Assange: A Facebook egy kémgép

2011.05.03. 11:20

„A Facebook a valaha feltalált legelképesztőbb kémgépezet. Ott van a világ legteljesebb adatbázisa, amiben benne vannak az emberek, a kapcsolataik, a címük, tartózkodási helyük, levelezésük, és a rokonaiké is – az Egyesült Államokon belül, úgy, hogy mindehhez hozzáfér az amerikai hírszerzés” – mondta Julian Assange, a Wikileaks szivárogtató szájt alapítója egy a Russia Todaynek adott interjúban május 2-án.

„A Facebook, a Google és a Yahoo, az összes nagy amerikai szervezet beépített kezelőfelületet hozott létre az amerikai hírszerzésnek. Nincs szó arról, hogy bírósági határozat kellene [a kutakodáshoz]. Van egy olyan felületük, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy az amerikai hírszerzés használhassa” – mondta Assange.

A Wikileaks első embere szerint ugyanakkor nem igaz, hogy a Facebookot a titkosszolgálatok üzemeltetnék. „Egyszerűen arról van szó, hogy az amerikai hírszerzés képes jogi és politikai nyomást gyakorolni rájuk. És mivel költséges lenne egyenként kiadni az adatokat, automatizálták a folyamatot. Mindenkinek tudatában kell lennie annak, hogy amikor bejelöli ismerőseit a Facebookon, ingyen munkát végez az Egyesült Államok hírszerzésének azzal, hogy felépíti neki ezt az adatbázist.”

Assange szervezete az elmúlt években számos olyan dokumentumot tett közzé, amely kellemetlen helyzetbe hozott magánembereket, cégeket, amerikai diplomatákat és a fegyveres erőket. Tavaly augusztusban a svéd rendőrség nyomozást indított ellene, mert két nő is azzal vádolta, hogy molesztálta őket. Assange egy ideig Angliában bujkált, majd a svédek által kiadott európai elfogatóparancs alapján letartóztatták és bíróság elé állították. Februárban egy angol bíróság úgy döntött, hogy ki kell adni Svédországnak, de Assange fellebbezett, így most óvadék ellenében szabadlábon várja a július 15-re kitűzött következő tárgyalást.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM