Kétségbeesetten próbálja megtartani embereit a Google

2010.11.12. 11:55
Néhány éve a Google azt csábított el, akit csak akart: özönlöttek hozzá az alkalmazottak a Microsofttól, a Yahootól és a többi nagy techcégtől. Most fordult a kocka: a programozók körében a tőzsdére készülő Facebook, illetve a LinkedIn és a Twitter számít a kúl munkahelynek.

Három és félmillió dollárt ígért részvényekben a Google egyik munkatársának, akit el akart csábítani a cégtől a rivális Facebook. A Techcrunch értesülése szerint a meg nem nevezett programozó elfogadta az ajánlatot, és marad a Google-nél.

A cég alkalmazottait folyamatosan ostromolják az olyan, a tőzsdén még nem jegyzett, de oda készülő cégek, mint a LinkedIn, a Twitter és a Facebook. Az általuk ajánlott fizetés nem feltétlenül sokkal jobb annál, amit  a Google-nél keresnek, de Michael Arrington, a Techcrunch alapító-főszerkesztője szerint az igazi csáberőt nem is a készpénz, hanem a részvényopciók jelentik. Arrington szerint a Facebook csöndben azt súgja a potenciális alkalmazottaknak, hogy a cég értéke néhány éven belül akár a százmilliárd dollárt is elérheti. Persze nem garantál semmit, de az 1 százalék tizede részvények formájában még mindig százmillió dollárt érhet, azért meg már megéri kockáztatni, és otthagyni a Google-t.

Ötödük elmegy

A Techcrunch szerint a megkörnyékezett alkalmazottak 80 százaléka úgy dönt, hogy a cégnél marad, amikor a Google értesül a Facebook ajánlatáról, és ráígér arra. Az is megesik, hogy egyes munkatársak direkt azért keresik fel a konkurenciát, hogy egy a mostani fizetésüknél jobb ajánlattal a zsebükben fizetésemelést csikarjanak ki a Google-től – legalábbis ezt állítja Paul Buchheit, egy volt Google-ös, aki szintén a Facebooknál kötött ki.

Olyan eset már akadt, amikor egy évi 150 000 dollárt kereső programozó 15 százalékos fizetésemelést és félmillió dolláros részvénycsomagot hátrahagyva igazolt át a Google-től a Facebookhoz. A LinkedInen több mint száz olyan volt Google-alkalmazott szerepel, akik mára a Facebooknál dolgoznak.

A Facebook ma ugyanolyan csábító munkahely, mint néhány évvel ezelőtt a Google volt, jegyzi meg a Techrunch: felhasználóinak száma és ezzel bevételei is hihetetlen ütemben nőnek, és szinte biztos, hogy az elkövetkező néhány évben megjelenik a tőzsdén.

A Google évekig a legjobb munkahelynek számított a világon. A Fortune éves 100-as listáján 2006-ban még egyáltalán nem szerepelt, 2007-ben viszont megszerezte az első helyet, és azt tartotta 2008-ban is. 2009-ben lecsúszott a 4. helyre, és a 2010-es listán is a 4. helyezett az SAS üzletiszoftvercég, az Edward Jones befektetési tanácsadó és a Wegmans szupermarketlánc után. A Facebook nem szerepel az első 100 között.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM