Mária
-7 °C
3 °C

Ha több RAID winchester is elszáll

2002.05.28. 17:12
A cikksorozat előző két részében megkezdünk az egyes veszélyforrások és megoldási lehetőségek bemutatását. A sorozat zárásaként a teljesség igénye nélkül az alábbiakban befejezzük a megkezdett felsorolást.
Több winchester egyidejű meghibásodása

A RAID rendszereknek akár az összeomlásához is vezethet, ha egyszerre több merevlemez is felmondja a szolgálatot. Jellemzően az egy szériából származó winchesterekkel fordul elő, hogy nagyjából egy időben mennek tönkre.

A probléma elkerülésére célszerű azonos típusú, de nem egy szériából származó merevlemezeket felhasználni. Az esetleges problémák hatása tovább csökkenthető, ha a rendszer minimum 4-5 egységből áll.

Winchester vezérlő meghibásodása

Nem csak a winchesterek mehetnek tönkre, hanem a vezérlőik is. Az adattárolás szempontjából persze ez éppen olyan káros. Elkerülésére ajánlatos diszkegységenként külön csatolót használni, lehetőség szerint azt is duplikálva.

A RAID vezérlő hibája

Hardveres RAID megoldások esetén meghibásodhat maga a RAID vezérlő is. Az ebből származó problémákat duplikált RAID vezérlővel küszöbölhetjük ki.

További problémákat küszöbölhetünk ki, ha több Host csatolóval csatlakoztatjuk a különálló RAID egységet a számítógépre.

A biztonságot tükrözött RAID kontroller alkalmazásával növelhetjük (pl. banki felhasználás).

A számítógép meghibásodása

Nem csak az adattároló egységek és az adatutak sérülhetnek meg, hanem maga a számítógép is.

Az ebből származó problémákat a számítógép duplikálásával és közös háttértárolók alkalmazásával küszöbölhetjük ki.

Elemi csapások

Súlyos, nagykiterjedésű hardverhibák, tűzesetek és elemi csapások esetére önmagukban nem nyújtanak kielégítő védelmet a korábban felsorolt megoldások.

Ezek ellen csak úgy tudunk védekezni, ha tükrözzük a teljes szervert, és az egyes példányokat egymástól távol eső helyekre telepítjük.

Nyolc részből álló cikksorozatunk ezennel véget is ért. Reméljük, hogy hozzásegítettük olvasóinkat a technológiában való eligazodáshoz. Azok számára, akiket jobban érdekel a téma, javasoljuk, hogy látogassanak el az egyes gyártók honlapjaira.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.