Mátyás
-6 °C
1 °C

Féregjárat kell az internetre

2005.12.05. 11:30
Menet közben megállítható a kártékony programok terjedése, ha az immunizáló szoftver gyorsabban eljut a számítógépekre, mint maga a vírus, állítják izraeli szakértők, akik azt javasolják, hogy a vírusirtó szoftverek frissítései egy szigorúan zárt, az internetnél gyorsabb hálózaton közlekedjenek.

Új kártevőkkel szemben a vírusirtó szoftverek nem nyújtanak megfelelő védelmet, hiába van ugyanis a többségükben megelőző védelem, amely mindenféle jellegzetesség alapján felismeri a gonosz kártevőket: a vírusok szerzői addig játszadozhatnak a vírusirtókkal, amíg sikerül átverniük.

A felhasználó csak akkor érezheti magát tökéletes biztonságban, ha számítógépe letölti a legfrissebb vírusadatbázist, és Eran Shir, a Tel Aviv egyetem munkatársa éppen azon dolgozik, hogy e frissítések a vírusnál is gyorsabban eljussanak a pécére. A Nature tudományos lap beszámolója szerint a Blaster féreg által 2003-ban kirobbantott járvány frusztrálta annyira a szakértőt, hogy egy új megoldások kialakításába fogott.

Hiperugrás a kibertérben

Eran Shir nem a már megtámadott gépeket szeretné helyreállítani, hanem az egész hálózatot akarja immunizálni, ezért egy olyan rendszer felállítását javasolja, amelyben néhány csalinak kihelyezett számítógép vár a vírusokra. Ezek a számítógépek automatikusan azonosítanák kártevőt, az interneten továbbküldenék a hozzá tartozó azonosítót, és ennek segítségével aztán a hálózaton lévő összes többi gép felismerné a kártevőt, még mielőtt támadni tudna.

Az automatikus azonosításnál is fontosabb, hogy az azonosítók gyorsabban terjedjenek, mint a vírusok, ezért Shir szerint olyan új "féreglyukakat" kell kialakítani a hálózaton, amelyen csak az immunizáló kódok közlekedhetnek. Ha ezek a féreglyukak biztonságosak, a vírusirtók mindig egy lépéssel megelőzhetik a vírusírókat, más szakértők szerint azonban ezt a legnehezebb megoldani, mivel a gonosz hekkerek biztosan azonnal támadni kezdenék a párhuzamos vonalat.

Kevés áldozat lenne

Legfeljebb kétezer számítógép fertőződne meg, ha kétszázmillió számítógép közül nyolcszázezer csaliként működne, állítja Shir kutatócsoportja. A Nature által megszólaltatott Alessandro Vespignani informatikai szakértő szerint a rendszer minden szükséges összetevője megvan vagy gyorsan megteremthető, és az internet felépítését is ismerjük annyira, hogy a csalikat a megfelelő helyekre el tudjuk helyezni, de a biztonságos vonal kialakítása nehezen megoldható.