Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kódban a biztonság

2005.12.13. 20:42
Egy friss felmérés szerint még mindig kevesen használnak vírusirtókat, de a pc biztonságára figyelő otthoni felhasználók száma az elmúlt évben egy kicsit nőtt. Kipróbáltunk néhány átfogó biztonsági csomagot.

Az otthoni számítógépek 81 százalékán a három alapvető védelmi szoftver - vírusirtó, kémprogramirtó, tűzfal - valamelyike hiányzik, derül ki az amerikai cybervédelmi szövetség (NCSA) szerdán közzétett tanulmányából. A megkérdezettek háromnegyede kényes információkat - banki, tőzsdei és orvosi adatokat - is tárol a számítógépén, tehát van mit félteniük.


Klikk a képre!

Szerencsére javult a felhasználók hozzáállása, és tavalyhoz képest a kétszeresére, 56 százalékra nőtt a tűzfalat használók száma. A Cnet informatikai szaklap szerint a pozitív irányú változás javarészt annak köszönhető, hogy a Windows XP SP2 augusztusban bemutatott javítócsomagja alapból bekapcsolja a tűzfalat. A naprakész vírusirtót használók aránya 33 százalékról 44 százalékra nőtt, és már csak a gépek 61 százalékán fut valamilyen kémprogram. A probléma tehát egyelőre nem megoldott.

Tudjuk, hogy igazán nagy biztonságot célhardverrel ésvagy nyílt forráskódú oprendszerrel lehet elérni, ezeknek a használata azonban az átlagosnál több szakértelmet igényel, és nem hordhat mindenki a zsebében egy rendszergazdát. Víruskereső szervert meg még annyira sem. Az úton-útfélen internetezőknek meg az otthonülőknek kényelmesebb megoldást nyújt egy mindent tudó programcsomag, amely egyszeri telepítés után egy egész évig jelzi a veszélyeket, és segít, ahol csak lehet, ezekből mutatunk most be párat. Mivel a szakmai körökben elismert független vírusszakértők még nem próbálták ki ezeket az új termékeket, a megbízhatóságukról és hatékonyságukról egyelőre nincs információnk.

Rejtőzködő oroszok

#alt# Oroszországban sok jó hekker van, és a többségük hitelkártyaszámok lopásával foglalkozik. A vírusirtó szoftvert készítő Eugene Kaspersky szerencsére értünk küzd, és nem ellenünk. A Kaspersky Personal Security Suite csomag két nagyobb részből áll: egy szoftver a vírusok, egy pedig a gonosz hekkerek ellen van. A kezelőfelület a Windows 3.1 korszakát idézte föl bennem, szellős, átlátható, egyszerű. Víruskeresője azonnal a vírusadatbázis és a szoftver frissítésével indított, majd a gép újraindítása után nekilátott nagyon alaposan átvizsgálni a merevlemezt. Ötven perc alatt 284 433 objektumot vizsgált át, valószínűleg egyetlen bitet sem hagyott ki. Szerencsénk, hogy valósidejű védelem mellett ritkán kell teljes keresést indítani, ötven perc túl hosszú kávészünetnek.

A szoftver alapbeállításai nem túl szigorúak, a webszűrője például alapból nem terjed ki a kockázatos programokra és pornótárcsázókra, és az antihekker modulban alapból nincs bekapcsolva az úgynevezett "stealth" mód, amely csak a felhasználó által indított folyamatok futását engedélyezi, és ezzel a számítógép kívülről teljesen láthatatlanná válik. Két-három perc alatt települ, alaphelyzetben körülbelül húsz megabájtot foglal le a memóriából.

 

17 000 forint |Kaspersky

Sikertelen telepítő

#alt# Szép doboza van a McAfee Internet Security Suite 2006 nevű biztonsági szoftvercsomagnak. Viszont a "biztonsági" szó használata ennél a terméknél túlzónak tűnt. Átlagosnak mondható (2000 MHz, 1 GB RAM, 160GB HDD) számítógépemen a vadonatúj gyári cédéről elindított telepítő húsz percig küzdött a másolással, majd a folyamat végén nem tudta újraindítani a gépet, csak a power gomb segített. (Tavalyi csomagjuk telepítője sem volt tökéletes.) A memóriából csak a háttérben futó összetevők ötven megabájtnál biztosan sokkal többet lefoglaltak, sajnos olyan sok különféle program futott, hogy lehetetlen volt összeszámolni. A kezelőfelület állandóan lefagyott, amikor pedig sikerült elindítanom a víruskeresést, a huszonhatodik percben, a 2805. fájlnál akkorát bevágott a gépnek, hogy az egérmutató is elfelejtett mozogni többé.

A McAfee valamiért annyira ragaszkodott számítógépemhez, hogy az eltávolítóprogramja egyáltalán nem akart elindulni, én azonban brutálisan letöröltem a fájljait merevlemezről, kiszedtem minden McAfee bejegyzést a regisztrációs adatbázisból. A cédét meg odaadtam kétéves lányomnak, játsszon vele ő, ha akar.

 

14 700 forint |McAfee

Soknyelvű finnek

#alt# Megalapozottan használhatja az F-Secure a "teljes informatikai biztonsági csomag" kifejezést az Internet Security Suite 2006 esetében, a finn fejlesztők minden jóval telepakolták, emiatt azonban a háttérben futó ellenőrző eszközök ötven megabájtot lefoglalnak a memóriából. A szokványos tűzfalon, víruskeresőn, kémprogramirtón és spamszűrőn kívül szülői felügyelet is van benne, amellyel előre megadható, hogy a gyermek mettől meddig internetezhessen. Még Linux is van a korongon, de nem kell félni tőle, mert ez csupán egy víruskereső, amely az F-Secure cédéről bútolva automatikusan elindul. Előnye, hogy nem indul el az esetleg vírusoktól hemzsegő Windows, mégis ki tudja irtani a kártevőket. A linuxos kereső egyáltalán nem gyors, ugyanúgy ötven perc alatt nézte végig a több százezer fájlt, mint a Kaspersky, viszont unalmas. Igazán rakhatott volna az F-Secure a vi meg mc mellé valami egyszerű szöveges játékot is. A Windowsban futó kezelőfelület tizennyolc nyelvű, és a magyar változat megértéséhez nem kell zsargonszótár.

 

20 000 forint |F-Secure

Fenyegető óriás

#alt# Tövig lerágták körmeiket a vírusirtó cégek ügyvezetői, az oprendszerek piacán kivételes előnyt élvező Microsoft ugyanis szívesen belépne a piacukra. A szoftvercég december elején bemutatta a Windows One Care víruskereső bétáját, amely az AntiSpyware kémprogramirtó bétáját, a Windows XP beépített tűzfalát, és a legveszélyesebb vírusokhoz kiadott eltávolító programocskákat kiegészítve megfelelő védelmet nyújt. Elméletileg. Ha az elmúlt évek tapasztalatai után el merjük hinni, hogy a Microsoft is tud biztonságos szoftvereket készíteni. A Windows One Care felületén egyetlen gombnyomással általános tuningot lehet indítani, amely a merevlemez töredezettség-mentesítésétől kezdve a vírusirtáson és a rendszerfrissítések letöltésén át egészen a biztonsági másolatok készítéséig mindent elintéz. A vírusirtóknak egyelőre nem kell aggódniuk, a Microsoft próbaváltozataiból csak jövőre lesz végleges termék.

 

még nincs ára |Microsoft

Sárga óriás

#alt# Idén képekkel próbál hatni a fogyasztókra a Symantec. Norton Internet Security 2006 nevű védelmi szoftvercsomagjának dobozán a monitort ölelgető kezek nem valami bizarr szerelmi viszonyra utalnak, hanem arra, hogy a szoftverrel az egész számítógépet megvédhetjük. A Microsoft méretű biztonsági óriáscég dobozában vírusirtó, tűzfal, kémprogramirtó és szülői felügyeleti program van, és a szoftver központi kezelőfelületén azt is megtudhatjuk, hogy milyen Symantec-termékek hiányoznak még a gépről.

Telepítés után a LiveUpdate az összes szoftver frissítésével kezd, és roppant szimpatikus, hogy a Norton folyamatosan tanulja, hogy milyen szoftvereket engedhet ki az internetre, és külön szól, ha nagyobb járvány tört ki.

 

19 000 forint | Symantec