Tech blog

Ügyvédje szerint nem törődnek a világhírű hacker emberi jogaival

2009. július 16., 10:36 Módosítva: 2009.08.09 18:21

A 43 éves férfi azt akarta elérni, hogy Nagy-Britanniában fogják perbe "számítástechnikai visszaélés" vádjával, ám a bíró az angol törvényekre hivatkozva úgy ítélte meg, hogy a tényállásra "nincs elég bizonyíték". Következésképpen Gary McKinnont ki kell adni az Egyesült Államoknak. Az ügyészek véleménye szerint a bíró döntése "teljesen racionális", ráadásul "jogi úton nem is lehet megtámadni".

A hackert 2002-ben tartóztatta le a brit rendőrség, és már többször fellebbezett - sikertelenül - a legfelsőbb fellebbviteli testületként is szolgáló lordok házánál, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságánál is azért, hogy a kiadatást elkerülje. Azzal gyanúsítják, hogy 97 kormányzati számítógépre tört be 2001 és 2002 között az Egyesült Államokban, amelyek között az amerikai tengerészgyalogság és az amerikai űrhivatal, a NASA gépei is szerepeltek. A washingtoni kormány szerint a kár 800 000 dollárra rúg. Súlyosbítja a helyzetet, hogy McKinnon éppen abban az időszakban követte el a bűncselekményt, amikor a 2001. szeptember 11-i terrortámadás történt.

A hacker azt állítja, hogy ő csak ufók után kutatott.

Tovább

Ötzi vonalkódos tetoválást viselt, 250 millióan a Facebookon

2009. július 16., 09:10 Módosítva: 2011.06.17 09:50

Ez történt szerdáról csütörtökre a technika és a tudomány világában. Pár mondatos összegző, sok link. Mit hagytunk ki?

  • Angliában, Németországban és Franciaországban már meg lehet rendelni a Windows 7-et. A Home Premium előrendelési ára 49.99 euró, a Professional verzió 109.99 euróba kerül. A megrendelők csak a hivatalos kiadási dátumtól, vagyis október 22.-től vehetik át operációs rendszercsomagjaikat.
  • Megtalálták a legöregebb tetoválást, ráadásul az 5300 éves Ötzi nevű jégbefagyott emberen. Úgy néz ki a tetkója, mintha vonalkód lenne. A tudósok azt találgatják, milyen anyagból készült a tinta.
  • Szerda éjjel fellőtték a floridai Cape Caneveral-i légitámaszpontról az Endeavourt, ami kilenc perccel később Föld körüli pályára állt. A felszállás közben készült felvételek szerint a NASA űrsiklójának külső üzemanyagtartályról 8-9 szigetelőhab-darab az indítás utáni 107-ik másodpercben leszakadt és az úrsikló testének vágódott. Egyelőre nem lehet tudni, milyen komoly a kár.
  • A hekkereknek nincs jobb dolguk, úgyhogy a Twitterre törnek. A Twitter terveiről, pénzügyi helyzetéről szóló papírokat nyúltak le és publikálták is. A mikroblogszolgáltató cég most a jogi lépéseken gondolkozik.
  • Mit tesz az emberrel a válság? Már semmi másra nem képes gondolni: az amerikaiak 88 százaléka a válsággal kapcsolatos gazdasági információkat keres a neten.
  • Újabb mérföldkő: már 250 millió felhasználója van a Facebooknak. Aki most csatlakozik, legyen résen, mert a default beállítás szerint nyilvánosan kereshetőek a profiloldalán található fotók és információk.
  • A Sony Ericsson új walkmanmobilt mutatott be, 3.2 megapixeles kamerával. Eléggé randa.
  • Kiástak Utah államban egy giganagy (négy méter magas) dinoszauruszt, aminek giganagy (kb 20-25 centis), erőteljes karmai voltak. Meglehetősen riasztó látványt kelthetett.
  • New York megelőzi a korát, egymillió dollárért vásárol mechanikus írógépeket, hehe.

Dobja az Explorer 6-ot a YouTube

2009. július 15., 14:07 Módosítva: 2009.07.17 10:04

Hamarosan befejezi az Internet Explorer 6 támogatását az internet egyik leglátogatottabb oldala, a YouTube. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a videómegosztó nem fog működni a böngészővel, de az új funkciók fejlesztésénél a programozók már nem fognak törődni azzal, hogy a hatos Explorer meg tudja-e jeleníteni, amit kitaláltak. Az oldal a Chrome-ra, Explorer 8-ra, vagy Firefox 3.5-re váltást javasolja. A legutóbbi felmérések szerint a netezők 17 százaléka használja a lassan nyolc éves böngészőt.

Túl a másfél milliárdon az App Store

2009. július 15., 10:27 Módosítva: 2009.08.03 15:14

Múlt hét végén, július tizedikén ünnepelte az App Store az első születésnapját. A nagy napot kicsit ugyan sikerült lekésni egy másik jubileummal, de az Apple-nél mégsem szomorkodnak: a rendszer átlépte a másfél milliárd letöltött alkalmazást. Az érdeklődés ráadásul egyre nő: az egymilliárdot bő 9 hónap alatt hozták össze, az újabb 500 milliót pedig alig három alatt tették ehhez hozzá az iPhone- és iPod Touch-felhasználók. Az Apple hivatalos adatai szerint 65 ezer alkalmazás van ma az App Store kínálatában, és 40 millióan használják az iTuneson keresztül.

A Microsoft beárazta az Azure-t

2009. július 15., 09:19 Módosítva: 2010.02.04 15:34

A Microsoft mára is tartogatott fontos bejelentést a partnerei számára rendezett konferencián (Worldwide Partner Conference): közzétették, hogy cloud computing-megoldásuk, a Windows Azure mennyibe fog kerülni a felhasználóknak, és egyben azt is közölték, hogy a novemberi indulásig ingyenes lesz a használata. Az Azure gyakorlatilag annyit kínál, hogy a Microsoft szervereit használhatjuk az adataink tárolására, és a velük való munkára.

A hivatalos bevezetésre az őszi fejlesztői konferencián (Microsoft Professional Developers Conference) kerítenek sort, attól kezdve háromféle üzleti modell közül választhatnak az érdeklődők: felhasználás-alapú előfizetés, fix előfizetés, illetve vállalkozások számára biztosítanak mennyiségi licencmegoldást is – írja az IT Café.

Az első esetben az Egyesült Államokban a Microsoft 12 centet számol fel óránként a használatért, 15 centet gigabájtonként az adattárolásért, illetve 1 centet 10 ezer műveletenként. Az adatbázis, az SQL Azure egy gigabájtig 9,99 US dollárba kerül a Web Edition konstrukcióban, ugyanez üzleti kategóriában ennek tíszerese, ám itt 10 gigabájt a tárhely. A webes .NET Servicesért 15 centet kérnek 100 ezer műveletenként – ebbe beleértendők a Service Bus üzenetek és az Access Controll jelek is. Ehhez hozzájön még mindhárom esetben a hálózati díj, ami bejövő adatok esetében 10 cent, kimenőnél 15 cent gigabájtonként. A szolgáltatás ezzel egy kicsit drágább, mint vetélytársai, az Amazon Web Services és a Google App Engine.

Novemberben az Azure az eddigi gyakorlattól eltérően nem csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, hanem egyszerre indul Ausztráliában, Indiában, Japánban, Kanadában, és egy sok nyugat-európai országban. Az említett árak az USA-ra vonatkoznak, a szolgáltatás díját minden országban egyenként határozzák majd meg. A következő lépésben 2010 márciusában kiterjesztik a szolgáltatás körét, a 16 belépő ország között Magyarország is ott lesz.

Döglődik a pécépiac, Ballmer kacag, Jobs örül

2009. július 15., 08:42 Módosítva: 2010.02.04 15:34

Mi történt tegnap óta a technika és a tudomány világában, távirati stílusban, sok linkkel.

  • Az első születésnapjára elérte az 1,5 milliárd letöltést az App Store. Mondanám, hogy Steve Jobsnak most hízhat a mája, de elég ízléstelen tréfa lenne pár héttel a májátültetése után.
  • Steve Ballmer kacag a Google operációs rendszerén. A Microsoft részvényesei nem, mert az árfolyam esik.
  • A NASA mára tűzte ki az Endeavour fellövését. hatodik próbára csak eljutnak már legalább addig, hogy egy kicsit túráztassák a motort.
  • A Microsoft beárazta a novemberben beinduló cloud computing szolgáltatását, az Azure-t. Drágább, mint a konkurensek.
  • A Bing egyelőre nem hoz pénzt, de jövőre akár 400 milliót is kaszálhat a kereső.
  • Újabb mérföldkő a magánkézben levő, kereskedelmi űrcégek történetében: megvan az első magáncég által pályára állított műhold.
  • Nyolc éve most először csökkentek a pécéeladások. Az Intelnek ennek ellenére jól megy a szekér. A Dellnek nem.
  • Elkapták a kaliforniai bloggert, aki kiszivárogtatta a netre a Guns n Roses száz évig készült új albumát.
  • Úgy néz ki, mégsem az észak-koreaiak álltak az amerikai kormányzati szerverek elleni támadások mögött, hanem a britek. Mondják ezt a vietnamiak.
  • Heteken belül ingyenes, reklámalapú zenei szolgáltatást indít a Microsoft. Mennyi MS-hír van ma, biztos túlóráztak a marketingesek.
  • Úgy néz ki, a YouTube abbahagyja az Internet Explorer 6 támogatását. Az őskori brózert még mindig nagyon sokan használják.
  • Brit tudósok bréking: az okos emberek tovább élnek!
  • Megtalálták a világ legöregebb... (hatásszünet) péniszét. Egy halé volt 400 millió éve.
  • Elfogyott a hely a Vimeo-nál, a népszerű videómegosztó elkezdi törölni a forrásfájlokat (a kódolt, tömörített videóka, amiket lejátszunk, megmaradnak, csak az eredetiek nem, amikből azok készültek).

Jön az ingyenes webes Office, új pletykák az iTabletről

2009. július 14., 08:46 Módosítva: 2009.07.14 14:21

Ma sem maradhat el új rovatunk, a reggeli rövid hírek kávé/pirítós/kocsonya mellé. Az alábbi hírek tűnnek említésre méltónak így kedd reggel.

A hackerek már a billentyűzetünket is betámadhatják: legalábbis néhány biztonsági szakember sikerrel demonstrálta, hogy a PS/2-es asztali billentyűzetek kábelére cuppanva le lehet halászni, mit gépel be a júzer. Bővebben később.

Jön a Microsofttól az Office 2010 ingyenes webes változata. Erről is biztosan lesz ma egy nagyobb cikkünk. És ha már Office: újabb biztonsági hibát találtak benne, illetve az Internet Explorerben.

A mai Apple-hír pedig egy sokszor hallott pletyka: állítólag Steve Jobsék tablet pc-n dolgoznak. 9,7 hüvelykes kijelző, 800 dollár, októberi premier. Megint csak állítólag. Egyébként a pc-s piac nagy része pang egy új jelentés szerint, viszont a netbookok piaca idén megduplázódik.

A rossz időjárás miatt megint el kellett halasztani az Endeavour startját. Legközelebb szerda este 6-kor (magyar idő szerint éjfélkor) próbálják meg elindítani az űrsiklót. A legénység a Kobe japán űrlaboratórium utolsó modulját szereli majd az ISS-hez.

Az állatvilág mai meglepetései: teliholdkor párzanak a békák, illetve a macskák dorombolással manipulálják az embereket. Na jó, ez utóbbi nem is meglepetés, mindig is sejtettük, hogy így van.

És még mindig állatvilág: néhány dinoszaurusz a földbe vackolva húzta ki a telet. És még az őskorból jelentjük: az élet keletkezésében valószínűleg szerepet játszott néhány villám, ami szerencsés módon pörkölt meg bizonyos molekulákat.

Szeptembertől akciós a 120 megás internet a UPC-nél

2009. július 13., 13:29 Módosítva: 2009.07.13 13:30

A UPC a hónap elején Fiber Power néven elindította új generációs kábeles internetszolgáltatását. A cég két nagy sebességű, lakossági ügyfeleknek szánt csomagot vezetett be: az egyik maximálisan 60, a másik legfeljebb 120 megabites letöltési és 6, illetve 10 megabites feltöltési sebességet biztosít (a garantált értékek: 20/3 Mbps, illetve 30/4 Mbps). Az új konstrukciók júliustól Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben, Székesfehérváron, Nagykanizsán és a környező kistelepüléseken elérhetőek, de akciós áron kezdetben csak a UPC meglévő ügyfelei számára. A 120 megabites csomag havi listaára 16 ezer, a 60 megásé 14 ezer forint, de a társasházak lakói most 5500, illetve 7500 forintos kedvezményes havi díjért fizethetnek elő – írja az IT café.

A cég azt ígéri, hogy a Fiber Power az év végéig csaknem a teljes szolgáltatási területén, összesen több mint egymillió otthonban elérhető lesz, az új előfizetőknek szólót akciók várhatóan ősszel indulnak majd.

Einstein robotfeje, gépdenevér, kínai iPhone

2009. július 13., 10:15 Módosítva: 2009.07.13 10:17

A hétfő reggeli hírtermés hagyományosan nem túl erős, ilyenkor még a hírügynökségeknél is tart a bebootolás. Azért akad néhány figyelemreméltó szalagcím a tudomány-technika világában:

Brit tudósokban például ma erősek vagyunk: végre kiderítették, hogy a magas emberek többet keresnek, és a káromkodás is értelmet nyert, ugyanis ha szitkozódunk, kevésbé érezzük a fájdalmat.

Miután megint elhalasztották az Endeavour startját, talán ma elindul (magyar idő szerint késő éjjel, egy óra előtt kilenc perccel). A legénység fő feladata a Kibo japán űrlaboratórium utolsó moduljának beszerelése lesz az ISS-re.

Csodálatos szerkezeteket gyárt a robotika: például érzelmeket kifejező robotfejet, amit Einsteinről mintáztak vagy felderítő robotdenevért.

Napi OS-híreink következnek: a CNET azt írja, hogy egy felmérés szerint sok vállalkozás kihagyja majd a Windows 7-et, annak ellenére, hogy a Vistát is kihagyták. A Google oprendszere is tovább borzolja a kedélyeket: állítólag hosszú távon komolyan veszélyezteti a Windows hegemóniáját.

Az iPhone tovább hódít, ezúttal a kínai premier lehetősége került közelebb, úgy néz ki, év elején debütál az Apple telefonja az országban. Szintén ázsiai vonatkozású hír, hogy az LG kedden appstore-t indít a kontinensre fókuszálva.

A Sony pedig valószínűleg októberben mutatja be új Vaio netbookját.

Fényérzékeny ruhák katonáknak

2009. július 13., 08:24 Módosítva: 2009.07.13 08:25

A ráeső fény hullámhosszának és irányának felismerésére, valamint ezeknek a jeleknek a továbbítására képes, intelligens szövetanyagot alkottak meg amerikai kutatók. A Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora, Yoel Fink által vezetett kutatócsoport egy olyan korábbi kísérlet eredményeit fejlesztette tovább, amely során érzékelőket helyeztek el vastagabb polimerszálakba. Az eredmény egy hosszú és rugalmas fény-, illetve hőérzékeny rostokból álló szövet előállítása volt, melyet az ellenséges területeken harcoló katonák ruhájának anyagába szőve lehetne kitűnően hasznosítani - olvasható a BBC hírportálján.

A kutatók most megtalálták a módját, hogy sokkal vékonyabbá nyújtsák a 25 milliméter vastag polimerszálat ügyelve arra, hogy a benne elhelyezett érzékelők sértetlenek maradjanak és ne mozduljanak el. Az így kapott vékony rostszálakat egy tíz négyzetcentiméteres anyagba szőve, a kutatók egy lépéssel közelebb kerültek a környezeti fényeket képként feldolgozó szövetháló megalkotásához - derült ki a Nano Letters című szaklapban megjelent beszámolóból. A ruhába szőtt és óvatosan elhelyezett fényérzékeny rostszálak segítségével megállapítható lesz, hogy az egyes jelek mely érzékelőktől származnak. Ezáltal pedig lehetővé válik a szövethálóra rávetülő kép újraalkotása. A kutatók szerint munkájuk fontos lépést jelent a különböző nanotechnológiai eszközök működésének összehangolásában.

A Bing és a Google is növekszik

2009. július 10., 14:59 Módosítva: 2009.07.14 13:40

A Bing az online keresők piacán mindhárom riválisánál jobban növelte heti szinten a népszerűségét, állítja a weboldalak látogatottságát mérő Hitwise. A Google azonban így is még jobban el tudott húzni a riválisai elől.

A Microsoft új keresője a június első hetén mért 3,4 százalékos piaci részesedését a hónap utolsó végére 6,63 százalékra növelte. A Google azonban még az amerikai keresőpiac 74 százalékát uralja, míg tavaly még csak 69 százalékon állt. A Yahoo a tavaly júniusi 20 százalékról 16 százalékra esett vissza.

Katapult az irodában, a majmok is értik a nyelvtant

2009. július 10., 09:20 Módosítva: 2009.07.10 10:26

Pénteken nem lehet komoly hírekkel kezdeni napot, fel kell készülni a hétvégi lazításra. Mindenkinek javaslom, hogy vegyen egy doboz cukorkát, gyártsa le az alábbi miniatűr katapultot az Instructables leírása alapján, és kezdődhet a harc az irodában.

katapult

Az is kiderült, hogy még a majmok is felismerik a kisebb nyelvi hibákat. Megdöbbentő, hogy az ember távoli rokonai is meg tudják különböztetni a szavak előtagjait, utótagjait, és ha azokat rosszul használják - mondja Ansgar Endress, a Harvard egyetem munkatársa, aki a tamarinok nyelvi képességeit kutatta.

Majmokon - bocsánat, főemlősökön - mutatták ki azt is, hogy a kalóriaszegény étrend = hosszabb élet. Tudósok 20 éven át kísérleteztek rhesus majmokkal, és kiderült, hogy a társaiknál átlagosan 30 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztó majmoknál kisebb az eséllyel alaulnak ki az időskorhoz kötődő betegségek. Ráadásul a szerényen fogyasztó majmok 80 százaléka még ma is életben van, míg a szabadon habzsoló majmoknak csupán a fele maradt életben.

A Microsoft egy nappal hamarabb elkészült a Silverlight 3-as verziójával, ami hardveresen tudja gyorsítani a videólejtászást, támogatja a H.264, aac és mpeg4 kodekeket.

Többen kipróbálták a Sony Vaio W netbookot, és a tesztelőknek tetszett a 1366x768 pixeles felbontás, de mivel ez is csak egy Atom processzoros gép, a HD videókról álmodozni sem érdemes. A gombjai szinte mindenkinek tetszettek.

Az online újságok képszerkesztői fellélegezhetnek, a Google keresője ugyanis licenc alapján is szűrni tudja a képeket, így könnyebb lesz szabadon felhasználható (Creative Commons) fotókat keresni.

A New York Times pedig visszalépne az időben, és 5 dolláros havidíjat kérne az online híroldala olvasóitól.

A Toshiba a válság ellenére növelni tudja eladásait

2009. július 9., 14:54 Módosítva: 2009.07.09 14:54

Szabó Tamás, a cég magyarországi marketing vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, egyelőre kevésbé érzik a válság negatív hatását, mivel növelni tudják eladásaikat. Igaz, nem annyival, mint ha nem lenne krízis.

Szabó Tamás elmondta, azt remélik, hogy az év hátralévő részében is növelni tudják eladásaikat bázishoz képest.

Az első negyedévben a Toshiba több eszközt adott el a magyar piacon, mint tavaly, és ezzel megszerezte a második helyet.

A társaság az idei évet a tervek szerint 12 százalék feletti részesedéssel zárja, és ezzel harmadik lesz a piacon.

Szabó Tamás egy európai felmérést ismertetve elmondta, a vevők egyre több mindenre szeretnék használni a gépüket: 38 százalékuk tévézésre, 52 százalékuk játékra, 49 százalékuk videók, 63 százalékuk pedig fotók szerkesztésére.

A marketingvezető hozzátette, olyan gép, ami minden igénynek megfelel, nincs a piacon, ezért a vevőknek a speciális igényeiknek leginkább megfelelő gépet kell választaniuk.

Az eseményen a társaság több új gépet is bemutatott: így például egy multimédiás szórakozatást támogató eszközt, és egy mindennapi használatra alkalmas gépet.

Új elnöke van a Windows-üzletágnak

2009. július 9., 11:50 Módosítva: 2009.07.09 11:50

A Microsoft szerdűn jelentette be, hogy a Windows és a Windows Live fejlesztői csapatát vezető Steven Sinofskyt nevezték ki a teljes Windows-üzletág elnökévé, írta meg az ITcafé.

Sinofsky már régi motoros, 1989 óta dolgozik a Microsoftnál, és jelenlegi pozíciója is igen komolynak számít, ám az új székben nemcsak a műszaki megoldásokért lesz felelős, hanem a vállára kell vennie a Windows üzleti oldalát, a marketinget is. Ez pedig nagyon komoly feladat, mivel az Internet Explorer egyre meredekebb ütemben szorul vissza, és a nyílt forrású operációs rendszerek viszonylagos erősödése is új kihívás elé állítja a redmondi óriásvállalatot.

Sinofsky kinevezésével párhuzamosan egyéb átszervezések is történtek: például Tami Reller, a Windows gazdasági ügyeiért felelős csúcsvezető (CFO) munkakörét is kibővítették a marketinggel, e területen Sinofskynak tartozik beszámolási kötelezettségggel, és mindez talán azt jelzi, hogy nem termékvonalon, hanem a termék népszerűsítésében kívánnak erősíteni, korrekciókat akarnak végrehajtani az üzleti modellen.

Reggeli hírvarázs

2009. július 9., 07:53 Módosítva: 2009.07.09 10:19

Még az ágyban fekve kinyitottam a számítógépet, és a túl nagy fényerővel világító monitortól pislákolva átfutottam, mi történt a technika-tudomány világában tegnap este óta. Ezek a témák keltették fel leginkább az érdeklődésemet:

Természetesen minden a Google Chrome OS-sel van tele, főleg mert alig tudunk róla valamit: könnyű lesz, kényelmes, biztonságos, szemben a többi operációs rendszerrel, amiket direkt túlméretezettre, kényelmetlenre és kockázatosra terveznek. Mindenesetre az jó jel, hogy a Google szerint még az ARM csipek is alkalmasak lesznek a rendszer futtatására, szóval tényleg minden létező eszközben elterjedhet az OS.

A Google-nél, meg az operációs rendszereinél maradva szintén érdekes hír, hogy bejelentették a MyTouch 3G-t, a T-Mobile második, Android-alapú mobiltelefonját. Mindehhez annyit tennék hozzá, hogy bár itthon szó sincs a forgalmazásról, mi már teszteljük a modellt az Indexben. Előljáróban annyit, hogy az Androidnak hála már a T-Mobile G1 is jól sikerült, csak ronda volt, mint a bűn, a MyTouch 3G viszont még szép is, szóval jó esélyekkel indul még az iPhone-nal szemben is.

A harmadik, számunkra egyelőre tökéletesen megfoghatatlan információ, hogy csökkentették a Magyarországon hivatalosan nem is nagyon kapható Kindle 2 árát. Az e-papír köré épített Amazon-szívű kütyü mostantól 299 dollárba kerül a 359 dolcsi helyett, valószínűleg akkor lehetett volna nagyobb sikert aratni vele, ha még a premier előtt, a bejelentés és a forgalmazás megkezdése közt leárazzák.

Megint megpróbálják kilőni az Endeavour-t. Az űrsikló már jó ideje a földön vesztegel, júniusban azért halasztották el a startot, mert valami szivárgott az üzemanyagtartálynál, ami egy százezer kilós, 27 ezer kilométer per órás sebességgel száguldó eszköznél például kimondottan idegesítő jelenség. Ha minden jól megy, hétvégén kilövik Floridából, amiről bizonyára szokásunkhoz híven részletesen beszámolunk.

Lehet pezsgőt bontani, a Gmail végre nem béta! A Google szerint a levelezőrendszer, a Calendar, a Google Docs és a Google Talk már olyan nagyon jól működik, hogy véglegesnek tekinthető, szóval eltűnt a béta-felirat. Komolyan nem gondoltam, hogy ezt valaha megérjük.

Az viszont várható volt, hogy csökkenni fog a PS3 ára, ami még mindig túl magasan jár a gyártási költségek miatt. A darabszám növekedésének és a gyártástechnológia finomodásának hála azonban esély nyílt a további árcsökkentésre, lehet készülni.

És a reggeli záróakkord: úgy néz ki, mégsem fogy olyan jól a Palm Pre. Őszintén szólva nem vagyok meglepve, korábban volt bennem némi csodavárás, amikor azonban Santa Clarában kipróbáltam a készüléket, kissé csalódtam benne: nem volt lényegesen meggyőzőbb, gyorsabb, mint az iPhone 3G, aminek azóta ráadásul piacra került a lényegesen erősebb hardverrel szerelt, ezért kényelmesebben használható verziója, a 3GS. Ennek megfelelően az elmúlt hetekben drasztikusan csökkentek az eladások, a boltok 40 százalékában alig tíz darabot adtak el egy hét alatt, harmadában 10-20 darabot, és csak hatoduk számolt be 20-30-as darabszámról. Pedig a Palmnak igazán jót tenne, ha nagy maradna az érdeklődés.

Az izgalmasabb témákból lesz hosszabb anyag is, de kommenteljétek be, ha valamit feltétlenül olvasásra érdemesnek tartotok.

Korán kezdik használni a gyerekek internetet

2009. július 8., 13:00 Módosítva: 2009.07.08 13:00

Amerikában a 2 és 11 év közötti korosztály 16 milliós táborából kerül ki a legtöbb új internethasználó, ők alkotják a teljes online népesség 9,5 százalékát - derül ki a Nielsen piackutató legfrissebb felméréséből.

Az utóbbi öt évben 18 százalékkal nőtt a gyerekek körében az internethasználat aránya, miközben a teljes népességnél csak 10 százalékos volt a növekedés. Az arányeltolódásba belejátszik, hogy a 14 éven aluliak száma valamelyest csökken az Egyesült Államokban.

A kicsik 2004. májusában még havi 7 órát töltöttek a világhálón, idén májusban már 11 órát voltak online. A Nielsen felméréséből kiderült az is, hogy a fiúk 7 százalékkal több időt töltenek a neten, a lányok viszont 9 százalékkal több honlapra látogatnak.

A gyermekek által használt technológiák kutatásával foglalkozó Grunwald Associates vállalat elnöke azt mondta, hogy a 2-4 évesek valószínűleg még nem egyedül töltik fel a Facebook profilját, és a Twitterre sem egyedül küldik rövid üzeneteiket, hanem a szüleik ölében ülve ismerkednek az internettel. Grunwald szerint a gyerekek az internet passzív szemlélése helyett sokkal inkább saját tartalmak készítésébe fognak.

Gondolatolvasó gép, teraflopsok és a Microsoft gazellája

2009. július 8., 10:06 Módosítva: 2009.07.08 10:06

Mi történt tegnap óta a techvilágban? Egy csomó érdekes dolog, például...

...egy darab molekulából faragtak tranzisztort Svájcban, jön a kvantumszámítógép, biztos jól fog rajta futni a CS.

...a japánok összekalapáltak egy 800 teraflops teljesítményű (az nagyon sok) videoprocesszort, ha esetleg mégsem futna olyan jól a CS.

...végre sikerült megegyezni az online rádióktól beszedendő járulákok összegében, vagyis most már pontosan tudjuk, mennyit nem fognak befizetni a kiadók kasszájába.

...kiderült, hogy az URL-rövidítő szolgáltatások a spammerek legjobb barátai.

...a 24 darab mp3 letöltéséért kétmillió dollárra büntetett Jammie Thomas felveszi a kesztyűt, és újra fellebbez.

...új majomfajt fedeztek fel Dél-Amerikában, az állat szürkésbarna és kicsi, kb. 20 dekát nyom.

...Spanyolországban a kiadók hadat üzentek a torrentoldalaknak, miután a kiderült, hogy a felhasználókat nem cseszegethetik.

...a Microsoft elkezdett arról beszélni, milyen lesz az Explorert leváltó új böngészője, a Gazelle.

...japán tudósok olyan gépet fejlesztettek ki, ami MRI-vizsgálat alapják kitalálja, mire gondol éppen az ember, és azt le is rajzolja.

Nobel-díjra jelölnék a Twittert

2009. július 8., 09:15 Módosítva: 2009.07.13 14:26

Mark Pfeifle, a Bush-kormány egykori biztonsági szaktanácsadója vezetésével egy lobbicsoport azt próbálja elérni, hogy a Twitter Nobel-békedíjat kapjon. A mikroblog, illetve a felhasználói óriási érdemeket szerztek az iráni választások után abban, hogy a világ megtudja, mi zajlik az országban, amikor a sajtó képviselőinek megtiltották a tudósítást a tüntetésekről, és az utcai összecsapásokról. "A Twitter és a közösségi oldalak a demokrácia fegyvereivé báltak, segítettek a szabadságukért küzdő iráni embereknek a világ elé tárni a történeteiket" - mondta Mr. Pfeiflei, aki a Fox tévének adott nyilatkozatában vetette fel először az ötletet.

Jackson búcsúztatóját a közösségi oldalak is közvetítik

2009. július 7., 15:15 Módosítva: 2009.07.07 22:37

Nemcsak a televíziós állomások, hanem a közösségi oldalak is közvetítik kedden Michael Jackson búcsúceremóniáját. Így élőben a Facebookon és a MySpace-en is követni lehet a Los Angeles-i eseményeket. Randi Zuckerberg, a Facebook marketingigazgatója azt mondta, hogy szerinte sokkal többen lesznek kíváncsiak Jacko búcsúztatására a netezők közül, mint Barack Obama amerikai elnök beiktatására.

A csaknem két hete elhunyt énekestől helyi idő szerint délelőtt 10 órakor (magyar idő szerint este 7) búcsúznak el. A szervezők másfél órás szertatást terveztek. A pontos menetről eddig nem sok minden szivárgott ki, de az már biztos, hogy a megemlékezésen föllép Stevie Wonder és Mariah Carey énekesek, valamint az Oscar-díjas színésznő-énekesnő Jennifer Hudson is.

Tovább

Facebookon üzen az amerikai haderő afganisztáni parancsnoksága

2009. július 7., 14:47 Módosítva: 2009.07.07 14:47

Az amerikai haderő afganisztáni parancsnoksága a sajtóközlemények kiadásának hagyományos módja helyett, elsőként a Facebookon tette közzé a civileket jobban kímélő taktikáját.

A csapatok vezetésében bekövetkezett változásokról szóló közlemény hétfőn jelent meg a haderő közösségi portálon található hivatalos oldalán, s csak órákkal később jutott el a különböző sajtóorgánumokhoz.

A Pentagon korábban már jelezte, hogy a hadsereg körein kívül nagyobb hallgatóságra találnak a Facebookon, a Twitteren és a Youtubeon közölt információik, azt azonban nem lehet tudni, hogy a sajtóanyag tervezett stratégia, vagy csupán egy technikai malőr miatt jelent meg korábban az interneten.

Tovább

Twitteren értesítik az ausztrálokat a bozóttüzekről

2009. július 7., 14:37 Módosítva: 2009.07.07 14:37

Februárban 173 ember halt meg az ausztrál Victoria állambeli bozóttüzekben. A helyiek akkor kifogásolták, hogy nem kaptak elegendő információt a katasztrófa idején. A hatóságok John Brumby tartományi miniszterelnök vezetésével most úgy döntöttek, hogy online közösségi hálózatokon, például a Twitteren és a Facebookon fogják értesíteni a lakosságot, hogy a tűzesetek idején kutassák fel a sebesülteket, és segítsenek a bajba jutottakon.

Online rendőrségi térfigyelő rendszer az ötödik kerületben

2009. július 7., 13:51 Módosítva: 2009.07.07 13:51

Online térfigyelő rendszert indított Budapesten az V. kerületi Rendőrkapitányság, s azt összekapcsolta egy térképrendszerrel; ilyenre Magyarországon még nincs példa - mondta Tóth Tamás rendőrkapitány kedden sajtótájékoztatón.

Közlése szerint az online rendszer nem csak a kerületi utcákat és tereket figyeli, de nyomon követi a rendőrautókat is, mivel azokba is beépítették a kamerákat. Az eseményeket egy számítógépes hálózat segítségével dokumentálják. Ez a fejlesztés az állampolgárok jogait is védi, hiszen könnyen ellenőrizhető, hogy szabályszerűen járt-e el az illető rendőr egy adott esetben - hangsúlyozta a kerületi kapitány.

Tovább

Egymilliárdos adatközpontot épít az Apple

2009. július 7., 10:54 Módosítva: 2009.07.07 13:30

Az Appleinsider szerint Észak-Karolinában építi fel a kaliforniai cég óriási adatközpontját, aminek pontos rendeltetéséről egyelőre kevés információ látott napvilágot. Az biztos, hogy egymilliárd dollárba kerül majd. De hogy az iTunes online boltját, a MobileMe szolgáltatást, vagy valamilyen új eszközt szolgál-e majd ki a központ, arról egyelőre nincsenek hírek.

Az már biztos, hogy Észak-Karolina az egyik legszegényebb térség az Egyesült Államokban, az Apple komoly adókedvezményeket kap a befektetésért és a létrehozott munkahelyekért cserébe.

Egyelőre azonban kevés részlet ismert, azt leszámítva, hogy az adatközpont Catawba megyében, azon belül is Maiden településen épülne fel.

Jönnek az androidok és a hibridek

2009. július 6., 09:52 Módosítva: 2009.07.06 09:52

A G8-ak meghatározták a kibocsátási célokat, a vezető gazdasági nagyhatalmak 2050-ig nyolcvan százalékkal csökkenteni akarják az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, írja a BBC. Ezt nem is lesz nehéz elérni, ha a QuantaSol legújabb fejlesztését, a 28,3 százalékos hatásfokú napelemet nemcsak a laborban lehet könnyen összerakni, hanem gyárban is, nagy volumenben. A japánok hibrid autókkal haladnak a jövő felé: júniusban a Honda és a Toyota hibridjeiből fogyott a legtöbb, ezen belül is a májusban megújult Toyot Prius eladásai 258 százalékkal nőttek az előző évhez képest.

A napokban kiderült, hogy az egyik legnagyobb online bankból milliárdokat loptak el. Szerencsére csak a virtuális deviza árfolyamán sok számjegyű a lopott összeg, az Eve Online nevű játék egyik bankjának az irányítója 200 milliárd kreditet nyúlt le, amit 3115 brit fontra váltott át.

A Szilícium-völgyben is áramlik a pénz, ezentúl Marc Andreessen új befetetőcége nyújt kezdeti segítséget a kezdő technológiai cégeknek . Andreessen a Netscape alapítója, és eddig összesen 11,7 milliárd dollárért adott el cégeket, tehát valószínűleg tudja, hogy milyen technológiákat érdemes támogatni. Üzleti partnere Ben Horowitz lesz, akivel már a Netscape-ben is együtt dolgozott. 300 millió dollárt akarnak befektetni, 50 ezertől 50 millió dollárig adnak majd pénzt internetes, szoftveres, kütyügyártó és adattároló technológiát fejlesztő cégeknek.

A Nokiáról és a Sony Ericssonról is azt pletykálják, hogy még 2009-ben Android rendszert futtató mobilt mutatnak be. A Guardian brit lap szerint a finn gyártó a szeptemberi Nokia World rendezvényen mutatja be az androidos érintőkijelzős kütyüt. A Sony Ericssonról egy dán híroldal terjeszti, hogy Rachael kódnéven készül a gyártó androidos mobilja, amely az Xperia sorozat tagja lesz.

Terjed a Michael Jackson-vírus

2009. július 2., 15:10 Módosítva: 2009.07.02 15:33
1

Figyelmeztetést adott ki csütörtökön egy számítógépes cég, amely szerint egy veszélyes, Michael Jackson című e-mail-vírus terjed világszerte. A Sophos szerint a vírusos internetes levélben azt hirdetik ismeretlenek, hogy a dokumentum az egy hete elhunyt popsztár eddig még ki nem adott dalait és exkluzív, soha nem látott fotóit tartalmazza - ebből persze egy szó sem igaz. Az internetezők tehát arra figyeljenek, hogy a "sarah@michaeljackson.com" internetes címről érkező, "Remembering Michael Jackson" című e-mail-t semmiképpen se nyissák meg, mert ekkor egy vírus kerül a számítógépükre.

Európába jön a Palm Pre

2009. július 2., 13:53 Módosítva: 2009.09.09 10:29

Már korábban lehetett hallani arról, hogy rövidesen megérkezik a kontinensre az új mobil GSM-kompatibilis verziója, most már azt is lehet tudni, hogy a premierre az Egyesült Királyságban kerül sor, a szolgáltató meg az O2 lesz, amit azért már sejteni lehetett: a cég a Telefonica tulajdonában van, ami már márciusban lefoglalta a Pre terjesztésének jogait az Egyesült Államokon kívül eső területeken. A bejelentés még nem hivatalos, ettől függetlenül nagyjából biztosra lehet venni, hogy rövidesen megérkezik a mobil Amerikán kívül is használható verziója.

Új vezérigazgató az Ericsson Magyarország élén

2009. július 2., 12:26 Módosítva: 2009.07.02 12:26

Éry Gábor három évig állt az Ericsson magyarországi leányvállalatának élén. Irányításával az Ericsson Magyarország évi kétszámjegyű növekedést ért el, a 3G mobilhálózatok terén a piaci részesedését 70 százalékra növelve megtartotta piacvezető pozícióját, Macedóniában és Montenegróban 3G hálózatokat épített ki. Ebben az időszakban a vállalat létszáma 800-ról 1200 főre nőtt.

2009. augusztus 1-jétől Chris Houghton lesz az Ericsson Magyarország vezérigazgatója. Chris Houghton jelenleg az Ericsson Japán vezérigazgató-helyettese és az észak-kelet ázsiai régióban működő Softbank Divízió vezetője, a világ egyik legfejlettebb piacán felügyelve az Ericsson üzleti fejlődését. Az angol szakember ezt megelőzően kilenc éven át különböző vezetői pozíciókban dolgozott Svédországban a Hálózati Üzletágban, 1988-ban csatlakozott az Ericsson angol leányvállalatához.

Olcsó kislaptop a Delltől

2009. július 2., 12:22 Módosítva: 2009.09.30 15:42

A notbookok mellett alig jut figyelem a szubnotebooknak, pedig a kategória még létezik. Ezek a gépek általában jobban felszereltek, használhatóbb méretű és felbontású kijelzőt kapnak, igaz, általában jóval többe is kerülnek. A most bejelentett Dell Vostro 1220 is ilyen: jól konfigurálható, és bár nem túl drága, nagyobb összeget kell érte kifizetni, mint egy átlagos netbookért, írta meg a Prohardver. A fekete vagy vörös színben megvásárolható notebook 12,1 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású, LED háttérvilágítású monitort kapott. A készüléket ellátták webkamerával, mikrofonnal és ujjlenyomat-olvasóval, a kommunikációról a Gigabit Ethernet csatlakozó, valamint a beépített Wi-Fi és Bluetooth modul gondoskodik.

Alapkiépítésben a 2,2 gigahertzes Intel Celeron 900 processzor dolgozik a gépben, de ez igény esetén erősebb Core 2 Duo modellre is cserélhető. A grafikáról az Intel X4500MHD gondoskodik, az alap 2 GB DDR2 memória pedig a négyszeresére is bővíthető. A dvd-író helyett választható bluray-kombóval, a 160 GB-os merevlemez pedig akár 500 GB-os hagyományos winchesterre vagy 128 GB-os SSD meghajtóra is cserélhető.

A szubnotebook tömege négycellás akkumulátorral egészen elviselhető maradt, csupán 1,52 kilót nyom. Természetesen választható nagyobb, hatcellás teleppel is, ezzel a gyártó állítása szerint akár kilencórás üzemidőt is el lehet érni. Az alapfelszereltségű gép ára az előtelepített Microsoft Windows Vista Home Basic operációs rendszerrel 799 dollár, és már megrendelhető a Dell honlapján.

Megérkezett a magyar OS X

2009. július 2., 06:31 Módosítva: 2009.07.07 13:30

Már magyar nyelven is elérhető az iWork ’09, az Apple integrált irodai szoftvercsomagjának legfrissebb, 9.0.2-es verziója valamint a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.5.7-es változata, írta meg az ITcafé. A frissített operációs rendszer, a Keynote bemutatókészítő 5.0.2-es, a Numbers táblázatkezelő 2.0.2-es valamint Pages szövegszerkesztő 4.0.2-es honosított verziója ingyenesen letölthető az Apcom, az Apple termékek kizárólagos hazai disztribútorának weboldaláról, valamint térítésmentesen elérhető valamennyi hivatalos hazai viszonteladónál.

Majoros Miklós, az Apcom, az Apple termékek kizárólagos hazai disztribútorának ügyvezető igazgatója elmondta: „Rendkívül fontos mérföldkőnek tartjuk az új magyar változatokat, hiszen mostantól az a feladatunk, hogy folyamatosan szinkronban tartsuk az angol nyelvű verziókkal annak érdekében, hogy minél inkább kiszolgálhassuk hazai felhasználóink igényeit.”

GPS lesz a Dell netbookjában

2009. július 1., 14:45 Módosítva: 2009.09.30 15:42

Jövő héttől a Dell Mini 10 netbookhoz navigációs modult is lehet venni, amihez navigációs szolgáltatást is adnak. Arról nem ír a Gizmodo, hogy autós rögzítőkart is adnak-e a géphez. Az viszont biztos, hogy feltelepítik a Firefoxra és az Internet Exlorerre a Loki kiegészítőt, amivel a helyfüggő portálok is hozzáférhetnek a földrajzi adatokhoz. Ilyen weboldal például a Flickr, a Loopt, és a Brightkite. A navigációs csomag ára még nem publikus