Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hétszáz új mobilvírus jöhet jövőre

2005.12.20. 11:30
Negyven százalékkal nőtt a vírusok száma az elmúlt fél évben, jövőre még nagyobb növekedés várható. Terjed az adathalászat, és aggódhatnak a mobilosok.

Elképesztően elszaporodtak a digitális kórokozók 2005 második félévében, amíg az év elején még csak 110 ezer különféle vírust, férget és trójait ismertünk, addig most már 150 ezret. Különösen sok mobiltelefonra írt vírus keletkezett: egy évvel ezelőtt még csak néhány kísérleti példány volt, most azonban már több mint száz változat fertőz, és a McAfee becslése szerint jövő év végére több mint hétszáz mobilvírus lesz.

Sokan azért nem telepítenek vírusirtó szoftvereket a mobiltelefonjukra, mert nem érzik fenyegetve magukat, nem tartják valószínűnek, hogy a mobiltelefonjukat, és nem a számítógépüket támadják meg a hekkerek, mondta el a Cnet informatikai szaklapnak Craig Schmugar, a McAfee víruskutatója. A szakértő ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a 2000-ben megjelent I Love You vírus gyorsabban és szélesebb körben elterjedne az okostelefonokon, mivel a többségükön egyáltalán nincs védelem.

Felszabaduló hálózatok

Csupán két emlékezetes járvány volt 2005 második felében, írja az F-Secure finn vírusirtó társaság sajtóközleménye. Először a szeptemberben megjelent Zotob okozott hatalmas káoszt a hálózatokon, november elején meg a Sober népes családjának egyik tagja, a Sober.Y támadta meg az internetezőket. Csökkent tehát a hálózati férgekkel elkövetett tömeges támadások száma, viszont ez korántsem megnyugtató, mert csak azt a tendenciát jelzi, hogy a hekkerek már nemcsak összevissza vagdalkoznak.

Ehelyett inkább az internetezők pénzére hajtanak, és célkeresztjükben elsősorban az online bankok ügyfelei állnak, akiknek adathalász (phishing) támadási kísérletek garmadájával kell szembenézniük. Az F-Secure szakértői szerint tavaly a természeti katasztrófák is kitűnő jövedelemforrásnak bizonyultak, sokan használták ki hamis adománygyűjtő levelekkel az emberek hiszékenységét és segítőkészségét.

Veszélyes ütemek

Az elmúlt fél év egyik legemlékezetesebb eseményeként tartja számon az F-Secure a Sony BMG zenei kiadványai körüli botrányt. Emlékezetes, hogy a másolásvédelemmel fölszerelt cédéken olyan technikát találtak, amelyet főleg vírusírók használnak, és ez a technika zenekedvelők millióinak a számítógépét veszélyeztette.