Tech blog

Újabb Cortex jön

2009. október 22., 08:45 Módosítva: 2009.10.22 08:45

Az ARM leleplezte a legújabb fejlesztését, mely a Cortex-A5 névre hallgat és a Cortex-A8, illetve Cortex-A9 MPCore architektúra kistestvérének tekinthető. A legerősebb változatról egy hónappal ezelőtt jöttek hírek, ám ezúttal nem a teljesítményen volt a hangsúly, hanem a méret és a fogyasztás csökkentésén.

A Cortex-A5 MPCore gyakorlatilag a legkisebb méretű mag, és a területszintű fogyasztása is a legalacsonyabb. A TSMC és a GlobalFoundries 40 nm-es gyártósoraira optimalizált fejlesztés tartalmazza a NEON lebegőpontos egységet, mely speciálisan a H.264 vagy az MP3 tömörítésű médiafolyamok kezelését segíti elő, emellett a mag a TrustZone biztonsági technológiával is fel van szerelve.

A Cortex-A5 természetesen kompatibilis a Cortex-A8 és Cortex-A9 architektúrához írt programokkal, ami fontos szempont, hiszen azokhoz már számos szoftver érhető el.

Az ARM a Cortex-A5 architektúrát olyan készülékekbe ajánlja, amelyeknél kiemelkedően fontos szempont az alacsony fogyasztás és a költséghatékony gyártás. A vállalat még kedvezményes licenclehetőséget is biztosít azoknak a partnereknek, akik korábban már megvásárolták az ARM9-es vagy az ARM11-es magok használati jogát.

A tervek szerint a Cortex-A5-re épülő termékek első hulláma 2010 elejére várható, arról azonban nem lehet tudni, hogy pontosan milyen készülékek épülnek a friss ARM fejlesztésre.

A Samsung Kínában létesíti első külföldi lcd-gyárát

2009. október 16., 15:18 Módosítva: 2009.10.16 15:18

A Magyarországon is érdekelt dél-koreai Samsung Electronics Kínában építi meg első külföldi, folyadékkristályos képernyőket gyártó üzemét. A társaság, amelynek jászfényszarui üzemében lcd televíziókat szerelnek össze, 2,2 milliárd dollár szán a kínai üzem létesítésére.

A Samsung világelső az lcd panelek gyártásában, Dél-Koreában hat ilyen üzeme van. Magyarországon kívül a kínai Szucsouban és a szlovákiai Nagyszombaton van lcd összeszerelő üzeme. Kína is nagy erőkkel fejleszti lcd-gyártó iparát, több nagy külföldi cégcsoport jelezte már befektetési szándékát.

A képernyő figyeli az olvasót

2009. október 15., 15:59 Módosítva: 2012.04.05 17:31

Ha az ember sebesen olvassa a képernyőn megjelenő szöveget, a kulcsszavak kiugranak, a töltelék szöveg azonban háttérbe szorul. De mi lenne, ha a szöveg tudná, hogy olvassák? Ezt a gondolatot vették alapul annak az új olvasóprogramnak a fejlesztésekor, amelyet a frankfurti könyvvásáron mutattak be.

A prototípust a mesterséges intelligenciát kutató kaiserslauterni intézet mutatta be. A képernyő aktívan reagál az olvasóra - mondta Ralf Bieder, a program fejlesztője. Hosszabb szövegeknél megjegyzi, hogy az olvasó hol hagyta abba, és onnan ajánlja fel a folytatást. Az Augmented reading (bővített olvasás) nevű alkalmazás az úgynevezett Eye Tracking technikán alapszik, vagyis egy beépített kamera figyeli az emberi szem mozgását.

Okostelefonok terhelik a mobilhálózatokat

2009. október 15., 13:40 Módosítva: 2009.10.15 13:41

Az okostelefonokkal letöltött adatmennyiség sokkal kisebb, mint a laptopokhoz csatlakoztatott modemmel generált adatforgalom, mégis a telefonok terhelik jobban a mobilhálózatokat - derül ki az Airvana távközlés-technológiai vállalat beszámolójából.

A mobilinternet és az okostelefonok elterjedésével a szakember által is meglepő mértékben terhelődnek a vezeték nélküli hálózatok. A kutatási eredmény szerint egységnyi adatmennyiség letöltése esetén laptopokhoz képest az okostelefonok nyolcszor nagyobb terhelést jelentenek a mobilhálózatokra. Ez abból adódik, hogy a mobiltelefonok állandóan online vannak, és ha nem is történik adatletöltés, a kommunikáció folyamatos a GSM bázisállomás és a készülék között.

Az iSuppli piackutató cég számításai szerint az év végére várt 200 millió okostelefonhoz képest a gyártók 2013-ban már évi 450 millió készülékkel számolnak. Korábban úgy vélték, hogy laptopokkal letöltött adatmennyiség terheli jobban a mobilhálózatokat" - mondta David Nowicki, az Airvana elnöke. Az iparág azonban csak most kezdi megérteni, hogy az okostelefonok valójában milyen terhet jelentenek a hálózatokra.

Az adatforgalom közel 60 százaléka belső terekben zajlik, ezért a szolgáltatók egyre többször alkalmazzák a bázisállomások forgalmát csökkentő femtocell (beltéri jelerősítő) megoldásokat.

Egyetemi tantárgy lett a Twitter

2009. október 15., 11:45 Módosítva: 2009.10.15 11:45

Egyetemi tantárgy lett a Twitter Ausztráliában, ahol az újságírójelölteknek oktatják a legfeljebb 140 karakteres üzenetekkel való kommunikálást.

Néhány diák csevegése nem annyira mélyenszántó, mint azt sokan elvárnák. De nem hiszem, hogy hasznosabb lenne, ha esszéírásra bírnánk őket - mondta Jacqui Ewart a Griffith Egyetem tanszékvezetője.

A Twitter mikroblog-szolgáltatásra mobiltelefonról, és az interneten keresztül küldhető bejegyzésekkel bárki megüzenheti a világnak, hogy éppen mit csinál, mire gondol, vagy éppen hogy érzi magát. A közösségi portál hírközvetítő szerepe mellett a felhasználók több mint fele üres fecsegésre, reklámozásra, vagy kéretlen levelek továbbítására használja az oldalt.

Az ausztrál diákok a Twittert önismereti gyakorlatként kapják - magyarázta Ewart, hozzátéve, hogy egyre több munkáltatónál elvárás a közösségi portálok ismerete, és az ezekkel elérhető eszközök használata.

Az egyetem ötletét a hallgatók vegyesen fogadták. Voltak, akik megkérdőjelezték az olyan oldalak, mint a Twitter és a Facebook hivatalos tantervbe vitelének hasznosságát. A tanár szerint az volt a legmeglepőbb, hogy a diákok egy jelentős része azt sem tudta mi az a Twitter. Néhányan el sem akarták hinni, hogy mi valóban használjuk az oldalt, mert szerintük ez csak időpocséklás – mondta el a tanszékvezető.

Jön az Android-Windows hibrid netbook

2009. október 15., 10:58 Módosítva: 2009.10.19 20:34

Az Acer bemutatta legújabb netbookját, amin előre telepítve Windows 7 és Android operációs rendszer is van, és bekapcsoláskor dönthetünk, melyikkel akarjuk indítani. A gép premierjén Jim Wong, a cég egyik vezetője hosszan sorolta mindkét rendszer mellett az érveket. Az Android gyors, kicsi, és netezésre van optimalizálva, ami miatt a netbookokat a legtöbb felhasználó megveszi és használja. Az új Acer Aspire androidos indításkor a bekapcsolás után 30 másodperccel már akcióra kész, a kikapcsolás három másopercbe telik.

A Windows 7-et azzal indokolták, hogy a netezés melletti egyéb felhasználási területeken a Windows adja a legnagyobb produktivitást, ráadásul sok weboldal még ma is csak Windows és Internet Explorer alatt működik tökéletesen.

Pert vesztett a GVH a szoftverlicenszügyben

2009. október 14., 20:11 Módosítva: 2009.10.15 15:29

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokú bírósági döntést és jogerősen elutasította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) keresetét az úgynevezett szoftverlicenszügyben.

A versenyhatóság azért indított pert, mert véleménye szerint a szoftverlicenszek beszerzésére kiírt pályázat tárgymeghatározásával a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) korlátozta a szoftverpiaci versenyt.

A KSZF 2008 januárjában írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a közigazgatási és oktatási intézmények által korábban beszerzett szoftverlicenszek bővítésére és új szoftverlicenszekre. Az ajánlati felhívás tárgymeghatározása szerint az eljárásban csak a "Microsoft", vagy "azzal egyenértékű" szoftverek forgalmazói vehetnek részt.

Ezt a meghatározást kifogásolta a GVH, amely szerint korlátozza a versenyt, mivel a Microsoft egyébként is vezető szerepet tölt be a szoftverpiacon. Ezért a versenyhivatal a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordult az eljárás felfüggesztését kérve.

A GVH beadványára indult jogorvoslati eljárást 2008 februárjában megszüntette a KDB, mert véleménye szerint a KSZF csak a közbeszerzési eljárás tárgyának egyértelmű megjelölése miatt nevezte meg cégszerűen a terméket, így jogsértés nem történt.

A GVH 2008. március 10-én a Fővárosi Bíróságnál a határozat felülvizsgálatát, és azt kérte, hogy kötelezzék új eljárásra a döntőbizottságot. Az FB elutasította a versenyhivatali keresetet, amely ellen a GVH fellebbezett. Ezt azonban a Fővárosi Ítélőtábla október 14-i döntésében elutasította, és helybenhagyta az FB döntését, az ítélet jogerős.

Szórja a milliárdokat a Cisco

2009. október 14., 12:39 Módosítva: 2009.10.14 12:39

A világ legnagyobb, hálózati eszközöket gyártó cége, a Cisco gyors egymásutánban két, többmilliárdos felvásárlást jelentett be. A Starent Networks Corp. nevű cégért, ami mobilinternetes hálózati technológiákkal foglalkozik, és ezen a területen nagyjából 80-58 százalékos piaci részesedéssel bír, 2,9 milliárd dollárt fizetett ki a cég. A Starent beolvasztásával a Cisco saját mobilnetes üzletága erősödik, és átveszik majd a legnagyobb amerikai mobilszolgáltatók, a Sprint és a Nextel hálózatainak fejlesztését, és még 45 ország 100 szolgáltatójának mobilinternetes beszállítójává válnak.

A cégért (aminek a negyedéves forgalma egyébként mindössze 78 millió dollár) az aktuális tőzsdei árfolyam által diktált értékénél 21 százalékkal többet fizettek.

A másik felvásárlás célpontja a videokonferencia-hívások technikai hátterével foglalkozó, és a maga területén szintén a legnagyobbnak számító norvég Tandberg ASA cég volt. Az 1240 embert foglalkoztató, évi 800 millió dolláros forgalmú cégért 3 milliárd dollárt fizetett a Cisco, ami a szakértők szerint az összes számítástechnikai cég közül a legjobban vészelte át a válságot, és most agresszív terjeszkedést folytat, hogy a válságban meggyengült, de értékes cégeket szerezzen meg. A legutóbbi pénzügyi jelentése szerint a Cisco 35 milliárd dolláros készpénzvagyonnal rendelkezett július végén.

Súlyos biztonsági réseket zártak be az Acrobatban

2009. október 14., 10:22 Módosítva: 2009.12.16 14:48

A Microsoft után az Adobe is óriás biztonsági javítócsomaggal állt elő, ami a PDF fájlok megnyitására leggyakrabban használt programokban, az Adobe Readerben és az Adobe Acrobatban zár be nem kevesebb mint 29 biztonsági rést.

Bár az Adobe illetékesei rendszeresen azt nyilatkozzák, hogy a hibák csak a programok windowsos verzióiban fordultak elő, a patch dokumentációjából kiderül, hogy Macen és Unixon is léteznek.

A hibák egy része csak a program, illetve az operációs rendszer lefagyását okozta, de nem egy volt köztük, amin keresztül a gépünk feletti irányítást távolról átvehette egy támadó, és kémprogramokat telepíthetett a rendszerünkre.

A javítócsomag innen tölthető le.

Csökkent az Intel nyeresége

2009. október 14., 09:41 Módosítva: 2009.10.29 09:48

Az Intel amerikai félvezető-gyártó adózott eredménye nyolc százalékos csökkenéséről számolt be harmadik negyedévi gyorsjelentésében, a mutató azonban jobb az elemzők előzetes várakozásánál.

A kedden közzétett gyorsjelentés szerint az Intel profitja 1,9 milliárd dollár - részvényenként 33 cent - volt a szeptemberrel zárult harmadik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 2,01 milliárd dolláros - részvényenként 35 centes - adózott eredménnyel. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 28 centes profitra számítottak részvényenként.

Az eredmény azért lett jobb a vártnál, mert ismét erősödik a személyi számítógépek iránti kereslet. Az Intel bevétele 9,4 milliárd dollár volt az idei harmadik negyedévben. Jóllehet ez 7,8 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi 10,2 milliárdtól, jobb az elemzők által várt 9,06 milliárdnál. A világ legnagyobb processzorgyártója szintén a vártnál jobb bevételt jelzett előre a negyedik negyedévre: 10,1 milliárdos bevételre számít, míg az elemzők csak 9,5 milliárd dollárosra.

Az Intel-részvények árfolyama kedden 0,44 százalékos erősödéssel 20,49 dolláron zárt a New York-i értéktőzsdén, a zárást követő nem hivatalos kereskedésben pedig még tovább, 21,85 dollárra emelkedett.

Facebook és a Twitter kerül az Xboxba

2009. október 14., 09:15 Módosítva: 2009.10.14 09:15

Nyugat-Európába november 17-én érkezik az Xbox Live frissítése, aminek köszönhetően az Xbox 360 konzolok internetes rendszerén keresztül is elérhető lesz a két közösségi hálózat.

Már a júniusi Los Angeles-i számítógépes- és videojáték-kiállításon, az Electronic Entertainment Expón is bejelentették, hogy a Twitter és a Facebook Xbox Live-ra is felkerül, azonban eddig konkrét dátummal a Microsoft még nem szolgált. Az internetes közösségi hálózatok elsőként a nyugat-európai Live rendszerre kerülnek fel - az Egyesült Államokra vonatkozóan még nincs semmilyen dátum.

A szolgáltatás bétaverzióját az Xbox Live Gold (tehát a fizetős verzió) tulajdonosai ki is próbálhatják az következő hétvégén. A Twitter és a Facebook mellett a Zune és a Last FM is felkerül majd a Live-ra, azonban azt még nem tudni, hogy a bétában ezek is szerepelnek-e majd.

Bár a billentyűzet hiányában nem igazán alkalmas az Xbox 360 a twitterezésre, illetve a Facebook kommentárokhoz, az új szolgáltatások révén a felhasználó hajlamosabb inkább a konzolja előtt maradni, minthogy a pc-jét külön bekapcsolja, ha éppen közösségi életet szeretne élni - legalább is a Microsoft reményei szerint.

Az Xbox Live rendszer hivatalosan nem elérhető Magyarországról, mégis sokan használják, hamis címet megadva a regisztrációnál.

Szappanoperákban népszerűsítenék az internetet

2009. október 13., 13:38 Módosítva: 2009.10.13 13:38

Szappanoperákba rejtett népszerűsítő kampánnyal hívnák fel az internethez még nem csatlakozott britek figyelmét, hogy a világhálóval anyagi helyzetük is jobbra fordulhatna. Négymillió, szerény anyagi körülmények között élőt szeretnének a kampánnyal rávenni az internethasználatra.

A tévésorozatokba rejtett sorokkal irányítanák rá a figyelmet az internet előnyeire, amelyeket a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég számításaival támasztanak alá. A tanulmány szerint a világhálóhoz még nem csatlakozott háztartások anyagi körülményeiktől függően az internettel évi 270 és 560 font (77-160 ezer forint) közötti összeget spórolhatnának meg, ezzel ráadásul a munkanélküliség csökkentését is segíthetnék.

Tovább

A Google és az Apple vezérei kiszállnak egymás igazgatótanácsaiból

2009. október 13., 11:54 Módosítva: 2009.10.20 10:54

Két hónappal azután, hogy a Google vezérigazgatója, Eric E. Schmidt lemondott az Apple igazgatótanácsában elfoglalt posztjáról, hasonló döntésre jutott Arthur Levinson is, aki kilenc éve az Apple egyik csúcsvezetője, és egyben öt és fél éve a Google igazgatótanácsában is ott ült.

A lemondásoktól függetlenül az amerikai kereskedelmi felügyelet (Federal Trade Commission, FTC) folytatja a vizsgálatot a két cég ellen, hogy kiderítse, az igazgatósági tagok közötti átfedés nem járt-e a piaci versenyt befolyásoló hatásokkal, főleg mióta egyes területeken (mint az okostelefonok operációs rendszerei) a Google és az Apple egymás közvetlen vetélytársának számít.

A Google nem kommentálta Levinson kiszállását, és az sem derült még ki, hogy lesz-e a helyén új tag a vezérkarban, vagy Schmidttel, és az alapító Sergey Brin-Larry Page párossal együtt kilencen maradnak. A kilépés hírére egyébként mindkét cég részvényárfolyama emelkedéssel reagált, a Google 524, míg az Apple 191 dollárral egyaránt az év legmagasabb árfolyamát érte el.

Elemzők szerint az egymás igazgatótanácsaiból kivonulás nem menti meg a két céget attól, hogy súlyos antitrösztvádakkal kelljen szembenézniük.

Facebookos bökdösés miatt tartóztatták le

2009. október 13., 11:30 Módosítva: 2009.10.13 11:30
716

A Facebook “megbökés” (az angol verzióban: poke) funkciójának használatáért tartóztattak le egy amerikai nőt, Shannon D. Jacksont. Ezt a funkciót arra szokás használni, hogy valakivel tudassuk, hogy online vagyunk, vagy felhívjuk a figyelmét magunkra. Akinek ilyet küldünk, annak egy kis figyelmeztető ablak jelenik meg a képernyője sarkában pár másodpercre.

Jackson azonban egy olyan nőnek küldött digitális oldalba bökést, akit távoltartási végzés védett tőle. A bökés címzettje, Dana M. Hannah azonnal ráküldte a rendőrséget, és a bírói végzés áthágásáért akár egy évnyi (pontosabban maximálisan 11 hónap és 29 nap) börtönt is kaphat.

A nő ügyvédje a Facebooktól szeretne bizonyítékokat látni arra, hogy valóban a védence gépéről indult-e az akció, és azt is vitatja, hogy egy ilyen bökdösés valóban sérti-e a távoltartási végzést, ami azt mondta ki, hogy tilos telefonon vagy bármilyen más úton kapcsolatba lépni vagy kommunikációt kedvezményezni a védett személlyel.

2,8 millió svéd büntethető a fájlcseretörvény szerint

2009. október 13., 10:50 Módosítva: 2009.11.25 15:22

Meglepő eredményeket hozott a nemzetközi zenekiadókat tömörítő IFPI szervezet felmérése, ami az illegális fájlcsere elterjedtségét vizsgálta Svédországban. Az országra azért esett a választás, mert itt a világon az egyik legjobb a szélessávú internetelérés aránya a lakosságban (7,3 millió internetező van a 9,2 milliós országban), és Skandináviában vannak a legnagyobb hagyományai az illegális letöltéseknek, idevalósi a világ legnagyobb torrentoldalainak nagy része 8a Pirate Bay pédául svéd, a Mininova pedig holland).

A legutóbbi ilyen felmérést a Viasat tévétársaság megbízásából végezték, és 11 százalékos arányt hozott ki. Az új eredmények viszont ennek a többszörösét mutatják: a 15 és 74 év közöttieknél 40 százalék az aránya azoknak, akik napi rendszerességgel töltenek le és osztanak meg illegális módon fájlokat a neten. A svéd fájlcseretörvény értelmében ők mind büntethetők, és az internetszolgáltatónak kötelessége kiadni a személyes adataikat, ha a rendőrség kéri.

Az IFPI jelentése kiemeli, hogy a felmérés alapján 2,8 milliósra becsült svéd fájlcserélő tábor létszáma a valóságban még nagyobb lehet, mivel a 15 év alattiak között is elterjedt a fájlcserélés, de az adatgyűjtés rájuk nem terjedt ki.

Technológiai inkubátort indít az NKTH

2009. október 12., 14:44 Módosítva: 2009.10.12 15:27

Várhatóan még 2009-ben elindítja a Technológiai Inkubátor Programot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH). A program elindítására és a pályázat lebonyolítására a hivatal 1,6 milliárd forintot fordít a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásaiból. A program célja, hogy szakmailag támogassa a piacorientált, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, induló vállalkozásokat. Emellett a program célkitűzései közé tartozik, hogy elterjessze a technológiai inkubáció módszereit és üzleti modelljeit a magyar kutatás-fejlesztési szférában.

Napelem hajtja az LG könyvolvasóját

2009. október 12., 13:03 Módosítva: 2010.01.13 11:02

Rengetegen próbálnak betörni az elektronikus könyvolvasók piacára, az Amazon.com és a Sony mellett kisebb tajvani gyártók is próbálnak megkapaszkodni. Most újabb nagy elektronikai cég, az LG állt elő egy ötlettel. A könyve két részből áll, de a második panel nem megjelenít, hanem áramot termel. Ügyes húzás, hiszen az e-könyv lényege, hogy külső fényforrás kell az olvasásához, ami ez esetben az akkut is táplálja. A prototípus könyvmolyoknak készült: öt órán át kell olvasniuk a napsütésben ahhoz, hogy az akku egy teljes napra feltöltődjön.

lg-solar-ebook

Naponta 1 milliárd videót játszik le a YouTube

2009. október 12., 10:29 Módosítva: 2009.10.12 10:29

Az öt évvel ezelőtt létrehozott közösségi portál felhasználóinaponta összesen 1 milliárd videót néznek meg, mondta Chad Hurley, a weboldal egyik alapítója. A Google három évvel ezelőtt vette meg a portált 1,65 milliárd dollárért. Később elismerték, hogy körülbelül 1 milliárd dollárral többet fizettek a weboldalért, mint amennyit az valójában ért, de ezzel a prémiummal akarták bebiztosítani a gyors növekedést.

Adatokat vesztett a Microsoft

2009. október 12., 09:11 Módosítva: 2009.10.13 10:36

Friss hírek az esős és elszomorítóan szürke hétfő reggelre a számítástechnika vidám világából.

Szabadalmak miattperli a Facebookot két tök ismeretlen cég. Az egyik a személyes profilokat bemutató weboldalak készítését szabadalmaztatta, a másik az emberek közti kapcsolatokat követő technológiát. Ez újabb példa arra, hogy az amerikai szabadalmi rendszer röhejesen működik.

Véget ért az email korszaka, írja a Wall Street Journal annak apropóján, hogy kipróbálta az új Google Wave szolgáltatást. Persze a Twitter és a Facebook kezdte átalakítani az online kommunikációt. A lényeg az, hogy most már kérdezni sem kell, mert úgyis mindenki közli, hogy mi van vele.

A Microsoft az USA-banelvesztette egy rakás mobilos ügyfelének az adatait. Frissítette a szervereit, és valószínűleg előtte nem készített biztonsági másolatot.

Épp csak bemutatkozott az Android operációs rendszer, és máris elszúrják? A mobilgyártók különböző verziókat telepítenek, és sok a kompatibilitási probléma. Már megtörtént hasonló, a szintén nyílt forráskódú J2ME-vel, azaz a játékok és egyéb szoftverek futtatását segítő Java platformmal.

Már megint hibát találtak a pdf-ben, amit a rosszindulatú hekkerek már ki is használnak. Az Adobe kedden kiad egy frissítést, ami megszünteti a kockázatot.

A HP és Dr. Dre cége együtt készítettzenelejátszásra szánt laptopot. Az Envy 15 Beats 2300 dollár, és adnak hozzá egy menő Beats fejhallgatót, meg zeneszerkesztő szoftvert.

Szeptemberben magához tért a játékipar

2009. október 9., 09:51 Módosítva: 2009.11.02 12:05

Az amerikai eladási adatok szerint a videojátékok piaca kezd kimászni a válságból, és hat hónapnyi csökkenés után lassan újra növekedésbe vált. A szeptemberi eladások legérdekesebb tanulsága, hogy egyre esik vissza a piacvezető Nintendo Wii, az árcsökkentés ellenére is: 390 ezret adtak el belőle (tavaly szeptemberben 600 ezer felett volt ez az adat). A Sony a 410 ezer eladott Playstation3-mal átvette a vezetést, az Xbox360 pedig a tavaly ilyenkori eredményét tartva, 350 ezerrel zárt. A hordozható konzolok piacán továbbra is nyomasztó a Nintendo DS fölénye (650 ezer) a Sony PSP-vel szemben (185 ezer).

A legnépszerűbb játék a Halo 3 ODST volt 1,8 millió eladott példánnyal, de jól fogyott a ját zenejáték aktuális része, a Beatles Rock Band, és a Guitar Hero 5, az amerikai focis Madden NFL 10, a Wii Sports Resort, és a Batman Arhkham Asylum is. A játékeladások felülmúlták a tavalyiakat, és 750 millió dolláros forgalmat generáltak, de a visszaeső hardverértékesítés nagyjából a tavaly szeptemberi szintre húzza vissza az összesített forgalmat. Ez mégis nagy eredmény, hiszen az elmúlt fél évben havi átlagban közel 20 százalékos volt az elmaradás 2008 hasonló hónapjaihoz képest. Az elemzők derűlátóan tekintenek a karácsonyi piac elé.

A FIFA 10 repülőrajtot vett Európában

2009. október 8., 18:18 Módosítva: 2009.10.22 13:51

Csak Európában 1,7 millió példány talált gazdára az első héten az Electronic Arts új, FIFA 10 című játékából. A kiadó nyilatkozata szerint ezzel ez tekinthető minden idők legjobban eladott sportjátékának.

Tovább

Bodri ismerősnek jelölt

2009. október 8., 14:24 Módosítva: 2010.05.27 16:39
16

Népszerű az a nemrég indult francia nyelvű közösségi oldal, amelyen háziállataikat regisztrálhatják az állatbarátok. A Zanibook nevű oldalon több mint tízezer kedvenc szerepel. A Facebookhoz hasonló portálon kutyák, macskák, madarak és hüllők profiljait szerkeszthetik meg gazdáik. Amellett, hogy a gazdák beleképzelhetik magukat kedvencük helyzetébe, a Zanibook arra is lehetőséget teremt, hogy az állattulajdonosok tippeket, tanácsokat, tapasztalatokat cseréljenek háziállataik gondozásáról.

Egységesítenék a hordozható kütyük tartozékait

2009. október 8., 12:04 Módosítva: 2009.10.08 12:04

Környezetvédelmi és gazdaságossági okok miatt a mobiltelefonok csatlakozóira elfogadott közös szabványokat minden hordozható kommunikációs eszközre kiterjesztenék. A nemzetközi mobiltelefon-ipari szövetség (Cellular Telephone Industries Association, CTIA) bejelentése szerint a mobiltelefonoknál idén februárban egységes szabvánnyá vált 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenetet és a készülékek töltésére, adatforgalomra, illetve a kihangosítók kezelésére rendszeresített micro-USB adaptereket a laptopokra, valamint a netbookokra is kiterjesztenék.

A mobilgyártók többségének beleegyezésével létrejött szabványosítással 2012-től szinte minden telefonnak egységesek lesznek a csatlakozói. A környezetvédelmi szempontból jelentős lépéssel a fogyasztói árak és a készülékek gyártási költségei is csökkennének. Az összes mobileszközre kiterjesztett közös szabvánnyal ráadásul a kábeldzsungelektől is megszabadíthatnák a vásárlókat.

Betiltanák a franciák a mobilozást az iskolákban

2009. október 8., 10:54 Módosítva: 2009.10.08 10:54

Megtiltaná a francia szenátus a mobiltelefonok használatát az általános és középiskolákban. A jogszabályt a nemzetgyűlésnek még jóvá kell hagynia. A törvénytervezet 14 éves korig tiltaná a telefonhasználatot, emellett fellépne az olyan mobilreklámok ellen is, amelyek ezt a korcsoportot célozzák meg. Egy napokban publikált felmérés szerint a francia diákok jelentős része tanóra alatt is használja mobiltelefonját, noha ezt az iskolák rendje szigorúan megtiltja.

Windows 7 bemutató szerdán élőben az interneten

2009. október 6., 14:33 Módosítva: 2009.10.08 10:28

A Microsoft Magyarország az informatikai szakemberek továbbképzését célzó TechNet program keretében október 7-én mutatja be a szakmai közönségnek a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 újdonságait. A rendezvényt a Lurdy Házban tartják, a program szerint az előadások reggel fél 10-től délután 5 óráig tartanak majd. A nagy érdeklődés miatt a férőhelyek gyorsan beteltek, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy az eseményt online közvetítik. A közvetítés nemcsak a TechNet program hazai weboldalán, de az IT café-n is elérhető lesz délelőtt fél tíztől.

Az előadások elsősorban a szakmai közönségnek szólnak, a nagyközönség előtt csak október 31-én mutatkozik be a rendszer. Szó esik majd az operációs rendszer vállalatok számára fontos hét újdonságáról, a hálózati szolgáltatásokról, a korábbi Windows-verziókról történő frissítés módozatairól, valamint a kliensoldali operációs rendszerek felhasználási lehetőségeiről. A részletes program itt olvasható.

Az online közvetítés megtekintéséhez Silverlight platformot támogató böngészőre van szükség. Aki lemarad az előadásokról, később is megnézheti azokat felvételről, és a prezentációkat is letöltheti majd – ígérik a szervezők.

Videojátékot fejleszt a Remington

2009. október 5., 16:02 Módosítva: 2009.10.05 16:02

Játékkonzolokhoz fejleszt szoftvert a Remington Arms Company amerikai fegyvergyár. A gyár a Mastiff nevű videojátékcéggel karöltve készíti el legendás lőfegyvereinek virtuális változatát. A Nintendo Wii-n futtatható Remington Great Bird Hunt nevű játékot október végén mutatják be az Egyesült Államokban. A Remington stratégiai lépésnek tekinti, hogy a fiatalokkal is megismertessék a lövészsportok örömeit, akárcsak azokkal, akik nem vadásznak.

8 megapixeles tévére hajt a Sharp

2009. október 2., 15:31 Módosítva: 2009.10.02 15:31

A tévégyártó kifejlesztett egy új, UV2A elnevezésű folyadékkristályos technológiát, amellyel növelhető a kontrasztarány és csökkenthető az energiafogyasztás. Az UV2A egy fényszabályzó technológia, amivel precízen átrendezhetők a folyadékkristályok az lcd-panelen belül. Az UV2A a Sharp jövőbeni tévéiben jelenik meg, például a mostaninál nagyobb, 4000x2000 pixel felbontású kijelzőkben, illetve a 3D-tévékben, írja a cég közleménye.

Tovább vásárol a Facebook orosz befektetője

2009. október 2., 13:56 Módosítva: 2009.10.07 11:40

Az orosz Digital Sky Technologies még több részesedést szerzett a Facebook közösségi portálban, derítette ki a Reuters két nem megnevezett forrásból. A DST közvetlenül a Facebook részvényeseitől, azaz a portál jelenlegi és korábbi dolgozóitól vásárolt részvényeket. Az öt évvel ezelőtt létrehozott Facebook esélyes arra, hogy megszorongassa az internet legnagyobb cégeit, a Google-t és a Yahoo-t. A közösségi portál eddig 300 millió felhasználót szerzett, és a befektetői közt van a Microsoft is. A DST most is 14,77 dollárért veszi a Facebook részvényeit, ugyanúgy, mint júliusban, amikor 100 millió dollárt költött el.

Live Messenger lesz a Myvip felületén

2009. október 2., 13:47 Módosítva: 2009.10.02 13:47

A Myvip és a Microsoft pénteken bejelentette, hogy a Messenger csevegőprogram elérhető lesz a közösségi portál felületén. A Microsoft a 2009 tavaszán mutatta be a Messenger Web Tool Kit nevű alkalmazást, ezzel lehet megoldani a weboldalak és a Windows Live egybeépítését. A megoldás egyik előnye, hogy a weboldal látogatói külön csevegőprogram elindítása nélkül is kommunikálhatnak egymással.

Az integráció lehetővé teszi, hogy a felhasználók a Windows Live Messenger szolgáltatás segítségével a myVIP.hu adatlapon tárolt egyéni információikat, adataikat is megoszthassák a kapcsolatlistájukon szereplő személyekkel.

Megválasztják az év internetes kereskedőjét

2009. október 1., 12:20 Módosítva: 2009.10.01 12:20

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Év Internetes Kereskedője Díjat, amelyet egy honlapon szervezett közönségszavazás és a szakmai zsűri véleménye alapján a legjobbnak ítélt internetes kereskedő nyerhet meg. A versenyben minden olyan vállalkozás részt vehet, amely online kereskedelmi tevékenységet folytat. Az alapítók azzal céllal hozták létre a díjat, hogy a hazai internetes kereskedelmet támogassák, illetve szélesebb körben népszerűsítsék. Idén első alkalommal, a CIB Bank támogatásának köszönhetően, az interneten szavazók is értékes nyereményre számíthatnak. További újdonság az Év Innovatív Internetes Kereskedője különdíj megalapítása, amelyet ebben az évben a legnagyobb hazai aukciós portál, a Vatera.hu támogat és nyújt át.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a CIB Bank mint alapítók, valamint a Kirowski mint főtámogató 2005-ben közösen hívták életre az Év Internetes Kereskedője Díjat. Az idei díjak ünnepélyes átadására 2009. november 10-én kerül sor. Az Év Internetes Kereskedője jogot szerez arra, hogy egy évig használhassa a díj megjelölését, és igénybe veheti az alapítók és a támogatók által felajánlott számos kedvezményt is.