Transzvesztitákat szívat a Facebook

2014.09.16. 10:57

A Facebook múlt szerdán kitiltott egy transzvesztitát a közösségi oldalról. A Daily Dot cikke szerint a Sister Roma néven ismert előadóművész – valódi nevén Michael Williams – oldalát blokkolták, mivel a szabályzat értelmében csak valódi néven lehet regisztrálni a Facebookra. Azzal, ami a felhasználó jogosítványán vagy hitelkártyáján van. És hiába, hogy transznemű művészfellépőről van szó, a leánykori név kategóriája így nem értelmezhető.

Williams 2008-ban indította el a Sister Romáról szóló Facebook-oldalt. Az Ars Technicának azt mondta, hogy a Facebook nem kérte tőle a valódi nevét, amikor blokkolták a hozzáférését – valószínű, hogy azt már amúgy is tudták –, de nem fogadta örömmel a felkérést.

Sister Roma vagyok már 27 éve. Ha valakitől megkérdezed a nevemet, függetlenül attól, hogy szerepet játszom-e vagy sem, mindenki megmondhatja, hogy Roma a nevem. Ez van a jogsimon? Nem. De így hívnak.

– mondta Roma.

Roma már több mint egy évtizede tagja a Sisters of Perpetual Indulgence-nek, (SPI) egy melegjogi nonprofit alapítványnak. Amikor kampányt indított a Facebook szabályzata ellen, kiderült, hogy nincs egyedül a problémájával. Amikor azonban más SPI-tagoktól kapott üzeneteket a Facebookon, észrevette, hogy a rendszer ezeket levélszemétnek minősíti. Az egyik tag arra panaszkodott, hogy törölték a profilját, míg a macskáknak létrehozott oldalakat nem piszkálják.

Amikor az ügyről kérdezték, a Facebook azzal védekezett, hogy a szabályzat több lehetőséget biztosít azoknak, akik alternatív névvel futnának. Azt viszont elmondták, hogy a Sister Roma és társai ellen tett lépéseknek az volt az oka, hogy mások panaszkodtak rájuk, amiért nem a valódi nevükkel Facebookoznak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM