Izraeli hekkerek törték fel a szaúdi tőzsdét

2012.01.18. 11:17

Izraeli számítógépes kalózok egy csoportja kedden azt állította, behatolt a szaúd-arábiai és az egyesült arab emírségekbeli tőzsde honlapjára, és az akció válasz volt a tel-avivi tőzsde és az El Al légitársaság elleni keddi hekkertámadásokra. A két említett arab tőzsdei honlap kedd este már normálisan működött.

Az Ynet izraeli hírportál idézi a magát az Izraeli Védelmi Erők Csoportjának (vagyis a hadsereg embereinek) nevező hekkercsoportot, amely közölte: behatolt a szaúdi és az emírségekbeli tőzsde honlapjára, mivel szaúdi hekkerek korábban úgy döntöttek, feltörik az izraeli bankok és az El Al honlapjait. Az izraeli hekkerek azt ígérik, hogyha nem szűnnek meg a szaúdi támadások, akkor hetekre, sőt hónapokra meg is bénítják az említett arab portálokat.

Január eleje óta szaúd-arábiai és gázai övezeti palesztin hekkerek több ízben támadást intéztek Izrael ellen, ami válaszlépést váltott ki. Szaúdiak először ellopták, és az interneten közzétették 15 ezer izraeli hitelkártya adatait, valamint állítólag több tízezer, a világ számos táján élő zsidó adatait is. Az adatlopás Izrael állítása szerint csak minimális pénzügyi kárt okozott, de erősítette azokat az aggodalmakat, hogy a zsidó állam ellenségei esetleg visszaélhetnek a lopott adatokkal.

Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes a terrorizmushoz hasonló cselekménynek nevezte ezeket a támadásokat, és izraeli válaszcsapással fenyegetőzött. Ezután egy izraeli hekker több mint kétszáz szaúdi hitelkártya adatait hozta nyilvánosságra, ezt azonban egy vezető beosztású szaúdi banktisztviselő cáfolta.

A magukat gázai övezeti hekkereknek nevező csoport tagjai a múlt hét végén megtámadták az izraeli tűzoltóság honlapját. Az OxOmar néven futó hekker pedig, aki állítása szerint a Névtelen Szaúdi Hackerek nevű vahhábita csoporthoz tartozik, hétfőn ismét hallatott magáról, előre bejelentetve, hogy a nap folyamán megtámadja az izraeli tőzsde és a légitársaság honlapját.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM