Piroska
-12 °C
-2 °C

Bűnözővé válhatnak a gyanútlan felhasználók

2005.11.18. 09:18
A levélszemét-küldők októberben gyors meggazdagodást ígértek a felhasználóknak, derül ki a Clearswift információbiztonsági vállalat legújabb Spam Index felméréséből. A spamküldők a hatalmas nyereséggel kecsegtető részvénytippek mellett, otthon végezhető munkákat is kínáltak, melyekkel a gyanútlan felhasználók - tudtukon kívül - akár pénzmosásba vagy más bűncselekményekbe is belekeveredhetnek.

A Clearswift Spam Index felmérése szerint októberben megkétszereződött a gyors meggazdagodást ígérő kéretlen reklámlevelek száma. A levélszemét-küldők könnyű, otthon végezhető munkát kínáltak a hiszékeny felhasználóknak: csomagokat kell továbbítaniuk egy megadott címre vagy kifizetéseket kell újra csoportosítaniuk. A munkaadók általában olyan vállalatok, amelyeket a hatóságok megtévesztésére hoztak létre a bűnözőcsoportok. A csomag továbbítás esetében olyan áruk átvétele és továbbítása a feladat egy lánc mentén, amikért lopott hitelkártyával fizettek, míg a második esetben a "dolgozó" tudtán kívül pénzmosásban vesz részt.

Részvényeket ajánlottak

A kéretlen levelekben érkező, nagy haszonnal kecsegtető részvénytippek a csalások egyik legrégebbi fajtája. Az Spam Index adatai szerint októberben megháromszorozódott a csalások száma, így az összes spam egyharmadát tették ki. A spamküldők alacsony névértékű, hatalmas nyereséggel kecsegtető részvényeket ajánlottak magánbefektetőknek. Ezekben a spamekben a levélszemét-küldők elhitetik a címzettekkel, hogy bennfentes információkhoz juthatnak. A spamküldők elgondolása szerint a részvényárfolyam a befektetők rohamával az egekbe szökik, a csalók pedig ekkor szabadulnak meg részvényeiktől.

Módszertan
A felmérés eredményei a Clearswift által hetente megkapott kéretlen levelek milliói, a forrásul szolgáló e-mail fiókokba érkező levélszemét elemzésével készültek. Az e-maileket a Clearswift spamActive szolgáltatásával gyűjtötték össze és elemezték. A spamActive a MAILsweeper(TM) Business Suite II többszintű levélszemét-védelmének egyik fontos összetevője. A naponta nyolcszor frissített spamActive összegyűjti a kéretlen levelek jellemző kifejezéseit, tárgysorait, amelyek ezután automatikusan letölthetők az ügyfelek e-mail házirendjeinek frissítéséhez.

"A részvényekkel és a törvénytelen foglalkoztatási ügyekkel kapcsolatos csalások elterjedése a hagyományos trükkök népszerűségének csökkenésével magyarázható" - mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. "A csalásokkal, például az adathalászattal kapcsolatban egyre nagyobb éberség tapasztalható, ezért a spamküldők újabb és újabb trükköket találnak ki a pénzszerzésre. A pénz motiválja őket, és ha egy módszer már nem hoz eleget a konyhára, kipróbálnak valami mást. A csalók nem válogatnak az eszközök között, olyannyira, hogy még ártatlan embereket is felhasználnak bűncselekményeikhez."

A legfurább októberi

A Clearswift által október legfurcsább spamjének választott reklámlevele ingyen élelmiszert kínál az olvasóknak: "Ez a kérdés rengeteg dellát ér? Árulja el, melyik a kedvenc áruháza, és egy éven keresztül ingyen juthat élelmiszerhez!"

Az online szerencsejátékot hirdető kéretlen reklámlevelek szinte teljesen eltűntek. Az egészségügyi és pénzügyi témájú kéretlen levelek aránya növekedett, így ez a két csoport uralja a levélszemét 80,1 százalékát. A pornográf levelek aránya az elmúlt hónapok tendenciáinak megfelelően jelentős mértékben, 4,65 százalékra csökkent.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.