Tech blog

Kevesebbet költünk telekommunikációra

2008. december 18., 13:42 Módosítva: 2009.04.06 18:14

Hatéves növekedés után 2007-ben történt meg először, hogy a magyar lakosság reálértékben számítva kevesebbet költött telekommunikációs eszközökre és hírközlési szolgáltatásokra, mint az előző évben - derül ki a GKIeNET, a T-Home és a T-Mobile közös, Jelentés az internetgazdaságról című decemberi gyorsjelentéséből.

2007-ben, hat év után először, ugyancsak csökkent a telekommunikációs költések teljes fogyasztói kosáron belüli súlya. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a 2000 és 2006 között 5 százalékról 7,1 százalékra nőtt ez az adat, de 2007-ben a növekedés megtorpant, és 6,8 százalékra esett vissza. A növekedés megszakadását egyrészt a magas, 8 százalékos infláció, másrészt a telekommunikációs eszközök és szolgáltatások árának csökkenése okozta. (MTI)

A Chrome és a Safari kezeli legrosszabbul a jelszavakat

2008. december 18., 11:54 Módosítva: 2009.02.10 08:52

A Chapin Information Services biztonságtechnikai tanácsadó cég a böngészők jelszókezelésének biztonságát vizsgálta a legelterjedtebb öt böngészőben. A népszerű programok egyike sem nyújtott megfelelő eredményt, de a legrosszabbul a Safari 3.2 és a Chrome 1.0 szerepelt: a két program a 21 tesztből mindössze két esetben felelt meg az elvárásoknak. A győztesek, a Firefox 3.0.4 és az Opera 9.62 is csak hétszer ugrották át a lécet, míg az Internet Explorer ötször produkált megfelelő eredményt.

A Chrome 19 sebezhetőségéből hármat minősítettek kockázatosnak, vagyis olyannak, ami lehetővé teszi, hogy egy fertőzött weboldal megszerezze a tárolt jelszavakat a böngészőből: nem ellenőrzi a jelszóküldés célját és a jelszót kérő helyet, illetve a felhasználó hozzájárulása nélkül is elindíthatja a jelszókezelőt egy trükkös weboldalon elhelyezett láthatatlan elem.

A CIS oldalán magunk is megvizsgálhatjuk az általunk használt böngészőt.

(IT Café)

Befoltozták az Internet Explorer súlyos biztonsági rését

2008. december 18., 11:38 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Microsoft elkészült az Internet Explorer néhány napja nyilvánosságra hozott súlyos biztonsági hibájának javításával. A hibát kihasználó AZN nevű trójai programot egy fertőzött weboldal egyszerű meglátogatásával is elkaphatta az egyszeri felhasználó; ilyen weboldalból pedig a szakértők becslése szerint nagyjából tízezer van az interneten (főleg Kínában). A vírus a Microsoft szerint nagyjából kétmillió gépet fertőzött meg, és a terjedésének üteme egészen ijesztő volt, napi 50 százalékkal nőtt az áldozatok száma. A javítócsomagot a böngésző automatikusan telepíti (ha valaki kikapcsolta az automatikus frissítés funkcióját, az kézzel is letöltheti.

Bár a Microsoft eleinte azt mondta, hogy csak az Explorer hetes verzióját érinti a biztonsági hiba, a javítás a hatos, és a még csak béta állapotban létező nyolcas változatba is belenyúl. Összesen több mint háromszáz Explorer-verzióban volt ott a biztonsági rés (a meghökkentően nagy számhoz persze hozzátartozik, hogy több mint 50 nyelven adják ki a programot, így az érintett változatok száma is felszorzódik ennyivel).

Munkaidőben YouTube-ozunk a legtöbbet

2008. december 18., 11:15 Módosítva: 2009.05.06 14:52

A Nielsen piackutató cég felmérése szerint a videómegosztó oldalak a forgalmuk legnagyobb részét hétköznapokon, reggel kilenc és délután öt között, vagyis munkaidőben bonyolítják, ezen belül is a dél és kettő közti időszak, vagyis az ebédszünet ideje a legnépszerűbb. A statisztikák azt mutatják, hogy az online videókat néző felhasználók 65 százaléka üti el ilyesmivel az idejét munkaidőben, a második legkedveltebb időpont erre a hétvégén napközben, majd a hétköznapok estéi következnek.

A legnépszerűbb célpont továbbra is a YouTube, nyomasztó fölénnyel: októberben ötmilliárd videót néztek meg az oldalon. A második helyen a MySpace videómegosztója 250 millióval szerénykedik, a Hulu pedig 206 millióval jött fel a harmadik helyre, négy helyet javítva a szeptemberi helyezésén.

A felmérés szerint az emberek átlagosan a munkaidejük negyedét töltik a munkájukhoz nem kapcsolódó online tevékenységekkel.

Véget ért az olimpiai cenzúraszünet Kínában

2008. december 17., 11:41 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Kína visszatért a szokásos gyakorlathoz, ismét blokkolja a kritikus hangú külföldi weboldalakat, derül ki a Freedom House jogvédő csoport friss jelentéséből. A pekingi kommunista hatóságok újból letiltották a kínaiak hozzáférését azokhoz a külföldi híroldalakhoz, közöttük a BBC és a Voice of America kínai változataihoz, amelyeket a nyári olimpia alkalmából biztosított viszonylagos nyitottság időszakában el lehetett érni.

Peking augusztusban is csak azután oldotta fel néhány érzékeny tartalmúnak tekintett weboldal hozzáférését, hogy külföldi újságírók panaszkodtak: a kínai vezetés nem tartja be azon ígéretét, hogy nem korlátozzák az olimpiai játékokról tudósítók munkáját.

A washingtoni központú, független Freedom House megállapítása szerint a kommunista vezetés ismételten elzárta a rezsimmel szemben bíráló hangot megütő internetes oldalakat, miközben a romló gazdasági helyzet miatti növekvő elégedetlenséggel és a Tienanmen téri erőszakos fellépés 20. évfordulójának közeledtével kell megbirkóznia.

Kínában a világ egyik legkorszerűbb internetes cenzúrázó rendszere működik. (MTI)

Facebookon küldték el a bírósági iratokat

2008. december 17., 11:27 Módosítva: 2009.02.12 16:00

Ausztráliában eltűnt a hatóság szeme elől egy fiatal pár, akik lakáshitelükkel százezer ausztrál dolláros, azaz körülbelül 12 millió forintos tartozást halmoztak fel. Lakcímükön nem voltak elérhetőek, a telefonhívásokra és az emailekre nem reagáltak, ezért Mark McCormack ügyész engedélyt kért a bírótól, hogy a Facebook közösségi portálon is elküldhesse az adósoknak a jogi iratokat. McCormack szerint egészen biztos, hogy a Facebookon a keresett pár regisztrációit találta meg. A férfi és a nő esetében is stimmelt a név, a születési dátum, és egymás ismerősei voltak. A bíró engedélyezte a Facebook használatát, amennyiben az ügyész más jól bevált úton, azaz emailben és levélben is megpróbálja eljuttatni hozzájuk az üzenetét.

Tudott az X360 hibájáról a Microsoft

2008. december 16., 13:23 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Egy mostanában nyilvánosságra került dokumentum szerint a redmondi cég a kezdetek óta tudott az Xbox 360 egyik hibájáról, ami a lemezek megkarcolódásához vezetett. Ennek ellenére nem orvosolta a problémát a konzol premierje előtt a cég, hogy az minél előbb, még 2005 karácsonyán az üzletekbe kerülhessen az X. Hiro Umeno, a Microsoft egyik embere elmondta, hogy csapata már 2005 szeptembere óta ismerte a hibát, sőt, azt is tudták, mi okozza azt: a konzol akkor karcolja meg a lemezt, ha olvasás közben megmozdítják.

Több lehetőség is lett volna a megoldásra, de mindegyik pénzbe kerül volna, nem is beszélve a késésről, ezért inkább piacra dobták az X360-at időben, és beleírták a használati útmutatóba, hogy nem szabad mozgatni működés közben a gépet, sőt, akkor sem ajánlott, ha lemez van benne, miközben a konkurensek nem tesznek ilyen kikötéseket.

Talán ennek is köszönhető, hogy az első sorozat gépei számtalan lemezt, játékot karcoltak meg világszerte.
 

Kettéválik a Synergon

2008. december 16., 12:18 Módosítva: 2010.06.21 12:49

A Synergon hétfőn tette közzé rendkívüli közgyűlésének határozatát, mely szerint a Synergon Informatika Nyrt. változatlan cégformában történő továbbműködése mellett kiválással létrejön egy új – zártkörűen működő részvénytársasági formában létrehozandó – társaság.

Az egyhangú szavazással megalakított új céghez a jelenlegi IT-outsourcing tevékenységből a szétválási szerződésben részletesen meghatározandó egyes tevékenységek kerülnek. Az új vállalatban a Synergon 99 százalékos tulajdonos lesz. A szétválasztás célja a határozat szerint a hatékonyabb működés elérése. (IT.café)

A Gmail tud már PDF-et is olvasni

2008. december 16., 11:16 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Folytatódik a Google integrációs időszaka, hiszen a közelmúltban szinte minden hétre jutott egy-két olyan bővítés, melynek kapcsán az egyik Google-szolgáltatás egy másikba történő beágyazása azt jelentette, hogy jelentősen egyszerűbbé váltak bizonyos online tevékenységek.

A legutóbbi ezek közül az, hogy a Gmail képes kezelni az igen népszerű PDF formátumot, s most már nem kell egy külső alkalmazást elindítani a mellékletben érkezett PDF megtekintéséhez, hanem elegendő csak a „Megtekintés” gombra kattintani, hogy elolvashassuk a dokumentumot.

Ráadásul ez nem az Adobe Reader indítását jelenti, hanem a Google Docs saját PDF-olvasójának betöltését a böngészőben, ahol lehetőség van nagyításra, kicsinyítésre, lapozásra, letöltésre, nyomtatásra. Az előnézethez tehát nem kell sem menteni, sem új programot indítani. (IT.café)

Kiszórta titkos adatait McCain

2008. december 16., 08:10 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Barack Obamával versenybe szálló John McCain csapata a választás után egy meglehetősen kínos technológiai malőrt követett el. Kisebbfajta botrányt váltott ki, hogy a hadjárat végével a kampánystáb megszabadult feleslegessé vált mobileszközeitől, ám a „secondhand” Blackberry okostelefonokról elfelejtették letörölni a választási küzdelemben felhasznált adatokat.

A stáb persze nemcsak telefonokat, hanem laptopokat is kiárusított, és az ügyre felfigyelő amerikai újságírókat a börzén biztosították, hogy a jelszavas védelmet eltávolítják, ha megveszik a gépeket.

A Fox 5 munkatársai a megvásárolt eszközökön több mint 50 telefonszámot (köztük sok privát, titkos számot) találtak, illetve ezeken kívül több száz emailt, melyeket a kampány idején küldtek el: ezekből számos olyan, a választási küzdelemben alkalmazott taktikai elemre derül fény, melyek egyébként bizalmas adatnak minősülnek. (ITcafé)

Átalakul a Need for Speed sorozat

2008. december 15., 16:05 Módosítva: 2009.10.30 15:42

Az Electric Playground nevű online játéklap szerint az Electronic Arts leállítja a Need for Speed szériát. Az oldal szerint több folytatás már nem fog készülni a sorozathoz, miután a legutóbbi, Need for Speed: Undercover című rész sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az EA magyar képviselete az Index megkeresésére nem kommentálta a hírt, mindenesetre a nem túl jelentős weboldal értesülését egyelőre nem vesszük készpénznek. Bár a sorozat legutóbbi darabjai valóban nem kaptak fényes kritikákat (az Undercover jelenleg platformtól függően 55-65 százalék körül áll a gamerankings.com kritikaösszesítő oldalon), üzletileg sikeresek voltak. A 2007-es NFS: ProStreet több mint 5,5 millió, a 2006-os NFS: Carbon több mint 8,5 millió példányban kelt el.

[UPDATE] Mint sejtettük, szó sincs a sorozat végéről. A Joystiq utánajárt az EA-nál, mi áll a pletyka hátterében. Az EA BlackBox vancouveri stúdióját fogják bezárni és a csapatot egy nagyobb stúdióba költöztetik. A következő Need for Speed játékot pedig a Burnout sorozat fejlesztője, a Criterion Games készíti, saját motorját felhasználva. Köszönjük ATi0021 nevű olvasónknak, hogy felhívta a figyelmünket a hírre.

Drágul a Windows XP

2008. december 15., 15:11 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Drágább lesz a jövőben XP-t szerezni – írja az IT café. A Vista elődjét jobban szeretik a felhasználók, mint a Vistát, a Microsoftnak még sosem okozott ekkora gondot, hogy egy régi operációs rendszert kivonjanak a forgalomból, és helyette bevezessék az újat. Arról már többször beszámoltunk, hogy az XP iránti bizalmat, illetve a Vista kapcsán felmerült kétségeket meglovagolva több cég a Windows licencfeltételeit kihasználva kínálta új gépeit a „downgrade” megoldás keretében, amikor a felhasználó egy később felhasználható Vista-licencet vásárol, ám a gépre szabadon telepíthetett XP-t, illetve maga a gyártó is XP-vel szállította az új számítógépet. Ennek lehetőségét a Microsoft nem tagadhatta meg, egyrészt mivel ellentmondott volna saját szerződési feltételeinek, másrészt pedig abból a belátásból fakadóan, hogy bár a Vista térnyerése mind nagyobb, az XP részesedése – a Net Applications elemző cég szerint – még mindig 66 százalék, így a gépeket helyi hálózatban üzemeltetők jelentős része az új gépeken is XP-t futtatna, ha van rá lehetősége.

Ám a gyártók és a Microsoft nyilvánvalóan folyamatosan egyeztetnek a háttérben, és ennek köszönhető, hogy a downgrade egyik kezdeményezője, a Dell a jövőben az eddigi háromszorosát, 150 dollárt kér az opcióért, melyre jövő év közepéig van lehetőség. Bizonyos elemzők ezt a lépést nem tartják jó döntésnek, mivel visszafelé is elsülhet, a rövid távú haszon káros is lehet, könnyen eltántoríthatja az XP-t megkedvelő felhasználókat a Microsofttól. Ahogy Rob Enderle, az Enderle Group vezetője fogalmazott: az áremeléssel felbosszantott vásárlók karácsonyra esetleg egy Apple-gépet vagy egy linuxos konfigurációt választanak majd, ugyanis a vásárlók nem szeretik egy áru (jelen esetben a Vista) erőszakos tukmálását. A „javított Vista”, a Windows 7 megoldást jelenthetne erre a problémára, ám ennek megjelenésére még legalább egy évet kell várni, és a piacnak addig is működnie kell.

A héten Magyarországra érkezik a Guitar Hero IV

2008. december 15., 14:58 Módosítva: 2009.02.07 11:02

December 19-én, azaz pénteken jelenik meg itthon a Guitar Hero széria negyedik, World Tour alcímű része. A sorozatnak ez az első darabja, ami a rivális, Magyarországon hivatalosan nem forgalmazott Rock Band szériához hasonlóan már nemcsak gitár-, hanem mikrofon- és dobkontrollert is tartalmaz. A forgalmazó cég a Mammutban található Saturnban tartja a nyitópartit este 7-től, lesz rockbandák versenye is, amire itt lehet jelentkezni. Kedvcsinálónak következzen a csodás Heidi Klum alsóneműben, a játék reklámjából.

Távozik a Mozillától a biztonsági főnök

2008. december 12., 10:25 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Két évvel az után, hogy kinevezték, otthagyja a Mozilla Corporationt Window Snyder. A magát „biztonsági vezérakármiként” aposztrofáló szakember az általa vezetett csoport blogjában jelentette be távozását. „Sajnálom, hogy elmegyek, de egyben izgalommal várom, hogy olyasmivel foglalkozhassam, amiért mindig is rajongtam” – írja. Bár következő munkájáról egyelőre nem beszélhet, a PC World úgy tudja, hogy egy kezdő vállalkozáshoz szegődik.

Snyder korábban a Microsoft IT-biztonsági részlegénél dolgozott, többek között ő volt a vezetője a Windows XP második szervizcsomagját és a Windows Server 2003 biztonságát szavatoló csoportnak. Miután otthagyta a redmondi szoftvercéget, egy informatikai biztonságra szakosodott vállalkozást gründolt többedmagával Matasano Security néven – a cég azzal vált ismertté a nyáron, hogy egyik munkatársa véletlenül publikálta a doméneket kezelő adatbázis-rendszer (DNS) súlyos sebezhetőségének részleteit. Ebben azonban Snyder nem vett részt, mivel még 2006 szeptemberében átigazolt a Mozillához.

Itt a feladata a Firefox és más mozillás projektek biztonsági felügyelete volt. Korábban azt nyilatkozta, hogy teljesen biztonságos böngészőt fejleszteni lehetetlen. „Nem ez a cél, hanem az, hogy a lehető legbiztonságosabb böngészőt készítsük el. És ez egy folyamat, amelynek soha nincs vége” – mondta. A munkáját több kollégája viszi majd tovább a Mozillánál. (IT.café)

Nemzetközi kereskedelmi csapatot állít fel a magyar Nav N Go

2008. december 12., 09:20 Módosítva: 2009.02.13 10:40

A Nav N Go összesen négy területi kereskedelmi vezetőt nevez ki a világ különböző pontjain, akik a lokális piaci sajátosságok ismeretében segítik majd a szoftverfejlesztő cég globális üzleti növekedését. Eddig az amerikai és a nyugat-európai elnökhelyettes kinevezéséről döntöttek, emellett a jövőben az ázsiai és kelet-európai térségért felelős vezetők kinevezése is várható.

Jim Nardulli az észak- és dél-amerikai üzleti tevékenység irányításának és a tengerentúli értékesítés növelésének feladatát látja majd el az egyesült államokbeli St.Louisban. Az Amerikában és Európában egyaránt igen sikeres üzletfejlesztőként ismert szakember 1999-ben a GlobalDining.com® társalapítója volt, majd 2001-ben a vállalat ügyvezető igazgatójaként életre hívta a GetLiSa Wireless Services vállalatot. Ezt követően vezető pozíciót töltött be számos, az LBS-szolgáltatásokkal és navigációs fejlesztésekkel foglalkozó cégnél, mint például a Nokia gate5, vagy a Magellan Navigation.

“A Nav N Go az Egyesült Államokban, Brazíliában, Argentínában, Kanadában és Mexikóban kínál navigációs megoldásokat és térképeket. Nagyon büszkék vagyunk, hogy Jimet a csapat tagjai között üdvözölhetjük, aki majd ezen népszerű, a navigációs eszközökre és mobil alkalmazásokra kifejlesztett termékeink értékesítésében fog támogatást nyújtani.” - mondta David Wiernik, a Nav N Go elnöke a kinevezés hivatalos bejelentésekor.

A Nav N Go Kft. 2004-ben alakult meg azzal a céllal, hogy újszerű megoldásokat kínáljon a műholdas navigáció terén. Az iGO My way navigációs szoftver nemzetközi sikerének köszönhetően a vállalat rövid idő alatt jelentős növekedést ért el. A cég jelenleg mintegy 250 főt foglalkoztat budapesti központjában, ahol a K+F tevékenység, illetve a projekt és termék menedzsment folyik.

Gyors az új Firefox, de nem eléggé

2008. december 12., 08:15 Módosítva: 2009.02.10 08:52

Néhány hónappal ezelőtt kezdődött el a különféle böngészők fejlesztőcégei között az igazán komoly presztízsharc, amelyhez az Apple Safarijának windowsos kiadása és a Google Chrome megjelenése szolgáltatta a fő muníciót. A Mozilla még nyár elején kezdett bele új JavaScript-motorjának fejlesztésébe, amelyet az alkalmazott módszer, a tracing és a böngésző interpretere nevének (SpiderMonkey) összevonásával TraceMonkey-nek keresztelt el. Természetesen amint elérhetővé váltak a riválisok újabb fejlesztései, sorra jelentek meg a teszteredmények, tovább pörgetve az amúgy is kiélezett böngészőháborút.

A legújabb összehasonlító tesztek szerint a TraceMonkey motorral felvértezett Firefox 3.1 Beta 2 JavaScript-renderelés tekintetében a nyílt forráskódú WebKit motor mögött végzett, amely a Google által fejlesztett Chrome és az Apple Safari magját is szolgáltatja, illetve elmaradt magától a Chrome jelenlegi, 0.4.154.333-as verziójától is. Ugyanakkor a Mozilla legújabb bétája jelentősen gyorsabb a Firefox 3.0.4 verziójánál, és alaposan elagyabugyálja a Internet Explorer 8 második bétáját.

A Computerworld a SunSpider JavaScript-benchmark tesztkészletét minden böngészőn háromszor futtatta le Windows XP alatt, majd átlagolva az eredményeket a következő pontokat kapta (az alacsonyabb a jobb):

A számok világosan mutatják, hogy a december 7-i WebKit majdhogynem kétszer olyan gyors, mint a Firefox 3.1 Beta 2, a Chrome aktuális fejlesztői verziója pedig jó 40 százalékot ver az új Firefoxra. Ugyanakkor a Mozilla böngészője lényegesen jobban teljesített, mint a lap által tesztelt többi böngésző: majdnem kétszer gyorsabb az Opera 10-nél és a jelenlegi stabil Firefoxnál, a 3.0.4-nél. Ami igazán szembeszökő még, az az Internet Explorer 8 Beta 2 már-már behozhatatlannak tűnő lemaradása.

Kíváncsian várjuk a minden bizonnyal hamarosan megjelenő újabb teszteredményeket. (IT.café)

Etikus hekkerek oktatási központja lehet Budapesten

2008. december 11., 13:26 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A NetAcademia Oktatóközpont 2008 februárjában indította útjára az EC-Council hivatalos Ethical Hacking tanfolyamát, melyen kevesebb mint egy év alatt csaknem száz szakember vett részt. „Bár jellemzően az IT, a pénzügy és az energetikai ágazat vállalatai küldik el szakembereiket az Ethical Hacking képzésünkre, a média, az ipar, a HR vagy éppen a kiskereskedelem területén tevékenykedő cégek is képviseltetik magukat. Az IT szektorból jellemzően azon vállalatok fordulnak hozzánk, akik outsourcing keretében más cégek informatikai feladatait látják el” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia ügyvezetője.

Emellett külföldi cégek részéről is növekvő érdeklődés tapasztalható, így decemberben az oktatóközpont már a második angol nyelvű tanfolyamát tartja a témában. Az ez alkalommal Romániából érkező hallgatókat az EC-Council közvetítette a NetAcademiához, mivel az itt folyó oktatást nemzetközi mércével is magas színvonalúnak találják.

Az IT-biztonsággal kapcsolatos ismeretek folyamatos frissítése érdekében a NetAcademia áttért a 6-os verziójú tananyagra, mely a legújabb hekkereljárásokkal és eszközkészletekkel kiegészülve csaknem duplája a korábbinak. Az immár 67 fejezetből álló tananyag olyan fontos ismeretekkel bővült, mint a Windows Exploitok készítése, a kódvisszafejtés (reverse engineering), a bújtatott hekkelés (covert hacking), a vírusírási tudnivalók, Bluetooth kapcsolatok védelme és RFID technológia.

Mégsem lesz Zune mobil

2008. december 11., 13:15 Módosítva: 2009.09.17 15:32

Bár sokan várták az igazi microsoftos mobilt, most maga Brian Seitz, a Zune-projekt egyik vezetője mondta el, hogy nem lesz Zune mobil az idei CES-en. Pedig az elmúlt napokban volt már szó mindenről, akadt, aki a készülék specifikációját látta, más a hardverről készített fotókat, de vagy minden hazugság volt, vagy Seitz hazudik, vagy lesz Zune mobil, csak nem akkor.

Jelenleg azonban az tűnik a legvalószínűbb elképzelésnek, hogy a Zune mint szoftver bukkan majd fel a különböző gyártók mobiljain: a kezelőfelület, a szinkronizálás átkerülhet egy rakás készülékbe, pont, mint a Windows meg a Windows Mobile, vagy az Android, az iPhone-hoz hasonló mobilra azonban jelenleg nincs nagy esély. Talán mert maga a lejátszó sem lett túlságosan sikeres.

Szörnyeteg az Nvidiától

2008. december 11., 09:52 Módosítva: 2009.07.28 15:16

Már csak egy hónap van hátra a következő CES-ig, úgyhogy elkezdtek szállingózni a hírek az ott megjelenő termékekről. A legújabb információ az Nvidiával kapcsolatos: a grafikusmag-gyártó egy két gpu-s szörnyeteget tervez bemutatni, ami olyan brutális, hogy elpusztít minden más terméket a piacon. Legalábbis a gyártó szerint. A kártya neve GTX295 lesz, két darab 55 nanométeren gyártott GT200-as csip lesz rajta, amikben összesen 480 streamprocesszor van 1,8 gigabájt memória társaságában. A behemót fogyasztása eléri a 290 wattot, egy tisztességes pc monitorral együtt is beéri kevesebbel. További részletek januárban.

Hamarosan kész a Chrome végleges változata

2008. december 11., 09:36 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Google híres arról, hogy szolgáltatásai nagy részét folyamatosan béta-állapotban, tesztverzióként üzemelteti, írta meg az IT.café. Éppen ezért nagy meglepetést okozott Marissa Mayer, amikor a Le Web 08 nevű konferencián bejelentette, hogy a Chrome böngésző esetében hamarosan lezárják a tesztidőszakot, és megjelentetik az 1.0 végleges változatát, a fejlesztés pedig a böngésző és a Google Toolbar, illetve a Google Apps közötti együttműködés kialakítására irányul majd.

A bejelentés egybeesik egy komoly vitát kiváltó kezdeményezés, a két napja közzétett Native Client megjelenésével. A Native Client lehetővé teszi, hogy natív kódot futtasson a böngésző, vagyis ez a megoldás natív x86-os kódot hajt végre böngészőtől és operációs rendszertől függetlenül: ezekkel a webalapú alkalmazások köre jelentősen bővülhetne, és mindez megfelel a Google általános stratégiájának.

A hivatalos bejelentés időpontjáról nem tett említést az alelnök (a korábbi híradások januárról beszéltek), de a Cnet szerint például akár csütörtökön is megtörténhet ez a böngészők kiegészítőiről tartandó kaliforniai Add-on-Con konferencián, ahol a Mozilla és a Microsoft vezető szakemberei mellett a Google fejlesztői is jelen lesznek. Ugyanakkor több szaklap is kétkedve és csodálkozva fogadta Mayer szavait, mivel nem tartják még elég érettnek a Chrome-ot.

Megemlítik, hogy még mindig nincs sem maces, sem linuxos verziója, s a Computerworld megírta, hogy a jelenlegi béták közül a Chrome tartalmazza a legtöbb hibát.

Tovább tart a YouTube diadalmenete

2008. december 10., 11:45 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A ComScore piacelemző cég legfrissebb adatai szerint a YouTube továbbra is nyomasztóan uralja az online videók világát. Októberben 13,5 milliárd online videót néztek meg az internetezők, ebből 5,4 milliárdot a YouTube-on. Több mint 147 millió ember nézett meg legalább egy netes videót a hónapban, Amerikában a 18-34 év közötti korosztály több mint 80 százaléka néz ilyen videókat.

A YouTube elérte a 100 millió egyedi látogatót októberben, a második legnagyobb, a MySpace saját videómegosztója 61 millió felhasználót vonzott. A YouTube fölénye inkább az egy felhasználó által megnézett videók számában mutatkozik meg, ami átlagosan 53 volt, míg a MySpace-nél mindössze 8. A listán a két nagyot a Yahoo, a Microsoft, a Viacom és a Hulu követi.

28 biztonsági rést foltozott be a Microsoft

2008. december 10., 11:29 Módosítva: 2009.07.07 11:19

Megjelent a Microsoft szokásos havi hibajavító csomagja, amit rendszeresen a hónap második keddjén tesz közzé a cég. A decemberi adag 28 hibát orvosol a Windowsban és a Microsoft más programjaiban, ebből 23 volt súlyos hiba, amit kihasználva a támadhatóvá vált a rendszer. A legvészesebb az a biztonsági rés volt, ami lehetővé tette, hogy egy weboldalon elhelyezett, speciálisan preparált WMF kiterjesztésű képre kattintva a felhasználó kaput nyisson a gépére a hackereknek. A most orvosolt hibák között volt még a Wordöt, az Excelt, és a Visual Basic 6.0-t érintő is.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy sok esetben a hackerek is ezekből a biztonsági javításokból értesülnek a szoftverek gyenge pontjairól, és a javítócsomagok kiadása utáni napokban nagy erőkkel nyomulnak rá az olyan gépekre, ahol még nincs feltelepítve a patch.

Levették a Wikipediát a pedofillistáról

2008. december 10., 11:16 Módosítva: 2009.03.28 00:05

Néhány napja nagy botrányt kavart, hogy egy gyermekvédő szervezet letiltatta a Wikipedia elérését a brit internetszolgáltatóknál, arra hivatkozva, hogy a Scorpions rockegyüttes több mint harminc éve megjelent, Virgin Killer című lemezének borítója pornográf és pedofil (az albumon egy tíz év körüli meztelen lány látható). Az Internet Watch Foundation alapítvány a felhasználók felháborodásának hatására most felülvizsgálta a véleményét, kijelentette, hogy ez mégsem pedofília, és levette a feketelistájáról az online lexikont.

 

Eladja a merevlemezgyártást a Fujitsu

2008. december 9., 14:16 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Lapértesülések szerint a Western Digital veszi meg a Fujitsu Siemens merevlemezgyártó üzletágát, de a pc-s részleg sorsáról még nem született döntés. A Wall Street Journal szerint a hardveres érdekeltségek átalakításán fáradozó japán vállalat ez utóbbitól is szívesen szabadulna, mert le akarja építeni a veszteséges divíziókat, és a nagyobb hasznot hozó informatikai szolgáltatásokat helyezi előtérbe.

Kazuhiko Kato, a Fujitsu pénzügyi vezérigazgatója a cégvezető az érdeklődők nevét nem árulta el, de állítólag köztük van a Western Digital is. Az IDC adatai szerint a Fujitsu 2007-ben a világ hatodik legnagyobb merevlemezgyártója volt, piaci részesedése 7,1 százalék, míg a Western Digital 22,5 százalékos részesedéssel a második számú szereplő. Kettejük összesített piacrésze 29,6 százalék lenne, ami nem elegendő a 35 százalékkal piacvezető Seagate beelőzésére.

Többen is érdeklődnek a Fujitsu Siemens számítógépgyára iránt, többek között a kínai Lenovo is tapogatózik. Kato elmondta, hogy egyelőre nem tárgyalnak érdeklődőkkel. (IT Café)

Negyvenéves a számítógépes egér

2008. december 9., 13:34 Módosítva: 2009.02.16 14:09

Az ötletgazda az idén 82 éves Douglas C. Engelbart, a kaliforniai Stanford Egyetem kutatóintézetének (SRI) munkatársa napra pontosan negyven éve mutatta be találmányát, a mai számítógépes egerek ősét. Nemigen hasonlított modern utódaihoz: egy ormótlan fadoboz volt az alján kerékkel, a tetején pedig egy nagy piros kattintógombbal.

A szakzsargonban mutatóeszköznek nevezett készüléket az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA megbízásából fejlesztették ki. Az egér elnevezés is az SRI-ben született, az ősegeret megépítő Bill English, az intézet főmérnöke használta először egy 1965-ös tanulmányában. Egy ötgombos billentyűzet is tartozott hozzá, amely hamar eltűnt a haszontalan találmányok süllyesztőjében

Az egér Engelbart 1970-es szabadalmi leírása szerint "X-Y helyzetjelző képernyős rendszerhez". Nem ő gazdagodott meg belőle, mert a 3,541,541 sorszámon bejegyzett találmány szabadalmi oltalma lejárt, mielőtt meghódította a világot. Az elsők között Steve Jobs ismerte fel a lehetőségeket, amelyek a számítógép-perifériák családjába tartozó eszközben rejlettek. Az informatikai legendárium szerint az Apple alapítójának 1979-ben a Xerox Szilícium-völgyi kutatólaboratóriumában megmutatták a mai személyi számítógépekre megszólalásig hasonlító Alto modellt, amelynek egérvezérlésű grafikus felhasználói felülete úgy megihlette az akkor még csak 23 éves fiatalembert, hogy a megoldást átemelte az Apple fejlesztéseibe. 1983-ban aztán megjelent az Apple Lisa, egy évvel később pedig az első Macintosh, amelynek sikere révén az egér bevonult a számítógépek alaptartozékai közé.

Az IBM-gépekkel kompatibilis első egérmodellt a svájci Logitech dobta piacra 1985-ben. A cég százmilliomodik készüléke 11 évvel később kelt el. A kilencvenes évek második felétől, a Windows 95 operációs rendszer megjelenése után az egérhasználat robbanásszerűen terjedt tovább. Az ötszázmilliós határt 2003-ban érte el a Logitech, és az eladások száma idén decemberben, az ősegér születése után negyven évvel meghaladta az egymilliárdot. (MTI)

Torrenten Windows 7 újabb verziója

2008. december 9., 11:27 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A szabadon terjedő szoftverek fellegváraként ismert Kínában a helyi WinHEC konferencián lenyúlták a Windows 7 legfrissebb, 6957-os változatának a virtuális lemezképét. Bár a virtuális lemezkép nem használható telepítőként, a szakértők összebuherálták a korábban kiadott 6801-es verzió telepítőjével, és így elkészült a telepítő, ami már kikerült a torrentoldalakra, írja az Inquirer. A Microsoftot nyilván nem zavarja, hogy több ezren kísérleteznek az új operációs rendszerével, és jobban megismerik az új funkciókat. Szerintem azonban nem érdemes a feltört verzióval bajlódni, mert január közepén hivatalosan is megjelenik a Win7 első bétája. Nem hiszem, hogy a karácsonyi szünetben egy félig kész oprendszer hekkelése jobb időtöltés, mint Guitar Hero-val őrjíteni a szomszédokat.

Elkészült a Firefox 3.1 második bétája

2008. december 9., 11:01 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Jó ütemben készül a Firefox böngésző következő verziója, aminek a második béta változatát hétfőn késő este adta ki a Mozilla Foundation. Az előző béta október közepén jelent meg. A 3.1-es verzió több funkciót megújít. Lesz benne privát böngészés, úgynevezett pornómód, ami eltünteti a böngészés nyomait. Gyorsabban betölti majd a javascript programokat, pontosabban betartja a webes szabványokat, és implementálják benne W3C által létrehozott Geolocation JavaScript API-t, amivel a weboldalak lekérdezhetik a böngésző földrajzi helyzetét, és így helyi információkat tudnak megjeleníteni. Bár a program már letölthető, érdemes figyelembe venni, hogy ez még csak egy tesztverzió, amivel lehetnek problémák.

A Sony 8 ezer embert kirúg

2008. december 9., 09:33 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Sony 8 ezer dolgozót bocsát el 2010 márciusáig, a létszámleépítéstől, a befektetések visszafogásától és a veszteséges üzletágak eladásától összesen 1,1 milliárd dollár megtakarítást vár a japán elektronikai cég. Az elbocsátást az alaptevékenységnek számító elektronikai ágazatban hajtják végre, ahol világszerte 160 ezer embert foglalkoztat a Sony. A kedden bejelentett leépítés a foglalkoztatottak 5 százalékát érinti. Több elemző szerint ez kevés. Az ágazatot komolyan sújtja a globális gazdasági válság, ezért a szakértők azt feltételezik, hogy a japán vállalat a későbbiekben további létszámleépítésre kényszerül, írja az MTI. Reménykedünk benne, hogy a leépítés elsősorban a rootkitként működő másolásvédelmet és a tűzveszélyes akkukat fejlesztő részleget érinti.

Az amerikai felnőttek többsége játszik

2008. december 8., 16:00 Módosítva: 2009.03.12 14:50

Szeptemberben már hírt adtunk arról, hogy a Pew Internet & American Life projekt nevű piackutató szervezet felmérése szerint az amerikai tinédzserek több mint 97 százaléka játszik rendszeresen videojátékokkal. A szervezet most a felnőtteken végzett felmérését is közzé tette. A megkérdezett 2054 amerikai állampolgár több mint fele mondta azt, hogy rendszeresen játszik, ötből egy minden nap. A 18 és 29 év közöttiek 81 százaléka vallotta magát játékosnak, de a 65 éves vagy annál idősebb korosztályban is 23 százalék a játékosok aránya. Átlagban a felnőtt nők fele és a férfiak 55 százaléka játszik. A diplomások 57 százaléka, a középfokú végzettséggel rendelkezők 51 százalék és a középiskolát nem végzettek 40 százaléka rendszeres játékos. A felmérés igazolta, amit a játékpiacon már mindenki tud: a videojátékok nem csak a gyerekeké, a felnőttek között is nagy igény van rájuk.

Játékkonzolon száz klasszikus irodalmi alkotás

2008. december 8., 15:38 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Száz klasszikus művet tartalmazó szoftvert ad ki a DS kézi konzolhoz a Nintendo. A japán gyártó a HarperCollins kiadó katalógusából jelentet meg egyebek között Shakespeare, Charles Dickens és Jane Austen műveket. A 100 Classic Book Collection című gyűjtemény december 26-tól kapható, egyelőre csak Nagy-Britanniában. A könyvoldalak a készülék két érintőképernyőjén jelennek meg, lapozni ujjmozdulattal lehet. A százkötetes program ára 20 font (6100 forint) körül lesz a The Times szerint. „Vastag könyveket cipelni elég kényelmetlen, ebben az apró készülékben viszont egy egész könyvtárat magával vihet, aki nyaralni megy, vagy naponta ingázik” - mondta a londoni lapnak James Honeywell, a brit Nintendo-képviselet munkatársa. „Az emberek így talán olyan művekbe is beleolvasnak, amelyeket különben soha meg nem vennének.”

Az e-könyv-olvasók piacán nagy a mozgás idén. A Sony Reader új verziója például szeptemberben jelent meg. 160 kötetnyi anyag fér el rajta, a brit felhasználók a Waterstone könyáruházlánc e-book ajánlatából választhatnak hozzá digitális formátumú könyveket. A nagy rivális az Amazon Kindle nevű készüléke, amelyet a frankfurti könyvvásáron mutattak be. Amerikában már tavaly megjelent, használói több mint 180 ezer cím közül válogathatnak az Amazon-könyváruházban mobilinternet-kapcsolaton keresztül. A Nintendo elektronikus könyvtára ehhez képest jóval kisebb, a készülék viszont nagyjából feleannyiba kerül, mint egy Sony Reader. A Times szerint a fejlesztés jól illik a DS-felhasználói kör szélesítését célzó piaci stratégiába, amelynek keretében megjelentek már például a játékkonzolra szabott főzési tanácsadó és elmeélesítő logikai játék alkalmazások is.

Az informatikai, elektronikai óriásvállalatok egyébként egyre nagyobb erővel igyekeznek betörni a könyves szakmába. A Google például októberben 125 millió dollárt kifizetésével zárt le egy szerzői jogi eljárást, hogy kereshető formátumban tehessen közzé könyveket az interneten - írja online kiadásában a The Times.

(MTI)