Kivonulás a Facebookról

2010.05.21. 11:44
Egy friss felmérés szerint a facebookozók 60 százaléka fontolgatja, hogy törli magát a cég megkérdőjelezhető adatvédelmi alapelvei miatt. Az exodust külön csoport szervezi a Facebookon, de arra nincs sok esély, hogy a felhasználók tömegesen elhagyják a szájtot.

Döbbenet: Cory Doctorow leiratkozott a Facebookról. A kanadai újságíró és sci-fi szerző, a BoingBoing társszerkesztője a múlt héten Twitter-posztban jelentette be, hogy a közösségi szájt magánszférát sértő politikája miatt törölte accountját. „A Facebook sorozatosan hihetetlenül drákói és borzalmas privacy policyket [adatvédelmi elveket] vezet be – magyarázta döntését  Doctorow. – Aztán megpróbál békét teremteni úgy, hogy egy kicsit kevésbé borzalmas szabályokat fogad el.”

A Facebook május elején bejelentett változtatásai, amelyek révén újabb személyes adatok válhatnak nyilvánossá, ha az ember nem vigyáz, jó néhány netezőt felháborítottak. A közösségi szájton külön csoport indult, amely a Facebook elhagyására buzdít, és még a napot is kijelölte: a Quit Facebook Day felszólítása szerint május 31-én kellene mindenkinek leiratkoznia a szolgáltatásról. Bár a média imádja a sztorit, és egyenesen exodusról beszél, az igazsághoz tartozik,  hogy a csoportnak egészen pontosan 4419 tagja van, ami a 400 milliós összlétszámnak mindössze 0,001 százaléka. Még ha mindannyian leiratkoznak sem roppan bele a világ legnépszerűbb közösségi szájtja.

60% parázik

Otthagyja a Facebookot?

Az is lehet, hogy ennél súlyosabb a helyzet. A Sophos biztonsági cég legfrissebb felmérése szerint a facebookozók 60 százaléka fontolgatja, hogy a személyes adatok biztonságának hiánya miatt elhagyja a közösségi szájtot. A Sophos 1588 felhasználót kérdezett meg, 16%-uk nem használja a szájtot, mert úgy érzi, nem tudja ellenőrizni, mi történik az adataival, és csak a felhasználók negyede állította, hogy esze ágában sincs elhagyni a Facebookot.

„A tömeges exodus valószínűtlennek tűnik, de nyilvánvaló, hogy a felhasználókat egyre jobban érdekli, hogy pontosan ki látja az adataikat” – mondta Graham Cluley, a Sophos munkatársa a Daily Telegraphnak. A kijelentés szöges ellentétben áll a Facebook-alapító Mark Zuckerberg véleményével, miszerint változnak a társadalmi normák, és az emberek már nem védik annyira magánszférájukat, mint korábban.

Annyi biztos, hogy a Facebook a 2004-es alapítása óta eltelt időben sokat tett a társadalmi normák megváltoztatásáért. Matt McKeon, az IBM programozója készített egy ábrasorozatot, amelyen bemutatja, milyen adatokhoz kik fértek hozzá a Facebookon 2005-től mostanáig az alapbeállítás szerint. A legbelső kör az account tulajdonosát jelöli, a következő, eggyel nagyobb a barátokat, aztán a barátok barátai következnek, majd az összes facebookos, és végül az összes internetező.

A Facebook adatvédelmi elveinek alakulása, 2005-2010
A Facebook adatvédelmi elveinek alakulása, 2005-2010

3% idióta

Azt, hogy mi a probléma a Facebookkal, a legjobban az Openbook nevű vicces alkalmazás szemlélteti, amely nem teszt más, mint összegyűjti a Facebook publikus bejegyzéseiből a legkínosabbakat. Ki gyűlöli a főnökét? Ki hogyan veszítette el a szüzességét? Ki puskázott a vizsgán? Ki vezetett részegen?

„Annyira utálom a főnökömet, hogy tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogyan mondjak fel: A) vágjam arcon B) köpjem arcon C) törjem el a koszos nyakát" – írta Brad Freeman néhány napja a Facebookon, míg Babatunde Albino Akinyosotu így számol be élete nagy kalandjáról: „2000. április 22-én veszítettem el a szüzességemet, amit évekig őrizgettem, egy olyan hölggyel, akit sosem szerettem, megkérdőjelezhető körülmények között. Vegyes érzésekkel bár, de azon vettem észre magam, hogy lefekszem valakivel, aki semmit nem jelent nekem. Azóta sokakat megdugtam, egy szüzet is. Szerintetek helyes dolog szüzet keresni házasság céljából?"

Az Obenbook nagyszerűen szemlélteti az esetlen facebookozás veszélyeit, de vannak mellette olyan, a botrány farvizén navigáló alkalmazások, amelyek segítenek ellenőrizni a Facebook átláthatatlan privacy-beállításait, és megmondják, hol szivároghat ki személyes adat illetékteleneknek. A ReclaimPrivacyvel, a SafeFace-szel és a Privacy Checkkel mindössze az a probléma, hogy a beállítások ellenőrzéséhez meg kell adni a facebookos loginnevet és jelszót, vagyis bármennyire is feltételezhető a jó szándék, arra semmi garancia, hogy az alkalmazások fejlesztői nem élnek vissza az így megszerzett információkkal. Vagy nem jobban, mint maga a Facebook.

100% copycat

A Facebook-ellenes hangulat további potenciális haszonélvezője természetesen az összes többi közösségi szájt, amely tárt karokkal várja a konkurenciától átjelentkező tagokat. A népszerűségéből nem utolsó sorban a Facebook miatt folyamatosan veszítő MySpace május 17-én bejelentette, hogy a magánszférával kapcsolatos aggodalmak hatására az elkövetkező hetekben egyszerűsíti a szájt privacy settingjeit, így egy kattintással be lehet majd állítani, hogy a felhasználók adataihoz csak ismerőseik férhessenek hozzá.

Nem fogják kitalálni, mi történt: a Facebook május 18-án bejelentette, hogy a magánszférával kapcsolatos aggodalmak hatására az elkövetkező hetekben egyszerűsíti a szájt privacy settingjeit.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM