Infravörös műholdak láthatták a kilövést

2014.07.18. 13:59

Az amerikai Space Based Infrared System (SBIRS) nevű műholdrendszer adatai adhatják a maláj gép katasztrófájáról az egyik legfontosabb bizonyítékot a fekete dobozok felvételein kívül. A műholdfelvételek alapján eldönthető, hogy föld-levegő rakétával lőtték-e le a Malaysia Airlines Boeing 777 repülőjét az ukrán légtérben. 

A műholdak geoszinkron pályán keringenek,  35 786 kilométer magasan. Infravörös szenzorokat használnak a földi hőforrások észlelésére, például rakéták felderítésére. Öt ilyen műhold működik most, kiegészítve a Defense Support Programmal (DSP).

A hetvenes években a DSP-rendszer feladata volt az interkontinentális rakéták, indításaik felderítése. A vietnami háború alatt a szakértők rájöttek, hogy a műholdak a kisebb rakétaindítások felderítéseire is alkalmasak, sőt látják a levegőben történt robbanásokat és a nukleáris teszteket is.

A SBIRS adatait most letöltötték, és elemzik. A Lockheed Martin pont múlt hónapban nyert meg egy 1,9 milliárd dolláros szerződést a műholdrendszer továbbfejlesztésére.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM