Tech blog

Kínában nem lehet a WoW-ból meggazdagodni

2009. június 30., 19:37 Módosítva: 2009.07.31 10:04

A kínai kormány betiltotta a közösségi online szerepjátékok (MMORPG) virtuális aranyának feketekereskedelmét. A rendelet szerint többe nem lehet a World of Warcrafthoz hasonló játékokban megszerzett virtuális pénznemeket, fegyvereket, páncélokat és egyéb játékbeli előnyöket valódi pénzre váltani.

Tovább

A Google megosztja titkait a webfejlesztőkkel

2009. június 26., 10:03 Módosítva: 2009.06.26 10:03

A Google tegnap óta új segédletet kínál a webfejlesztőknek, és bevallásuk szerint azért osztanak meg technológiai információkat, trükköket, hogy segítsék a szakembereket abban, hogy a webes alkalmazásokat gyorsabbá tegyék, írta meg az ITcafé.

A természetesen közösségi alapon szerveződő weboldal (Google code) nemcsak a cég évek alatt felhalmozódott tudásának egy részét kínálja az érdeklődőknek, hanem lehetőséget biztosítanak a fejlesztők számára, hogy megoldásaikat, ötleteiket megosszák másokkal is, majd ezeket a megfelelő helyeken megvitassák, kérdéseket tegyenek fel egymásnak.

A hivatalosan egy szakkonferencián bejelentett kezdeményezés a vállalat szóvivője szerint azért jött létre, mert a Google, internetes cég lévén, aggódik amiatt, hogy az irdatlan ütemben bővülő tartalommal és szolgáltatással nem képes lépést tartani a webfejlesztés: például ezért vágtak bele a saját böngésző, a Chrome megalkotásába is.

Letölthető a Firefox 3.5 RC3

2009. június 26., 08:38 Módosítva: 2009.07.01 08:37

A Mozilla három nappal az után, hogy elérhetővé tették a Firefox 3.5 második kiadásra jelölt verzióját, újabb változatot adott ki, írta meg az ITcafé. Ez még mindig nem a végleges, csak az RC3 – igaz, a feltelepített böngésző névjegyében már nem szerepel az RC megjelölés, talán ez a változat lesz a végleges, amit a tervek szerint a jövő héten már Firefox 3.5-ként lehet letölteni.

Az RC3 letölthető Windowsra, Mac OS X-re és Linuxra a Mozilla weboldaláról.

Kényelmes lesz a Windows 7 doboza

2009. június 25., 12:35 Módosítva: 2009.07.13 10:33

A Microsoft új információmorzsák kiszivárogtatásával folyamatosan ébren tartja az október végén piacra kerülő Windows 7 iránti érdeklődést, legutóbb, kedden az új operációs rendszer dobozát leplezték le, írta meg az ITcafé.

Amint a fejlesztők hivatalos blogját vezető Brandon LeBlanc írja: a termékdobozok tervezésekor a felhasználói visszajelzésekre hallgatva három fő szempontot tartottak szem előtt: az egyszerű dizájnt, a könnyű nyithatóságot és a környezetkárosító hulladék mennyiségének csökkentését.

A dobozok grafikai tervei már korábban kiszivárogtak, most a műanyag tokot mutatták be. A blogbejegyzés szerint ennek kinyitásához nem kell majd külön használati utasítás – ahogy a több felhasználó számára megoldhatatlan feladványt jelentő Vista-dobozok esetében –, elég lesz csak egyetlen matricát letépni, és a tartó úgy nyílik majd, mint egy dvd-tok.

A műanyag csomagolás ráadásul könnyebb és újrahasznosítható – lelkendezik LeBlanc. „A doboz maga 37 százalékkal könnyebb, és 50 százalékkal jobb ökonometriai mutatóval rendelkezik, mint az elődje” – írja.

Dunkin' Donuts alkalmazás iPhone-ra

2009. június 23., 15:34 Módosítva: 2009.07.01 11:23

A fánkjairól híres Dunkin' Donuts ingyenes iPhone és iPod touch alkalmazást adott ki. A sajtóanyag szerint a program arra jó, hogy a fánkfüggők könnyebben adhassanak le csoportos rendeléseket, vagyis szerintük egyfajta közösségi alkalmazásról van szó.

dd

ADunkin Run nevű programmal a felhasználó üzenhet a barátainak vagy kollégáinak arról, hogy mikor készül a fánkoshoz, sőt, közös online rendelést is szervezhet.

Nem érdekli az embereket a Blu-Ray

2009. június 23., 15:14 Módosítva: 2009.11.06 16:28

Bár az amerikaiak felének HD-tévéje van, nagy többségük egyáltalán nem áldoz a Blu-Ray lejátszóra a Harris Interactive piackutató vizsgálata szerint. A 2400 megkérdezett 91 százaléka mondta, hogy a következő egy évben nem tervez Blu-Ray lejátszót vásárolni. Úgy tűnik, a válság nem tett jót a piacnak, mert ez az érdektelen aránya magasabb, mint tavaly, amikor ugyanerre a kérdésre csak 91 százalék válaszolt ugyanígy. Az amerikai háztartások HDTV-k aránya viszont nőtt, idén 47, tavaly 35 százalék rendelkezett ilyen tévével, írja a Register.

Milton Ellis, a piackutató szakértője szerint arról van szó, hogy a fogyasztók internet vagy video-on-demand eléréssel tudnak HD-minőségű filmeket nézni, így nincs szükségük a lejátszóra. "A közeli jövőben letölthetőek lesznek a HD-mozik, így nem lesz szükség egy újabb eszközre" - fogalmazott.

Kivonul a fővárosból a Vodafone ügyfélszolgálata

2009. június 23., 08:33 Módosítva: 2009.06.23 08:35

Kedden avatják a Vodafone regionális ügyfélszolgálati központját Miskolcon. A fővárosból költözik át az ügyfélszolgálati tevékenység, egyelőre negyvenen dolgoznak ott, de tavaszra teljes, 300 fős létszámmal működnek majd, értesült a Népszabadság. A beruházás 600 millió forintba kerül. A cég vezérigazgatója elmondta, hogy a jelentkező városok közül azért épp Miskolcot választották, mert a vezetők ott voltak a legnyitottabbak. Az átszervezéssel a béreken is megtakarítanak majd valamennyit, de a lényeg a minőség fejlesztésén van - tette hozzá Beck György. Eddig külső beszállítók látták el ezeket a feladatokat, vagyis nem Vodafone-alkalmazottak voltak az ügyfélszolgálatosok. A borsodi központban viszont mindenki saját munkatárs lesz.

Pentium II-n is fut a Windows 7

2009. június 22., 15:19 Módosítva: 2009.06.25 10:40
8

Még meg sem jelent a Windows 7, de a hekkerek már azon vetélkednek, hogy kinek sikerül a hivatalos hardverkövetelményeket minél jobban alulmúló, minél kisebb teljesítményű pécén beüzemelni az operációs rendszer bétaverzióját. A nem éppen az erőforrástakarékos szoftvereiről híres Microsoft programozói most alaposan kitettek magukért, ugyanis egy hackerman1 név mögé bújó júzernek sikerült egy 266 Mhz-es Pentium II-es processzorra, 96 megabájt memóriára, és egy 4 megabájtos videókártyára épülő gépen beüzemelni az új Windowst. Ez egy nagyjából 10-12 évvel ezelőtt átlagosnak számító konfiguráció.

További részleteket nem árult el a gépről, és hogy hogyan sikerült beüzemelni, és stabilan futtatni az operációs rendszert rajta, de abból ítélve, hogy egy korábbi próbálkozásánál egy Pentium III-as gépen a telepítés 17 órán át tartott, és a gép bekapcsolásától számolva 17 perc kellett hogy életre keljen a Windows, az új rekordtartó géphez is sok türelem kell.

Hackerman1 fórumbejegyzése szerint a következő célja egy 166 Mhz-es Pentium 1-es gép, amiben egy 1 megabájtos videókártya van.

Tricikliket is bevet a GoogleTricikliket is bevet a Google

2009. június 21., 15:43 Módosítva: 2009.06.21 15:44

A Google Street View kamerái már háromkerekű kerékpárokon is róják az utakat, hogy az autóval megközelíthetetlen helyekről felvételeket készítsenek. A Google amúgy gépkocsikra szerelt kamerákkal veszi fel a képeket a programjához. Az emberi erővel hajtott változat azonban olyan helyek rögzítését is lehetővé teszi, ahová csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet eljutni (például egyetemi városokba és közparkokba). A több amerikai városban turistákat szállító riksákra hasonlító, 115 kilós járművet elöl kell hajtani, a kamerát tartó tornyot pedig a hátulsó részre szerelték.

Triciklis kamerák dolgoznak többek között a római Trevi kútnál, a kaliforniai Santa Monica Third Street sétányon, a Pennsylvaniai Egyetem gyalogútjain és a montereyi kerékpárutakon. A cég szerint a Pennsylvaniai Egyetemről készül háromdimenziós fotók révén a leendő diákok megtervezhetik, hogyan juthatnak el legegyszerűbben az előadásokra.

Egy 15 éves iowai lány a világ leggyorsabb sms-írója

2009. június 18., 15:15 Módosítva: 2009.06.18 15:15

250 ezer jelentkezőből jutott a legjobb 20 az LG által szponzorált sms-világbajnokság New York-i döntőjébe. A versenyzőknek több fordulóban tesztelték az üzenetírási sebességét, hogy mennyi hibát vétenek, és mennyire ismerik az sms-szleng rövidítéseit. A döntőbe egy iowai, és egy georgia-i lány jutott, ahol a végső próba a "Zippity Dooo Dahh Zippity Ayy...MY oh MY, what a wonderful day! Plenty of sunshine Comin' my way...Zippity Do Dah Zippity Aay! WondeRful Feeling Wonderful day!" szöveg minél gyorsabb, és lehetőleg hiba nélküli bepötyögése volt a telefonba. A 15 éves Kate Moore bizonyult gyorsabbnak, így ő vihette haza a győzelemért járó 50 ezer dollárt.

A verseny után a CNN-nek (természetesen sms-ben) adott interjújában azt mondta, egyáltalán nem fáradtak el az ujjai, és egyébként napi 500 sms-t küld a barátainak. A bajnok édesanyja azt mondta, nem bánja a lány sms-mániáját, így legalább bármikor kapcsolatba tud lépni vele.

Felismeri a nézők nemét a hirdetőtábla

2009. június 18., 10:43 Módosítva: 2009.06.18 11:38

Szingapúrban, a CommunicAsia 2009 kiállításon mutatta be az A*Star (a tudományos és technológiai fejlesztésekkel foglalkozó szingapúri kormányügynökség) azt a reklámtáblát, ami egy kamera, és egy valós idejű képelemző szoftver segítségével felismeri a reklámok nézőinek nemét. Az arcfelismerésen alapuló rendszert még tesztelik, de később a digitális reklámtáblák hatékonyságát nagyban növelheti. Egyrészt azzal, hogy statisztikát vezet arról, mennyien, milyen nemi eloszlásban, mennyi ideig nézték a reklámot, illetve az éppen aktuális nézők nemének megfelelően változtathatja a mutatott hirdetést.

Tízhónapos hibát javított az Apple

2009. június 17., 14:31 Módosítva: 2009.08.27 11:38

Az Apple legutóbbi javítócsomagjában végre kijavította az OSX operációs rendszer hónapok óta ismert biztonsági rését, amin keresztül a támadó felhasználó tudta nélkül futtathatott le Java parancsokat a gépen.

A hiba eredeti felfedetője 2008. novemberében jelentette a Sunnak a problémát, decemberre el is készült a hivatalos javítás, amit a legtöbb Javát használó rendszer át is vett. Az Apple-nek azonban még fél évre volt szüksége, hogy a már kész kódot beleépítse a saját javítócsomagjába. Szerencsére a hibát egyetlen komolyabban elterjedt vírus, féreg vagy egyéb kártevő sem aknázta ki.

Az éhezőkön segít az Explorer 8

2009. június 17., 10:36 Módosítva: 2009.07.03 09:36

Jó néhány félresikerült reklámkampány után a Microsoft marketingesei most olyat találtak ki, amivel biztosan nem bukhatnak: a cég a Browser for the Better nevű kezdeményezésével minden egyes befejezett Internet Explorer 8 letöltés után nyolc adag élelmiszernek megfelelő összeget adományoz a Feeding America segélyszervezetnek. Az akció augusztus nyolcadikáig tart, és az adományhoz elég a letöltés, elindítani nem kell a böngészőt, így a legmegátalkodottabb Microsoft-ellenesek is nyugodtan belevághatnak.

Hétfő este leállt a YouTube

2009. június 16., 10:08 Módosítva: 2009.06.16 10:09

„A YouTube karbantartás miatt leállt, hamarosan újra beindul” – ez az üzenet fogadta azt, aki magyar idő szerint hétfő este kilenc körül próbálta használni a népszerű videómegosztó oldalt. A tervezett karbantartás nagyjából este tizenegyig tartott, utána helyreállt a rend.

Szuperszámítógép a győri egyetemen

2009. június 15., 11:56 Módosítva: 2009.06.25 10:24

Nagy számításigényű elméleti, mérnöki és szimulációs feladatok megoldására alkalmas az a szuperszámítógép, amelyet kedden mutatnak be a győri Széchenyi István Egyetemen. A Magyarországon egyedülálló számítógépet az egyetem a különféle kutató-fejlesztő projekteknél is használni tudja. A berendezés nemcsak teljesítményével, hanem kis méretével és majdnem a hétköznapi asztali számítógépekkel azonos kinézetével is figyelemre méltó. Akár egy íróasztal alá is betolható lenne, miközben több mint egy teraflop lebegőpontos számítási teljesítményre képes, vagyis teljesítménye több mint 200-szorosa egy normál, asztali számítógépnek.

A szuperszámítógépet a legkorszerűbb InfiniBand hálózati csatolók kötik össze a párhuzamosan működő csomóponti kiszolgálókat. A jól tervezett adatáramlás és a rugalmasan terhelhető számítási kapacitás együttesen nagyságrendekkel kisebb idő alatt teszi lehetővé nagy számításigényű elméleti, mérnöki és szimulációs feladatok megoldását, így nagy segítséget jelent az egyetem most futó kutatási projektjeinek problémamegoldásában is. A nagy teljesítményű gép mintegy 30 millió forintba került, az anyagi forrást a Széchenyi István Egyetem sikeres k+f pályázati tevékenysége biztosította. A számítógépet kedden délelőtt mutatják be és veszik használatba az egyetem informatikai előadótermében.

Nem ugranak Windows 7-re a cégek

2009. június 11., 12:44 Módosítva: 2009.06.16 08:42

A Windows 7 népszerűsége nem hat a vállalatok műszaki igazgatóira, a ZDNet szerint ők inkább távolról figyelik majd az új operációs rendszer megjelenését. A silicon.com által megkérdezett 12 informatikai vezető közül csak egyvalaki válaszolta azt, hogy már 2010-ben bevezeti a Windows 7-et. Az oprendszer már 2009 októberében megjelenik.

Florentin Albu, az Eumetsat informatikai menedzsere például arra hívta fel a figyelmet, hogy az operációs rendszernek egyre kisebb a szerepe a vállalati környezetben, tehát nehéz indokot találni a költséges átállásra. Szerinte ok lehet, ha valamilyen üzleti szoftver nem működik a Windows 7 nélkül.

A megkérdezett üzleti vezetők nagy része ugyanakkor a Windows Vistát is inkább kihagyja.

A nevünk lehet a Facebook-oldalunk címe

2009. június 10., 15:32 Módosítva: 2009.06.11 09:29
3

Magyar idő szerint szombaton hajnali hatkor kapcsolják be azt a lehetőséget a világ legnagyobb közösségi oldalán, hogy a profiloldalunk ne egy megjegyezhetetlen, számokból, és véletlenszerűnek tűnő karakterekből összeálló címen legyen elérhető, hanem jól csengő facebook.com/sajátnevünk legyen az oldalunk.

Ha választottunk nevet magunknak, azt többé már nem írhatjuk át, és természetesen egy név csak egy emberhez tartozhat, így a tucatnevek, és tucat-becenevek viselői jobb ha sietnek, ha el akarják a többiek elől halászni az oldalukat. Valószínűleg sok lesz majd a hírességek neveivel való visszaélés, illetve a népszerű, jól csengő címekkel való kereskedelem az Ebayen.

A felhasználónév beépítése a profiloldal címébe egyébként nem új keletű dolog, többek között a MySpace és a Twitter is így működik.

Sikeres volt a Bing bemutatkozása

2009. június 10., 13:18 Módosítva: 2009.06.12 10:27

Korai még pezsgőt bontani a Microsoftnak, de az első eredmények mindenképpen bíztatóak – ezt mutatják a ComScore piacelemző cég friss amerikai adatai. A Bing megjelenése 13,8-ról 15,5 százalékra emelte a Microsoft részesedését az amerikai piacon a keresésekből. Ekkora, csaknem két százalékos változás egyik hétről a másikra ritkaság, bár azzal a Microsoftnál is tisztában vannak, hogy ez az érdeklődés egyelőre nem a szolgáltatás minőségének szól, hanem annak, hogy mindenki kíváncsi volt rá, hogyan sikerült az új keresőjük. Az igazi megmérettetés az lesz, hogy vajon sikerül-e a plusz látogatókat megtartani, esetleg tovább növelni a felhasználók körét.

Az adatok szerint a Bing a Google-től szipkázott el felhasználókat a Bing, a megerősítve a másidik helyét a 10 százalék körül álló Yahoo előtt. A Google ezzel együtt is toronymagas piacvezető a maga 71 százalékával.

A hadsereg foglalta le a legnagyobb francia torrentoldal szervereit

2009. június 10., 10:23 Módosítva: 2009.08.05 14:14

Lekapcsolták a legnagyobb francia torrentoldalt, a Snowtigerst. Az akcióban a szerzői jogi szervezetek és a rendőrség mellett a hírszerzés és a hadsereg is részt vett. Párizsban és Toulouse-ban összesen 10 embert tartóztattak le, és 21 szervert foglaltak le. Az oldal 2005 óta működött, és elsősorban a francia nyelvű tartalmakra koncentrált. A nagy, nyílt nemzetközi oldalakkal ellentétben csak meghívóval lehetett bekerülni a 250 ezresre becsült felhasználói körbe. A pletykák szerint a meghívókat 30 euró körüli összegért árulták.

Eladási rekorddal nyitott a Sims 3

2009. június 10., 09:54 Módosítva: 2009.06.15 09:16

Ha kritikusunknak igaza volt, és valóban a Sátán műve a Sims 3, akkor most egy hét alatt 1,4 millió új lélek érkezett a pokolba: ennyit adtak el a megjelenés utáni első héten a játékból, annak ellenére, hogy a kalózverzió már hetek óta elérhető a fájlcserélő hálózatokon. Ez az első hetes adat rekord a kiadó Electronic Arts történelmében, és ha nem lenne a World of Warcraft, aminek a kiegészítőiből a megjelenés napján szokott kétszer ennyi fogyni, alighanem az egész pécés játékiparban is új csúcs lenne. Az iPhone-verzió szintén a bestsellerlista élére ugrott, de konkrét eladási adatokat erről nem árult el a cég.

A teljes Sims-sorozat 2000 óta már több mint százmillió eladott példánynál jár.

Itt a világ első 100 gigabites routere

2009. június 10., 08:57 Módosítva: 2009.06.10 08:57

A Juniper Networks bejelentette 100 Gigabit Ethernet (100 GE) szabványú interfészkártyáját. A kaliforniai gyártó szerint a világon ez az első olyan termék, amely a gyorsabb hálózati adatvitelt biztosító, még nem véglegesített standardot támogatja. A cég szerint a gyorsan fejlődő mobilhálózati technológiák miatt már most szükség van az új eszközökre - írta meg az IT Café.

Tovább

Közösségi oldal droghasználóknak

2009. június 9., 08:29 Módosítva: 2009.06.22 15:59

A Kék Pont Alapítvány 1997 óta foglalkozik az illegális szerek használatával kapcsolatos társadalmi és egyéni szintű problémák kezelésével, a megelőzéstől az ártalomcsökkentésen át a rehabilitációig. A Norvég Civil Alap támogatásával megvalósuló Mértékletesség Éve projekt keretében szeretné az ártalomcsökkentés, az egészégtudatos nevelés témákat új tartalommal megtölteni, kiegészíteni. Célja, hogy az illegális és legális szerek használatával kapcsolatos társadalmi és egyéni szintű felelősségre hívja fel a figyelmet és nyílt, valós társadalmi diskurzust hozzon létre a tudatmódosításról, az érintett társadalmi csoportok aktív részvételével és a szórakoztatóipar piaci szereplőinek bevonásával.

mertekletes
Tovább

Szoftver segít a beszédproblémás gyermekeknek

2009. június 8., 12:34 Módosítva: 2009.06.08 12:34

A "Milyen volt ma a suli?" nevű szoftver arra próbálja rávezetni a fogyatékos gyerekeket, hogy gyorsabban kommunikáljanak. A program olyan felvevőkészüléket, emelőkarokat és érzékelőket használ, amelyek információkat gyűjtenek arról, hogy a gyerekek mit éltek át aznap az iskolában. A gép egy speciális program segítségével történetté alakítja át az információkat, amelyet a gyerekek otthon meg tudnak osztani a szüleikkel, testvéreikkel.

A szoftver tulajdonképpen egy interaktív narrációs rendszert alkalmaz, amelynek köszönhetően a gyerekek könnyedén tudnak beszélni napjukról az iskolában, sőt válaszolnak is a kérdésekre.

Rolf Black, az University of Dundee informatikai osztályának kutatója szerint azért is hatékony az új program, mert egy súlyosan beszédhibás gyerek nagyon nehezen tud részt venni folyékony párbeszédben, és csak egy-két szavas válaszokat képes adni. Ahhoz, hogy egy hosszú történetet elmeséljen, szüksége van egy speciális kommunikációs eszközre, hogy mondatokat tudjon szerkeszteni. Sue Williams, a skóciai Kilbarchanban lévő Corseford School tanára szerint a rendszer a diákoknak, tanároknak és terapeutáknak is hasznos volt. A gyerekek tanári segítség nélkül be tudtak kapcsolódni a párbeszédekbe.

Az új szoftvert Nicole Vallery és Rebecca Clelland, a corsefordi iskola két fogyatékos diákja tesztelte. A központi idegrendszeri bénulásban szenvedő 11 éves Nicole-nak tetszett a program; Rebecca is hasonló véleményen volt.

Megjelent az Opera 10 bétája

2009. június 7., 12:47 Módosítva: 2009.06.12 09:00

Az Opera norvég fejlesztőcsapata azt állítja, hogy a böngésző új változata 40 százalékkal gyorsabban szálla le a webes tartalmakat, mint az előző verzió. Ezt a gyorsulást a sokatmondó Opera Turbo technológia beépítésével értéke el - a funkció automatikusan bekapcsol, amikor a böngésző lassú internetes kapcsolatot észlel.

További újítás az átméretezhető böngészőfül, amin nagyobb méretben a megnyitott weboldalak előnézeti képe válik láthatóvá. A beépített helyesírás-ellenőrző 51 nyelvet támogat, átalakították az interfészt. Az Opera 10 Windowsra, Linuxra és Macre is letölthető.

Peter Molyneux a Microsoft Games Studios európai főnöke

2009. június 5., 14:55 Módosítva: 2009.10.22 19:22

A világhírű játékfejlesztőnek olyan korszakalkotó játékokat köszönhetünk, mint a Populous vagy a Fable. Molyneux igazából már március 30. óta a kreatív igazgató Microsoft Game Studios európai műhelyeinél, de ezt csak az Electronic Entertainment Expón jelentette be a Microsoft. A Gamesindustry.biz jelentése szerint Molyneux a Microsoft belső stúdióinak a kreatív munkáját felügyeli. Arra kell leginkább figyelnie a jövőben, hogy az igazán hasznos és értelmes ötletek megvalósuljanak, illetve a játékfejlesztők csapatában is ügyelnie kell az egymás közti jobb kommunikációra. Ez egyébként a többi mellett saját cégére, a Lionheadre is jellemző, amelyet Molyneux továbbra is igazgatni fog és a jövőben nem hagy fel majd a játékfejlesztéssel sem.

A híres fejlesztő fontosnak tartotta megjegyezni, hogy más stúdiók fejlesztését nem próbálja a saját egyéni ízlése szerint befolyásolni.

Android és XP lesz az Acer netbookján

2009. június 5., 14:31 Módosítva: 2009.06.16 15:11

Az Acer óvatosan vezeti be a köztudatba, hogy van élet a Windowson túl: az első androidos netbookjain Windows XP is lesz, és a felhasználók a gép bekapcsolásakor dönthetik el, hogy melyik operációs rendszer töltődjön be. Így az emberek valószínűleg nem viszik vissza a boltba a gépet az ismeretlen rendszer miatt. Az óvatosság érthető, az Androidot senki sem próbálta ki netbookon, sőt, még mobilon is túl kevesen használják. Aki meg nagyon utálja a Windows úgyis letölt magának egy Ubuntut Netbook Remixet.

Elkészült a Chrome linuxos verziója

2009. június 5., 11:36 Módosítva: 2009.06.12 09:00

A Google elkészítette a Chrome böngésző a Linuxon és Mac OS X-en futtatható változatát, de a fejlesztői verzió annyira korai, hogy a cég senkinek sem javasolja a használatát. Kivéve persze a fejlesztőket, akik már nyilván hozzászoktak a kiszámíthatatlanul működő, gyakran összeomló szoftverekhez.

A linuxos Chrome-ban nincs Flash plugin, nem kezeli a könyvjelzőket, a nyomtatókat. A Google szerint több mint 400 hibát kell kijavítani.

Kézmosást figyelő rendszert fejlesztettek

2009. június 4., 15:28 Módosítva: 2009.06.04 15:29

A kézmosószer molekuláit érzékelő jelzőrendszert fejlesztettek ki a Floridai Egyetem kutatói, mellyel folyamatosan nyomon követhetik a kórházi dolgozók kezének tisztaságát – közölte az EurekAlert című amerikai tudományos portál szerdán. A rendszer egyik eleme a mosdó falára szerelt érzékelő, ez alá tartja megmosott kezeit az egészségügyi dolgozó. Ez érzékeli a mosószer molekuláit, és vezetékmentes technológiával pozitív visszajelzést küld a dolgozó személyi kitűzőjére, amely ettől zöldre vált.

A kórtermekben elhelyezett újabb vezetékmentes érzékelő már csak ezt a töltöttséget figyeli: amennyiben a kitűző frissen töltött, zöld a jelzés itt is. Ha már régen találkozott a viselő keze szappannal, akkor villogni kezd, így figyelmeztetve az orvost vagy ápolót arra, amit 160 évvel Semmelweis Ignác tevékenysége után sem lehet eléggé hangsúlyozni: a kézmosás életeket menthet. A fejlesztők az egyetem orvosi központjában most tesztelik a rendszert, reményeik szerint használatával csökkenhet a kórházi fertőzések aránya. Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának adatai szerint évente mintegy 2 millió fertőzést regisztrálnak az ország kórházaiban, az ebből eredő halálesetek száma pedig 250 körül van.

Június 20-án kezdődik az idei SceneCON

Independent
2009. június 4., 15:21 Módosítva: 2009.06.04 15:22

Idén június 20. és 21. között rendezik meg a SceneCON 2009 nemzetközi számítógépes találkozót, ahol a digitális művészetek rajongói mérik össze tudásukat, cserélhetnek tapasztalatot. A rendezvényen a szokásos versenyprogramokon kívül (realtime demo, zene, fotó, grafika és animáció) szakmai előadások, a játékkonzolkioszkok, valamint Rock Band verseny is lesz. Idén újdonságként a jatekfejlesztes.hu-val közösen szervezett mini játékfejlesztői versenyen is indulhatnak az érdeklődők.

Az eseményre bárki nevezhet fotójával, grafikájával, animációjával, játékprogramjával vagy zenéjével, amiket a rendezvény keretein belül kivetítve, kihangosítva mutatnak be. A győztes alkotásokról a közönség szavazatai fognak dönteni. A nevezés a versenyekre a helyszínen vagy interneten történhet. Emellett a rendezvényen folyamatosan nagyméretű kivetítőn lesznek láthatóak az elmúlt évek legszínvonalasabb demoscene produkciói, illetve csúcspontként a direkt a partira nevezett legújabb alkotások.

Egynapos laptopteszt élőben

2009. június 3., 06:52 Módosítva: 2009.06.03 06:52

A Prohardver 2009. június 9-én, kedden 14 órától online közvetített notebook-akkumulátor tesztelést tervez. A HP új terméke, az Elitebook 6930p modell különlegesen hosszú, 24 órás üzemidőt biztosító akkumulátorral jelenik meg, és az oldal szeretné lemérni a tényleges időtartamot folyamatos használatot szimulálva. A teszt megvalósításához segítségül lesz a HP magyarországi képviselete, ők biztosítják a tesztkészüléket és a helyszínt. A tesztet végig, az akkumulátor teljes lemerüléséig élőben, online közvetíti az oldal. A Prohardveren egy webkamera képén folyamatosan nyomon követhető lesz a futó teszt és a stopperóra. A még nem megnevezett helyszínen a tesztelés ideje alatt élőben is megtekinthető majd a készülék és a tesztfolyamat.