Nyaklevest ígért a Facebooknak a török miniszter

2013.06.28. 22:36

A török tájékoztatási miniszter bírálta pénteken az internetes közösségi oldalakat az utóbbi hetek kormányellenes megmozdulásaiban való részvételük miatt, és fenyegetőzve együttműködésre kötelezte üzemeltetőiket. „Fenntartás nélkül igent mondok a szabadságra és az internethasználatra, de arra egyáltalán nem, ami a káoszteremtés, az erőszak és a bűnözés eszköze" - jelentette ki Binali Yildrim egy vidéki tanácskozáson.

„Bűncselekményt a virtuális világban is ugyanúgy el lehet követni, mint a valóságban" - tette hozzá, amikor a május vége óta tartó, eddig négy halálos és mintegy 8000 sebesült áldozatot követelő kormányellenes tüntetésekről beszélt.

A Facebook és a Twitter közösségi oldalak jelentős szerepet játszottak a tüntetők mozgósításában. A miniszter hétfőn is beszélt a közösségi média szerepéről. Akkor amiatt sajnálkozott, hogy a Twitter üzemeltetője nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, például kiadni a tüntetések kezdeményezőinek személyazonosságát.

Muammer Güler belügyminiszter június 17-én bejelentette: a kormány törvényt készít elő, amely lehetővé teszi azoknak az internetezőknek a büntetőjogi felelősségre vonását, akik becsületsértő vagy lázadásra buzdító bejegyzéseket írnak az erre alkalmas felületekre.

A tájékoztatási miniszter elismerte pénteken, hogy a közösségi oldalak "szabad területet" alkotnak, és szóba nem jöhet, hogy a hatóságok beleavatkozzanak működésükbe. Hozzátette, „Törökországnak a legtermészetesebb joga" azt követelni, hogy a közösségi oldalak ne legyenek az erőszakra való felbujtás eszközei. Felszólította a Facebookot és a Twittert, hogy „ne játsszanak Törökország méltóságával és hitelével", mert az ország még a végén "kioszt nekik egy nyaklevest".

A 76 milliós török lakosság több mint felének van internetkapcsolata.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM