.
Annak eldöntésére, hogy a szakácskések közül melyik a legjobb, megérik-e az árukat a drágák, és működnek-e olcsóságuk ellenére az olcsók, profi szakácsot kértünk fel. A japán származású Maki Stevenson sokáig Amerikában élt és dolgozott, egy ideje viszont Magyarországon lakik, és nemcsak főzőtanfolyamot, hanem kifejezetten késtechnikai kurzust is tart. Néhány jó tanács:
- A vágódeszka ne legyen görbe, és ne csúszkáljon, mert úgy nem lehet rendesen vágni rajta. Szükséghelyzetben megteszi egy benedvesített konyharuha a deszka alatt.
- A munkafelület legyen derékmagasságban, hogy rendesen bele lehessen állni a munkába.
- A kés legyen kiélezve – vészhelyzetben elég egy bögre alja, de aki komolyan veszi magát, szerez egy késélezőt, és megtanulja használni.
- Fanyelű kést ne tartsunk vízben, és ne tegyük mosogatógépbe.
- A legdrágább kés a legjobb kés, de a legolcsóbb kés sem olyan rossz, mint amilyen olcsó.
Ez persze így túlzás, de tény, hogy Makinak az Al Mar vám, áfa és szállítás nélkül kétszáz dollároba kerülő, damaszkolt pengéjű kése tetszett a legjobban, vagyis a legdrágább konyhakés a tesztből. Általános meglepetésünkre ugyanakkor teljesen használhatónak tartotta a néhány ezer forintos IKEA-s késeket, és csak a kínai piacos darab taszította annyira, hogy az egész teszt alatt egyetlen egyszer sem fogta a kezébe. Utóbbit ki is hagytuk a táblázatból, a többi versenyző itt látható, részletek a videóban.
Márka | Modell | Markolat | Penge | Ára (kb.) |
Al Mar | Ultra-Chef's szakácskés | Cocobolo (fa) | 18 cm-es, 16 rétegű rozsdamentes acél | 40 000 Ft |
Busse | Combat Jack Hammer | Micarta | 15 cm-es INFI acél | 60 000 Ft |
CS | Premium szakácskés (replika) | fa | 20 cm-es kovácsolt acél | 3500 Ft |
Fiskars | Konyhai kés | műanyag | 16 cm | 1890 Ft |
Ikea | zöldséges kés | érdesített felületű műanyag | 16 cm-es, acél | 900 Ft |
Kyocera | FK 180 WH szakácskés | műanyag | 18 cm-es, kerámia | 34 000 Ft |
Ontario | Old Hickory | fa | 20 cm-es szénacél | 3000 Ft |
Spyderco | Hossom Forager | Micarta | 19 cm-es | 50 000 Ft |
Tescoma | Cosmo szeletelőkés | csúszásmentes gumi | 20 cm-es hengerelt rozsdamentes acél | 1750 Ft |
Tramontina | szakácskés | fa | 17 cm-es rozsdamentes acél | 3800 Ft |
Zwilling J. A. Henckels | Santoku (japán konyhakés) | műanyag | 18 cm-es rozsdamentes acél | 26 000 Ft |
Zwilling J. A. Henckels | Szeletelőkés | műanyag | 16 cm-es rozsdamentes acél | 19 000 Ft |