Tech blog

A németek szerint jogsértő a Google képkeresője

2008. október 15., 11:06 Módosítva: 2018.02.16 13:59

Egy német bíróság döntése szerint a Google képkeresője szerzői jogokat sért azzal, hogy a képkeresője kicsinyített képeket, thumbnaileket ad a találati listában – mivel elképzelhető, hogy ezek a kis képek jogvédett művekből készülnek. A döntés szerint az sem számít, hogy ezek a képek kis felbontásúak és nagyon gyenge minőségűek. Bár a weboldalak gazdáinak megvan a lehetőségük arra, hogy az egész oldalukról, vagy akár minden egyes képről külön-külön megmondják a Google indexelő robotjának, hogy hagyja figyelmen kívül, és ne tegye be a keresési adatbázisába, a német bíróság döntése szerint nem helyes az az alapelv, hogy mindent indexelünk, amíg a gazdája nem figyelmeztet, hogy nem kéne.

A Google már többször került hasonló helyzetbe, egy amerikai pornóoldal pontosan ugyanezért, a saját képei megjelenéséért a képkereső kicsinyített képei miatt perelt, egy belga magazin pedig azért, mert a szalagcímeik megjelentek a Google News hírgyűjtő oldalon.

„Ez a döntés nagyon rossz a német internetezők, és az egész német online ipar számára” – kommentált a Google szóvivője.

A németek harmada rákeresett már magára az interneten

2008. október 14., 15:36 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Minden harmadik német rákeresett már a saját nevére az interneten. A 14 éven felüli lakosság 34 százaléka legalább egyszer már kutakodott a saját magával kapcsolatos adatok után a Google, a Yahoo vagy más kereső segítségével, derül ki a Bitkom távközlési és infotechnológiai szakmai szervezet felméréséből. A kedden közzétett eredmények szerint az "ön-google-ozás" elsősorban a 18 és 29 év közöttiek körében szokás; ebben a korosztályban 67 százalék keresett rá a nevére legalább egyszer. A 30-44 év közötti korosztályban 41 százalék ez az arány, a 45 és 59 közöttieknél 34 százalék, míg a hatvanon felül csupán 10 százalék foglalkozik ilyesmivel. Az online tükörkép különösen a cégek számára lehet érdekes a vállalati arculatépítés és -ápolás miatt. A kutatás szerint főként az egyéni vállalkozókat érdekli az internetes lenyomatuk, 66 százalék arról számolt be, hogy rendszeresen nyomon követi, mi jelent meg róla a világháló nyilvánosságában. A Forsa közvélemény-kutató intézet közreműködésével végzett reprezentatív felmérésben 1001 németet faggattak internetezési szokásaikról. (forrás: MTI)

Windows 7 lett a Windows 7 neve

2008. október 14., 13:35 Módosítva: 2009.02.07 11:02

"Néhány hét múlva a következő operációs rendszerünk részleteit fogjuk ismertetni a PDC-n és a WinHEC-en. Egy "csak fejlesztőknek szánt" pre-beta verziót osztunk meg mindkét show résztvevővel: ott nézhetik meg először alaposan, mivel foglalkoztunk idáig. "Mióta a Windows operációs rendszer új verziójának fejlesztésébe belekezdtünk, azóta is "Windows 7" kódnéven emlegetjük. Most eljött az ideje a hivatalos név bejelentésének" - fogalmaz Mike Nash, a Windows Vista blogban. Bár a Microsoftnál ez bevett gyakorlat, a Windowsnál ez az első eset, hogy a kódnév lesz a végleges név.

Spamcsúcsot döntöttek a zombik

2008. október 14., 10:47 Módosítva: 2009.05.28 12:33

A Symantec októberi levélszemét-jelentése szerint az elmúlt három hónapban az előző negyedévinél 101 százalékkal több levélszemetet küldtek ki zombi-gépekkel, bothálózatokkal. A bothálózatok internetes robotok, amelyek belopóznak a gyengén vagy egyáltalán nem védett számítógépekbe, és azokat a levélszemét terjesztése és más bűncselekmények elvégzésére zombikká változtatják.

A nagy arányú növekedés pontos okát még keresik a szakemberek, de úgy tűnik, hogy összefügg azoknak az e-maileknek a szaporodásával, amelyek egyrészt letölthető, hibát kiaknázó kártevőkre mutató hivatkozást tartalmaznak, másrészt zip vagy RAR fájlok formájában vírust csatolnak az e-mailekhez, fogalmaz a Symantec közleménye.

Az ehavi jelentés további fő témái:

  • A kártékony programkódra mutató URL hivatkozásokat tartalmazó levélszemét száma tovább nő. A levélszemét összességében jelentősen szaporodott, jelenleg az összes e-mail 78 százalékát teszi ki
  • A levélszemetelők a támadásokhoz kihasználják az amerikai elnökjelöltek iránti érdeklődést.
  • A levélszemetelők az aggasztó gazdasági helyzettel kapcsolatos híreket is levélszemét-támadásokra használják fel.

Windows XP és 98 zenékből összeállított klip

2008. október 14., 10:44 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Ugyan már egyéves a videó, hozzám most jutott el, úgyhogy most mutatom meg a szélesebb közönségnek. Minden kedves olyan érintettől elnézést kérek, aki már ismerte, tőlük azt kérem, hallgassák meg újra és újra. Olyan, zseniális zenei kompozícióról van szó, amelyben kizárólag a Windows XP-ből és 98-ból származó dallamokat használták fel.

Kiszivárgott az új Mac Book Pro fotója

2008. október 14., 10:23 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Egy nappal a nagy Apple bejelentés előtt publikálta az Engadget ezt az elmosódott fotót, valamint azt az információt, hogy nemcsak egy, hanem két Nvidia GPU-val lesz felszerelve az új laptop, ami szerintük egy "leglehetősen vad" hibrid SLI setup-ot sejtet. Az ára a a ma reggeli információk szerint 899 dollár, vagyis körülbelül 165 ezer forintnak megfelelő összeg volt, de az azóta kiszivárgó újabb információk szerint 1500 dollár lesz (2.4GHz, 2GB memória, 250GB lemezerület). Ma estig kell várni, akkor jelenti be az Apple-vezér Steve Jobs a cég notebook-újdonságait.

Videojátékban hirdet Barack Obama

2008. október 14., 07:04 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Burnout Paradise című, Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra (januárban pedig pc-re is) megjelenő videojátékban a demokrata elnökjelölt, Barack Obama hirdetéseivel is találkozhat a játékos. A népszerű autószimulátorban óriásplakátok találhatók a pályák mellett, ezeken népszerűsítik Obamát és a VoteForChange.com-ot, ami egyfajta online kisokos az elnökválasztásról. A játék kiadója, az Electronic Arts képviselője megerősítette, hogy fizetett politikai hirdetésről van szó. „A tévékhez, rádiókhoz és újságokhoz hasonlóan mi is közlünk politikai hirdetéseket, de ezek a hirdetések nem tükrözik az EA vagy a fejlesztők politikai véleményét” – fogalmazott Holly Rockwood, a cég kommunikációs igazgatója.

Az advergaming, vagyis a videojátékokban történő reklámozás régi múltra tekint vissza és egyre népszerűbb, a piaci előrejelzések szerint jövőre akár egymilliárd dolláros forgalmat is bonyolíthat az advergaming-biznisz. Politikai hirdetésre eddig még nem volt példa, igaz, kisebb partizánakciók már történtek: Mark Warner, Virginia exkormányzója például már 2006-ban a Second Life-ban tartott egy sajtótájékoztatót.

Tévésorozatok a YouTube-on

2008. október 13., 15:38 Módosítva: 2009.02.13 11:16

Nemrég írtuk meg, hogy a YouTube új rendszerében nagyobb méretű fájlokat is fel lehet majd tölteni a népszerű videomegosztóra (100 mega helyett 1 gigabájt lesz a korlát), a videók hosszának növelését viszont nem ígérték meg a hivatalos források. Most olyan bejelentést tettek az illetékesek, amelyek arra utalnak, hogy a videóhossz növelésén is gőzerővel dolgoznak a YouTube fejlesztői, ugyanis néhány tévésorozat-epizód teljes egészében elérhető az oldalon, egyelőre tesztüzemben – ami többek között azt jelenti, hogy a magyarok egy „ez a videó nem elérhető az országodban” üzenetet kapnak. Így az eredeti, első Star Trek, a MacGyver és a Beverly Hills 90210 öt-öt részéről maradunk le. Az alkalmazás gazdája, a Google egyik szóvivője megerősítette, hogy a technológia tesztje az első lépés a YouTube-on megjelenő hosszú videók felé (most 10 perc a limit, és azért ez még vélhetően elég sokáig így marad).

Lezajlott a Blizzcon

2008. október 13., 15:17 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Hétvégén megrendezték a Blizzard-rajongók (azaz a Diablo-, a Stacraft- és a Warcraft, illetve a World of Warcraft-rajongók) éves találkozóját, a Blizzcont. A legjobb magyar WoW-oldal, a Frostshock! szerint a rendezvényen nem voltak nagy bejelentések, de ki lehetett próbálni a Starcraft 2-t és a Diablo 3-at, és a rendezvényen 200 ezer dollár összdíjazású versenyeket rendeztek. Például jelmezversenyt, aminek a győztesét a lenti videón meg lehet csodálni.

Eee alaplapokat is gyárt majd az Asus

2008. október 13., 15:03 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Az Asus azt tervezi, hogy a minilaptop-sorozatát jelző Eee márkát alaplapokra is kiterjeszti. Magyarán a cég gyártani fog olcsólaptopokba való alaplapot, ráadásul a DodgyTimes tajvani értesülései szerint már a következő év első negyedévétől. Az Asus korábban már jelezte, hogy a hordozható Eee PC-k után asztali Eee gépeket, illetve kijelzővel egybeépített gépeket is gyártani fog Eee Box, illetve Eee Top monitor néven, szóval nem meglepő az új fejlemény. Közben a The Inquirernél már azt is tudni vélik, hogy az Eee Top 16 és 19 hüvelykes kivitelben kerül majd forgalomba, és az olcsóbb modell 450 dollár lesz.

Nem lesz bluray-olvasó az Xboxban

2008. október 13., 08:15 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Microsoft cáfolta azokat a korábbi pletykákat, amelyek szerint bluray-olvasó kiegészítőt adnának ki az Xbox 360 konzolhoz – írja a Register. Egy blogger a hétvégi Toky Game Show-n interjút készített Aaron Greenberggel, a cég Xbox 360-ért felelős termékmenedzserével, és Greenberg a következőt nyilatkozta: "nem tervezzük, hogy a blu-rayt összehozzuk az xboxos élménnyel." Múlt héten korábban felröppent a pletyka, hogy a Microsoft a Samsunggal és a Toshibával szövetkezve meghajtókat ad ki majd a konzolhoz, a pletyka terjesztői még az árat is sejteni vélték: 100 és 150 dollár közé saccolták. Greenberg ellenben azt mondta a blu-rayről, hogy "elég világos, hogy nem ez a következő DVD", és különben is a konzolokat főleg azért veszik, hogy játsszanak rajtuk.

Szerves lámpákat nyomtat a GE

2008. október 12., 00:27 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Hamarosan lejár a villanykörték ideje, és helyüket a nyomtatható, hajlékony OLED fényforrások veszik át. Köztudott, hogy az oled (organic light-emitting diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda) az egyik legígéretesebb megjelenítési technológia, amely mellett az lcd és a plazma is elavult, már csak azt kell megvárni, hogy olcsón lehessne gyártani. A GE úgy látszik talált egy jó módszert, igaz nem tévékbe való panelek, hanem egyszerűbb fényforrások gyártására. A cég gyártósoráról lekerülő lapos izzóval beborítható a plafon, az oled lap összecsavarva fénycsővé alakítható, vagy rálapítható egy oszlopra, és még olyan áttetsző változata is van, amely az ablakra helyezhető. Már csak két lépés van hátra: lapos akkut és napcellát kell beleépíteni, hogy külső áramforrás nélkül is lehessen világítani.

Megint eladnák a Yahoo-t a Microsoftnak

2008. október 10., 16:18 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Az elmúlt napokban mélyre zuhant a Yahoo részvényárfolyama, és az egyik tulajdonos azt szeretné, ha a vállalatot mégiscsak megpróbálnák eladni a Microsoftnak. A Mithras Capital Partners 1,9 millió részvény tulajdonosa, azaz csupán 0,14 százalékos a részesedése. Csütörtökön 12-13 dollár közötti értéken mozgott a Yahoo papírja, és a Mithras szerint elegendő lenne részvényenként 22 dollárt kérni a Microsofttól. Nem adnák el az egész céget a szoftveróriásnak, hanem csak a keresőtől szabadulnának meg 10,3 milliárd dollárért.

Emlékezetes, hogy a Microsoft májusban az egész Yahoo-t megvette volna  47,5 milliárd dollárért, majd később 9 milliárd dolláros ajánlatot tett a vállalat kereső-üzletágára.

Reklámok lesznek az online játékokban

2008. október 10., 15:59 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Google a játékokra is kiterjesztette az AdSense szolgáltatást, de egyelőre csak az egyszerűbb webes unaloműzők mellett lesznek hirdetések. Az "AdSense for Games," béta verziója megpróbálja a tartalomhoz igazítani a reklámokat, azaz a sport- és akciójátékok mellett inkább fiatal fériaknak szóló ajánlatok lesznek láthatóak. A reklámfilmeket vagy a játék kezdetekor, vagy a végén játsszák majd le. A Google nem okozott nagy meglepetést, mivel 2007 elején felvásárolta a játékon belül elhelyezett hirdetésekkel foglalkozó Adscape Media nevű céget.

Videoklipek vásárolhatók az Ansys médialejátszójával

2008. október 9., 17:22 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Szerződést kötött a Warner Music és az Ansys, így a magyar cég több százezer zeneszámot és több ezer zenei videót tesz elérhetővé a zeneboltjában. A vásárlók kétféleképpen férhetnek hozzá a letöltött tartalmakhoz: vagy a cég médialejátszó szoftverével, vagy pedig a magyar fejlesztésű AnsysBoxHD elnevezésű házimozi számítógéppel. Ezzel a géppel fullHD (1080p) videókat lehet lejátszani, és többféle tévéturnerrel megrendelhető. A HomeSys által kifejlesztett vezérlőszoftver az IPTV számos funkcionalitását megvalósítja, a tévéadások rögzíthetőek, leállíthatóak és visszatekerhetőek.

Több memória lesz a DSi-ben

2008. október 9., 12:06 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Nintendo DSi-ben több memória lesz, mint a DS Lite-ban, legalábbis az Opera vezetője, Jon von Tezchner szerint. A TechTree-nek adott interjújában mondta el ezt a szakember, aki egyébként részt vesz a kézikonzol böngészőjének fejlesztésében. „Az Opera is komolyan profitál majd a bővítésből”, mondta. Kérdés persze, hogy a játékoknál mire lehet számítani, mert az elég valószerűtlen, hogy DSi-specifikus verziókat készítsenek. Az viszont elképzelhető

a Gizmodo szerint

, hogy néhány funkcióval többet tudnak majd a játékok az új konzolon.

Óvakodjanak a PayPal-on a csalóktól

2008. október 9., 11:54 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Olvasónk küldött egy levelet, miszerint a PayPal online fizetőrendszere adategyeztetés céljából bekéri a felhasználó bankkártyájának a PIN kódját is. Az interneten vásárlóknak tudniuk kell, hogy nemcsak ebben az esetben, hanem soha nem szabad megadni a bankkártya PIN kódját. Erre az adatra ugyanis az online vásárlásokhoz egyáltalán nincs szükség.

Az ilyen adategyeztetésre akkor is gyanakodni kell, ha a böngésző hitelesként azonosítja a PayPal.com weboldalt, mert a rosszindulatú támadók meg tudják oldani, hogy egy kamu weboldal hitelesnek tűnjön. Előfordulhat, hogy egy számítógépet megfertőző vírus dob elő teljesen valódinak tűnő PayPal nyitóoldalt, és a hekkerek így próbálják ellopni a banki adatokat.

Új ruhát kap az Xbox 360

2008. október 9., 08:07 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Már egy ideje lehetett látni a fotókat az Microsoft konzoljának új felhasználói felületéről, csak azt nem lehetett tudni, hogy mikor jelenik meg. Most már ez sem titok többé, az Engadget szerint november 19-én frissül a dashboard. Az információ a Joystiq-től származik a Tokyo Game Show-ról, onnan is egyenesen a Microsofttól. Az új dizájnnal valamit változik a belső is, például lehetővé válik, hogy a játékokat a dvd-ről a merevlemezre telepítsük, amivel csökkenthetjük a töltési időt meg a zajt is: az Xbox ugyanis elsősorban az optikai meghajtó miatt hangos.

Hatástalan a spamellenes törvény

2008. október 8., 15:36 Módosítva: 2009.02.11 12:22

Éppen öt éve fogadta el az amerikai szenátus a CAN-SPAM nevű törvényt, ami a kéretlen reklámlevelek küldését szabályozza, és meghatározza a levélszemét terjesztésének büntetési tételeit. Az évforduló alkalmából a Networkworld utánanézett, mennyi hatása volt a törvény bevezetélsének. A szomorú eredmény: szinte semmi. Bár bíróság elé állítottak több tucat spammert, volt akit lecsuktak harminc évre, mást meg több mint 200 millió dolláros kártérítésre ítéltek, a számok önmagukért beszélnek, és elég elkeserítőek.

2003-ban, a CAN-SPAM életbelépése előtt a levélforgalom 45 százaléka volt spam, és napi 15 milliárd kéretlen levél jutott a postaládákba, ma ez az arány 97 százalék, és napi 160 milliárd fölött van a levélszemét mennyisége. Csak Amerikában évi 42 milliárd dollárt emészt fel a spam kezelése. Ráadásul míg 2003-ban a spam valóban csak kéretlen reklámlevél volt, ami legfeljebb bosszúságot okoz, és foglalja a sávszélességet meg a tárhelyet a levelezőszervereket, ma a kutatások szerint a spam levelek 83 százaléka tartalmaz vírust, vagy fertőzött oldalra mutató linket.

700 millió dollár a MessageLabsért

2008. október 8., 15:00 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Az online biztonságtechnikai ipar egyik meghatározó szereplője 695 millió dollárért

vásárolta fel

a brit MessageLabs céget, ami főként vírusirtókkal és spamszűréssel foglalkozik; több mint 500 cég és szervezet hálózatainak a biztonságát felügyelik, köztük a brit parlamentét. Az éves forgalmuk 145 millió dollár volt tavaly. A Symantec az ügyfelek átvétele mellett a MessageLabs szolgáltatásait is beleépíti a saját portfóliójába.

Skype-ra cserélték a tantermet a szegedi egyetemen

2008. október 8., 14:48 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Újszerű megoldással, a Skype használatával vált határok nélkülivé az oktatás a Szegedi Tudományegyetemen. A Gazdaságtudományi Kar külföldön tanuló hallgatói számára nincs többé szükség egyéni tanrendre, csak egy laptopra, webkamerára és headsetre. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hallgatók többsége szívesen próbálja ki magát egy-egy nyugat-európai egyetemen eltöltött szemeszteren, de megoldatlan probléma maradt, hogy ezalatt az itthoni kurzusaikon hogyan tudnának időben teljesíteni, beszámolni.

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar legújabb ötletének köszönhetően a külföldön tanuló diákok az itthon felvett kurzusukon is időben – internetes videótelefon, azaz a Skype használatával - teljesíthetik a tantárgy támasztotta követelményeket. „Nem ragaszkodom a személyes órai részvételhez a külföldön tanuló hallgatók esetében. Cserébe a diáknak is teljesítenie kell az előírt követelményeket, adott esetben prezentációt kell tartania. Tapasztalatom szerint az Agfa antwerpeni központjából történő bejelentkezés az ittenieknek is motivációt jelent.” – árulja el Megyeri Eszter, a Szegedi Tudományegyetem tanára, a European Strategic Management kurzus oktatója.

Mégsem lesz nagyfelbontású Wii

2008. október 8., 12:23 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Október elején futótűzként terjedt el a neten a pletyka, miszerint a Nintendo új verziót készít a szupersikeres Wii játékkonzolból, ami már képes HD felbontású képet produkálni, vagyis nagyjából olyan grafikájú játékok jelenhetnek meg rá, mint Playstation3-ra, és Xbox360-ra. Ezzel azokat a játékosokat is megcélozná a japán cég, akiket a hadonászós kontroller nyújtotta játékélménnyel eddig nem sikerült megfognia.

Bár a Wii HD ötlete jól hangzik, a Nintendo of America elnöke, Reggie Fils-Aime most egy interjúban cáfolta, hogy ilyesmit tervezne a cég. Persze valószínűleg akkor is cáfolta volna, ha titokban mégiscsak ezen dolgoznának, úgyhogy sokkal okosabbak ettől a nyilatkozattól sem lettünk.

Nincs több részegen elküldött kínos email

2008. október 8., 10:28 Módosítva: 2009.02.07 11:02
77

Roppant kellemetlen tud lenni, ha az ember illuminált állapotban leül a számítógép elé, és egy hirtelen jött őszinteségi roham keretében nekiáll emaileket írogatni. Az ilyen esetekből fakadó kínos szituációkat előzi meg a Google új fejlesztése, a Gmail levelezőrendszerébe beépülő Mail Goggles. Ha feltelepítjük, és bekapcsoljuk a programot (külön beállíthatjuk, a hét melyik napjain, hány órától esélyes, hogy piásan ülünk a gép elé, és meg kell védenie a Gmailnek saját magunktól), minden levél elküldése előtt öt egyszerű matekpéldára kell válaszolnunk egy perc alatt - ha nem sikerül, a program nem küldi el a levelet, és arra kér, inkább igyunk meg egy pohár vizet és feküdjünk le aludni. A példák tényleg nagyon könnyűek, a háromjegyű számok összeadásán nem mennek túl bonyolultságban, de a funkciójukat így is ellátják. És állíótlag már készül a hasonlóan működő iPhone-alkalmazás is a részeg sms-küldések, és telefonhívások megakadályozására.

Gondolattal vezérelt játék

2008. október 8., 07:32 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Square-Enix és a NeuroSky gondolattal vezérelt játékot mutat be csütörtökön a Tokyo Game Show-n. A rendszer egy sima Windows pc-t használ, kiegészítve a MindSky headsettel és a Square szoftverével, a komponenseket kimondottan a bemutatóhoz fejlesztették. A headsetet a fejhez kell rögzíteni a fülvédőkkel, ebben egyetlen elektróda vizsgálja az agyhullámokat. A kütyü egyébként többféle platformmal is kompatibilis, de az még nem tisztázott, hogy milyen szintű irányítást érhetünk el pusztán a gondolatainkkal. A Neurosky csak annyit árult el, hogy a headset az agy pihenő és koncentrálófázisait vizsgálja.

Bootolás öt másodperc alatt

2008. október 7., 13:35 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Arjan van de Ven, az Intel egyik Linux-fejlesztője, valamint Auke Kok, az Intel Open Source Technology Centerének alkalmazottja mutatta be az 5 másodperces rendszerindítást, írta meg az IT.café.

A hardver egy ASUS Eee volt ssd-vel felszerelve, a szoftverkörnyezet pedig egy módosított Fedorából, illetve egy módosított Moblinból állt. A bemutatón kicsit vissza kellett fogni az EEE PC-t, ugyanis a rendszerindulás gyorsabban befejeződött, mint ahogy a bemutatóhoz használt projektor szinkronizálni tudott volna.

Arjan szerint a cél nem a gyorsabb indulás, hanem az öt másodpercen belüli rendszerindítás volt. Ahelyett, hogy itt-ott nyertek volna egy-egy másodpercet, inkább felállítottak egy időkeretet, amin belül az indulásnak be kellett fejeződnie. Persze a csalást kizárták: „A befejezett indulás azt jelenti, hogy mind a processzor, mind a lemez idle állapotba kerül.” Ez nem jelentette ugyan a működő hálózatot, de magában foglalta a Network Manager elindítását. Egy hagyományos merevlemezzel ellátott rendszerben a bootolás némileg tovább tartott volna; Arjan azt nyilatkozta, hogy tíz másodperces indulást ért el egy ThinkPaden.

A Fedorának – mindenféle finomítás nélkül – 45 másodpercre volt szüksége a belépőképernyő megjelenítéséhez. A Bootchart nevű eszköz alkalmazása megmutatta, mihez is kell ilyen sok idő: egy teljes másodpercet tölt a loopback eszköz indításával – megnézi, hogy minden hálózati eszköz ebbe a csoportba tartozik-e. Újabb két másodpercet igényel a sendmail indítása; „idővel fizetünk azért, hogy egyesek levelezőszervert működtetnek”. Arjan javaslata szerint az átlagos laptophasználat esetében az ssmtp lenne jó a kimenő levelek kezeléséhez.

Újabb 5 másodpercet igényel a „setroubleshootd” eszköz, mely hibákat keres a SELinux konfigurációjában. Persze nem minden lassításért a Fedorát kell felelőssé tenni. Néhány „ár ellen” dolgozó program szintén késlelteti az indulást: az X Window System például elindítja a C preprocesszort és fordítót a megfelelő billentyűzetkiosztás felépítéséhez.

Az Ubuntu ennél 2 másodperccel indul gyorsabban. A modprobe 12 másodpercet igényel, amíg betölt egy egyszerű modult. A korlátozott meghajtókat kezelő eszköz 2,5 másodpercet vesz el tőlünk – egy olyan rendszeren, ahol korlátozott meghajtók nincsenek használatban; Arjan szerint „mindenki megfizet a bináris meghajtóprogramokért”. Az Ubuntu GDM-je további 2,5 másodperc cpu-időt használ fel a háttérkép megjelenítéséhez.

Mindkét rendszer használ splash-screeneket; Arjan és Auke azonos véleményt fogalmaztak meg róluk: „Gyűlöljük ezeket. Annyi idő alatt, mire ezt meglátod, mi már használható rendszert akarunk.”

Hazai piacon veri el az Xbox a PlayStationt

2008. október 7., 10:56 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A japán Enterbrain piackutató cég adatai alapján a Microsoft Xbox 360 jobban fogy az országban, mint legfőbb riválisa, a Sony PlayStation 3. Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy 2008 szeptemberében 53 ezer Xbox 360-al szemben, a Sony csupán 33 ezer PlayStation 3-at adott el, írta meg a Prohardver. Elemzők szerint az eredmény javarészt a Microsoft jelentős árcsökkentésének köszönhető. Az Enterbrain szerint az Xbox 360 iránti növekvő keresletben szerepe van azonban a Japánban népszerű, most megjelent Infinite Undiscovery című játéknak is.

Továbbra is nyitott kérdés marad tehát az aktuális konzolgeneráció képzeletbeli dobogójának második helyezettje, nem úgy mint az első. A Nintendo ugyanis már most aranyérmes, és ezt az aktuális japán értékesítési számok is alátámasztják: a Wii 110 ezres darabszámával megint jobban szerepelt, mint két konkurense együtt, pedig 2009-hez közeledve egyre fájóbb a látványos grafikus képességek hiánya.

A kézikonzolok terén a helyzet továbbra is változatlan: a Nintendo DS egyértelműen vezet 234 ezer darabbal a Sony PSP 109 ezres darabszámával szemben.

A Sony befektetői azonban mégis örülnek, mert a PlayStation 3 eladási mutatói jelentős gyarapodást mutatnak. Jack Tretton, a Sony Computer Entertainment of America (SCEA) elnök vezérigazgatója szerint gond nélkül elérhető az aktuális üzleti évre tervezett 10 milliós darabszám értékesítése. Még akkori is, ha a vásárlási kedv valamelyest alábbhagy, mivel az aktuális számok a tervezettnél már most 30 százalékkal nagyobb eredményt mutatnak.

Tretton szerint, a fennálló pénzügyi válság a konzoliparban is éreztetni majd a hatását, a vásárlók fokozottabb figyelmet fordítanak az ár/érték arányra. Utóbbi szempontjából azonban a PS3 jobb pozícióból indul mint a Nintendo Wii, mivel a készülék nemcsak játékok futtatására, de zenehallgatásra, filmnézésre vagy internetezésre is használható.
 

Öt éven belül itt a 3D tévé?

2008. október 7., 09:19 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Rövidesen bárki számára elérhető lesz a Gizmodo szerint a holografikus 3D-s megjelenítés egy technológiai áttörésnek hála. Az Arizonai Egyetem tudósai azt állítják, hogy sikerült a térbeli képet megmozgatniuk, kutatásuk eredményeképp képesek a megjelenített képet törölni és újraírni akár másodpercenként. Ez persze még kevés a tökéletes élményhez, hiszen a frissítésszám messze elmarad bármelyik 2D-s megjelenítőétől, de a mérnökök szerint a további finomítás gyerekjáték lesz az eddigiekhez képest. Szerintük öt-tíz éven belül készen lesznek a tökéletesített szerkezettel. Az arizonai fejlesztés egyébként nem példa nélküli, Magyarországon már évek óta működik egy olyan holografikus tévé, ami képes folyamatos mozgás megjelenítésére is.

Átalakulhat az AMD

2008. október 7., 07:42 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Nem volt túlságosan bőszavú a vállalat közleménye, csak annyi derül ki belőle, hogy az AMD vezetője, Dirk Meyer fontos bejelentésre készül október hetedikén, kedden. Mivel konkrétum nem hangzott el, csak a pletykák maradnak, de sokan máris igazoltnak látják azokat a híreket, hogy a vállalat megszűnik jelenlegi formájában. Az már korábban elterjedt, hogy az AMD kiszervezi a gyártást egy új cégbe és a fontos vállalati bejelentések mögött általában nem egy új termék bemutatása áll. Mindenesetre a Wall Street Journal megerősítette a gyártás megszűnésének hírét. Amint megtudunk valamit, jelentkezünk.

Megduplázható az írható bluray kapacitása

2008. október 6., 21:29 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Sanyo által kifejlesztett új kéklézeres diódával megnövelhető a bluray adattáróló lemezek kapacitása. Természetesen az otthon írható lemezekről van szó, nem azokról, amelyeket a lemezgyárban préselnek.Az új dióda 450 milliwattot présel ki magából, ezért több réteget tud írni, mint a most használatosak. Most egy bluray lemez 50 gigabájtnál véget ér, a Sanyo diódájá, al kétszer több, összesen 100 gigabájt írható ki egy korongra. Az írási sebességet is növeli a dióda, 12-szeresre. Sajnos még várni kell a jobb bluray-írók megjelenéséra, mert a dióda nem kerül be azonnal a kütyükbe.

Az eBay elküldi minden tizedik dolgozóját

2008. október 6., 16:46 Módosítva: 2009.10.07 08:41

Az amerikai eBAy árverési portált üzemeltető társaság hétfőn bejelentette, hogy forgalma mérséklődése miatt ezer dolgozóját kirúgja. Ez a teljes létszám 10 százaléka. Az alkalmilag foglalkoztatottak számát is több százzal csökkenti. A kaliforniai székhelyű eBay Inc. azt is közölte, hogy árbevétele a korábban előre jelzett sáv alsó értékéhez közel, 2,1 milliárd dollár körül alakult a harmadik negyedévben. Ugyanakkor 80 millió dollár lesz - zömmel a negyedik negyedévben - a vállalat áramvonalasításának költsége, beleértve a leépítéssel járó kiadásokat. Legnagyobb idei kiadása - 820 millió dollár kézpénzben - egy vonali átutalásokat lebonyolító társaság, a Bill Me Later megvétele volt. (mti)