Húsz évig figyelik a Facebookot

2011.11.30. 15:51
Az igazságtalan és félrevezető gyakorlattal vádolt Facebook megállapodást kötött az Egyesült Államok kormányával, hogy a következő húsz évben rendszeresen vizsgálják adatkezelési módszereit. Az Amerikai Kereskedelmi Bizottság (FTC) megállapította, hogy a Facebook nyilvánossá tett olyan információkat, amiket a felhasználók rejtve akartak tartani.

Megállapodással zárult a Facebook vizsgálata, amit az Amerikai Kereskedelmi Bizottság (FTC) indított a közösségi portál ellen. A döntés értelmében a következő húsz évben egy független auditor cég kétévente megvizsgálja a Facebook adatkezelési gyakorlatát. Az FTC nem állapította meg a törvények szándékos megsértését, de ha a Facebook a jövőben is félrevezeti a felhasználókat, akkor az esetenként kiszabható bírság napi 16 000 dollár lesz.

.Az FTC döntését nagyban befolyásolta a Facebook adatkezelési módszerének 2009 decemberi változása. A bizottság azt is kimondta, hogy a világszerte 800 millió felhasználóval rendelkező Facebook bizonyos esetekben hirdetőknek is elérhetővé tett olyan információkat, amikkel azonosítani lehetett az adott hirdetésre rákattintó felhasználók személyét. A Facebook ezzel szemben azt állította, hogy nem oszt meg személyes adatokat a hirdetőkkel.

Ezen kívül a Facebook felhasználók adatait osztotta meg külső fejlesztőkkel, noha ennek az ellenkezőjét állította a felhasználóknak. Ráadásul azután is elérhetők maradtak fényképek és videók, hogy egy felhasználó – emléletileg – törölte Facebook-fiókját.

Tisztába teszik

Nagyon jókor született meg az FTC döntése, a Facebook ugyanis a pletykák szerint a tőzsdére készül. A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a cég 2012 áprilisában körülbelül 10 milliárd dollár értékben akar részvényeket kibocsátani, ami 100 milliárd dollárra teszi a vállalat piaci értékét.

A befektetők pedig nem szeretik a bizonytalanságot, és ha a Facebook jól akar kijönni a részvénykibocsátásból, akkor nyílt lapokkal kell játszania. Az FTC döntése végre rendezi a Facebook helyzetét, legalábbis a személyes adatokkal kapcsolatos aggályok terén.

A társaságnak az Egyesült Államokban érvényes tőzsdei szabályozás szerint jövőre a pénzügyi jelentéseit is nyilvánosságra kell hoznia, mert év végéig a részvényeseinek száma meghaladja majd az ötszázat, és ilyen tulajdonosi számnál ez előírás.

Bocsánatot kérnek

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója egy blogbejegyzésben elismerte, hogy sokszor hibáztak, de az FTC által feltárt problémák közül sokat maguktól megoldottak. A cégvezér a nyáron bevezetett adatvédelmi beállításokra utalva azt írta, hogy mindig a transzparens működésre törekedtek, és a felhasználók kezébe olyan eszközöket adtak, amikkel szabályozni tudták, hogy mely tartalmakat kivel osztják meg.

A Facebook azt szeretné, hogy a felhasználók a linkek, képek és vélemények megosztásakor ne ütközzenek semmilyen akadályba, az FTC viszont láthatóan azt szeretné, ha mégis több ilyen akadály lenne. Épp csak annyi, hogy a felhasználó mindig tudja, ki látja majd a megosztásait. Például egy barátoknak szánt megosztást csak akkor láthassa szélesebb kör, ha ezt a felhasználó is engedélyezi.

A civil szervezetek örülnek a döntésnek, és abban bíznak, hogy a Facebook ezentúl valóban odafigyel majd az emberek magánszférájára. Ez különösen fontos az Egyesült Államokban, ahol nincs olyan szigorú szabláyozás, mint az Európai Unió néhány tagállamában. Egyébként az USA-ban és az EU-ban is új adatvédelmi szabályozások készülnek.

Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa hétfőn azt javasolta, hogy a közösségi szolgáltatásokra is terjesszenek ki egységes adatkezelési direktívát, mert a jelenlegi szabályozás 1995-ben készült, amikor még nem voltak közösségi portálok. Ráadásul a tagállamok közt nagy az eltérés, a németek sokkal szigorúbban védik a magánszférát, mint például az írek és a britek.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM