Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Támad a Windows metafájl

2006.01.02. 12:26
Régi programtervezési baklövést használnak ki a legújabb férgek. A biztonsági hiba kritikus, hivatalos frissítés még nincs.

Windows metafájlokat kihasználó kártékony programokat készítettek hekkerek, a hiba valószínűleg az összes létező Windows operációs rendszert érinti. Egy ártalmatlannak tűnő kép, vagy egy különleges kódot tartalmazó weboldal segítségével a támadók két vállra fektethetik a célba vett számítógépét, feltéve, hogy az internetező Internet Explorerrel böngészik.

Rég jó volt

A metafájlok azért alkalmasak a támadásra, mert különféle parancsokat tudnak lefuttatni - ezzel a módszerrel rajzolnak ki különféle tárgyakat, például vonalakat, pontokat, síkidomokat és szövegeket a számítógép kijelzőjére. Tehát nem programozói pongyolaságról van szó, mint a biztonsági hibák többségénél, hanem csupán egy rossz elképzelésről. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Windows Meta File (wmf) formátumot 1990-ben, a Windows 3.0 egyik fontos újításaként bemutatta be a Microsoft, és a vírusirtással foglalkozó F-Secure szakértői azt állítják, hogy akkoriban még szükség volt ilyesmire.

Valóságos láncreakciót indít el a december végén Hollandiában megjelent wmf féreg, ha rákattintanak. Az orosz Kaspersky vírusokkal foglalkozó blogja szerint a kártékony kód az MSN üzenetküldő hálózatán terjedt egy xmas-2006 FUNNY.jpg képben. A képfájlra kattintva lefut a kártékony wmf fájl, ez letölt és lefuttat egy Psyme nevű trójait, ez letölt egy Sdbot nevű kártevőt, az Sdbot meg letölt egy Kelvir nevű férget. Kaspersky azt gyanítja, hogy a fertőzési lánc a digitális alvilág megrendelésére készült.

Van javítás

Ha nagyon aggódik számítógépének biztonsága miatt, esetleg tudja magáról, hogy minden észérv ellenére rákattint bármilyen emailben érkező képre, akkor a világszerte elismert a SANS intézet által közzétett nem hivatalos frissítést telepítse számítógépére. A Microsoft várhatóan január 9. után foglalkozik az esettel.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.