Álmomban elverem a holland csapatot

2013.10.17. 15:51

Jómagam egyáltalán nem szoktam futballozni, soha nem is érdekelt a labdarúgás, tinédzserként mégis kívülről fújtam az Európa-bajnokság összes játékosának a nevét, mert a számítógépen hónapokig nyúztam az Euro 96 nevű játékot. Ezzel egy nagyon aktuális problémára akarok rávilágítani: ha a Magyar Labdarúgó Szövetség növelni akarja a rajongók számát, akkor azokat is érdemes megszólítania, akik soha nem fognak fellapozni egy Nemzeti Sportot, nem fizetnek elő sportcsatornára, de sokat ülnek a számítógép előtt. Merthogy egyre több ilyen ember van.

Éppen ezt próbálja megoldani a csütörtökön bejelentett MLSZ Fantasy Liga nevű játék, amit a futballszövetség mellett a Magyar Telekom, a Microsoft és az OTP is támogat. Az online játék a valódi és a virtuális világ furcsa keveréke: a regisztrálók a magyar NB I.-ben játszó hús-vér játékosokból válogathatják össze saját sztárcsapatukat, és a virtuális keret győzelme azon múlik, hogy a játékosok hogyan teljesítenek a valódi mérkőzéseken.

Minden játékos 30 millió forint virtuális pénzzel indít, ebből kell feltölteni az összes pozíciót, lehetőleg úgy, hogy a kispadon is üljenek néhányan. Ebben a játékban egy csapatban küzdhet Futács, Radó és Lencse, hogy csak a legdrágább futballisták közül emeljünk ki néhányat (nem rajongóknak: ők három különböző valódi klub tagjai). Ők október 19-én az igazi csapataikkal különböző meccseken ténylegesen pályára lépnek, és ezután az Instat nevű cég készít róluk egy elemzést, hogy mennyi sikeres passzuk volt, lőttek-e gólt, és ebből kapnak egy összesített pontszámot. A valós statisztikai adatokon múlik, hogy a virtuális csapatunk mennyi pontot könyvelhet el.

Egyébként a klubok futballedzői is pontosan ugyanezeket a statisztikákat használják arra, hogy jobban lássák játékosaik gyengeségeit. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy valaki látszólag jól teljesít, mert egy mérkőzésen bevág két gólt, de a 40 százalékos passzteljesítménye miatt kikap a csapata 6-2-re.

Az MLSZ Fantasy Liga az Egyesült Államokban több tízmillió embert megmozgató virtuális ligák európai viszonyokhoz igazított változata. Varga Tamás, a játékot kifejlesztő StatzUp alapítója úgy véli, a fantáziafutball növeli a szurkolók elkötelezettségét, javítja a bajnokság imidzsét, és jelentősen növelni tudja a fiatalok körében a játékosok és a klubok ismertségét. Mivel a játékosok különböző csapatokból válogathatnak össze futballistákat, arra is van esély, hogy ezentúl a Kaposvár szurkolója megnézi majd a Mezőkövesd mérkőzéseit is, ha abból a csapatból is beválogatott magának egy játékost.

Itt rakhatjuk össze a saját csapatunkat
Itt rakhatjuk össze a saját csapatunkat

Sallói István, a Kecskeméti TE klubigazgatója abban bízik, hogy az MLSZ Fantasy Liga segítségével elérhetőbbé válnak a játékosok, személyesebb kötődés épül ki a szurkolók és futballisták között. De a sajtótájékoztatón viccelődve megjegyezte, hogy a játék veszélyes is, mert a szurkolók egyre jobban értenek a futballhoz, és még pontosabban látják a hibákat.

Bár egyelőre csak hazai bajnokságban játszhatunk, bízzunk benne, hogy később lesz olyan nemzetközi változat, amelyben a magyar sztárcsapatunkkal elverhetjük akár a hollandokat is

.

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM