Feliratos videókból lesz gazdasági csoda?

2016.03.18. 17:26

A magyar kisvállalatok alig használnak digitális eszközöket, emiatt lemaradnak a versenytársaik mögött, és nehezebben tudnak exportra termelni. A Google elhatározta, hogy változtat ezen a helyzeten, és közzétesz egy rakás ingyenes tananyagot, hogy bárki továbbképezhesse magát.

Elég nagy tananyagot raktak össze, a leckékben sok hasznos információt átadnak többek közt az email marketingről, az online reklámokról és a webanalitikáról, hogy csak néhány példát említsünk az elérhető két tucat témakörből.

Képernyőfotó 2016-03-18 - 13.50.32.png

Kipróbáltuk az online közzétett kurzusokat, és már a sajtótájékoztatón sikerült átrágni magunkat a képzeletbeli cégünknek javasolt tananyag harmadán. Amíg Szabó László külgazdasági államtitkár ötszáznegyvenkettedszer is elismételte a kormányzati mantrát, hogy 30 megabites hozzáférést építenek ki az országban, mi unalmunkban,  a videók megnézése nélkül, pusztán a józan paraszti észre támaszkodva sikeresen kitöltöttük a Google tananyagában lévő témazáró kvízek 33 százalékát. Ez alapján a tananyag elsajátítása igazán nem mondható nagy kihívásnak, az összes kvíz kitöltése nem igényelhet többet pár óránál. Ettől azonban nem leszünk sokkal okosabbak, amikor a vállalati munkafolyamatok digitalizálásáról van szó, mert a lényeg a videókban hangzik el.

A magyar kkv-k szemével nézve a Google tananyaga ugyanolyan sovány ajándék , mint a keresőcég által hazánkban befizetett adó. A videók ugyanis angol nyelvűek, magyar felirattal, tehát minden figyelmünket a tananyagnak kell szentelni. Hasznosabb lenne a tananyag, ha a teljes szöveget el tudnánk olvasni. Egyáltalán nem segíti a tanulást, hogy egy beszélő ember fejét kell bámulni, a legtöbb esetben elég lenne a hanganyag, amit akár munkába menet is le végig tudnánk hallgatni. A Youtube nem túl praktikus lejátszó, mert csak akkor működik mobilon, ha meg van nyitva előttünk. Amint lezárjuk a mobil kijelzőjét, a videó megáll.

És még nem is említettük a magyarok híres nyelvtudásbéli problémáit, pedig ez alapból kérdésessé teszi az angol nyelvű videók hasznosságát.

Szabó László államtitkár azt is elmondta, hogy  a hazai infokommunikációs szektorban  közvetlenül 311 ezren, közvetetten több mint 400 ezren dolgoznak, és évente 7 százalék a bővülés. Csakhogy digitális munkavállalók főleg multiknál vannak, és ha a kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképesek akarnak maradni, akkor nekik is használniuk kell modern eszközöket.

Nem viszik be a dolgozóba

Otthon rengetegen használják a webet, ezzel Magyarországon sincs probléma, derült ki a Digital Economy Lab kutatásából, melyben a gazdaság és társadalom digitális átalakulását elemezték a Google felkérésére (innen letölthető pdf-ben). Az otthon szerzett tudás azonban a munkahelyre érve köddé válik, a vállalati környezetben kevesen használnak online eszközöket. A cégek sem képzik az alkalmazottaikat, márpedig enélkül aligha lesz változás.

Az egy dolog, hogy a hazai kkv-k nem használják ki a közösségi hálózatokat az ügyfelek elérésére, de ennél is több aggodalomra ad okot, hogy csupán 14 százalékuk használ CRM szoftvert. Ezzel az ügyfelekkel kapcsolatos adatokat tudnák begyűjteni és elemezni. A beszállítói hálózatot is csak 9 százalék menedzseli digitálisan.

Interneteléréssel ellátott számítógép használata a munkahelyeken
Create column charts

Az Európai Bizottság nyilvános adataiból az derül ki, hogy a magyar alkalmazottak alig használnak számítógépet, 2015-ben csupán 35,4 százalék volt az arányuk az üzleti szektorban, míg az északi országokban ez az arány kétszer magasabb, 70 százalék körüli. Hogy mit használnak számítógépek helyett? Valószínűleg spirálfüzetet.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM