Tech blog

Közeleg az ítélet a MySpace-öngyilkosság ügyében

2008. november 11., 15:54 Módosítva: 2009.09.01 14:56

Egy 13 éves lányt az öngyilkosságba hajszolt egy 49 éves nő a MySpace közösségi oldalon küldött üzeneteivel. A bírósági tárgyalás a végéhez közelít; olyan esküdteket választanak, akik nem tudnak az öngyilkosság tényéről, hogy az ne befolyásolja őket annak megítélésében, hogy a nő üzenetei milyen érzelmi kárt okoztak az egyébként depresszióval kezelt lánynak.

Lori Drew ártatlannak vallotta magát a Los Angeles-i bíróságon Megan Meier öngyilkosságának ügyében, az ügyvédje pedig azzal érvelt, hogy a főként hackerek és számítógépes csalók esetében használt Computer Fraud and Abuse Act törvény nem értelmezhető védencére. A védő megpróbálta elérni, hogy esküdtszék helyett a bíró döntsön az ügyben, de ezt a bíró elutasította. Azt viszont sikerült elérni, hogy olyan esküdteket válasszanak, akik nem tudnak az öngyilkosságról, hogy a nő tettének súlyát anélkül tudják mérlegelni, hogy a következmények ismerete befolyásolná őket.

A nagy port felvert eset 2006 őszén történt, amikor Lori Drew magát egy 16 éves fiúnak kiadva kezdett el üzeneteket küldözgetni a lánya barátnőjének a MySpace-en. A fiktív srác bőrében összebarátkozott a depressziós lánnyal, majd néhány üzenetével annyira megbántotta őt, hogy a lány a szobájában felakasztotta magát.

Az iPhone lenyomja a BlackBerryt

2008. november 11., 15:03 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Ma két olyan hír is érkezett, szinte egyszerre, amik arról szólnak, hogy az iPhone legyőzte a nagy konkurensének számító (Amerikában legalábbis) BlackBerryt. Az egyik az eladott példányszámokról szól: a 3G-s iPhone megelőzte a BlackBerryt és a Motorola-féle Razr 3-at, a legnépszerűbb, netezésre alkalmas mobil lett Amerikában. A márkák között a Nokia vezet, az Apple már a második, megelőzve a BlackBerryt gyártó kanadai Research-in-Motiont.

A másik hír egy meghibásodási statisztika, ami szerint az iPhone-ok kevesebb mint 6 százaléka szorul garanciális javításra az első 12 hónapban, míg a BlackBerrynél ez az arány 12 százalék (és ez még mindig jobb, mint a felmérés harmadik résztvevője, a Palm Treo, a maga 16 százalékos adatával).

Felfüggesztettet kapott a NASA-t feltörő romániai hacker

2008. november 11., 10:09 Módosítva: 2009.02.20 10:31

Elítélte az aradi bíróság Victor Faurt, azt a 28 éves programozót, aki 2006-ban betört az amerikai űrkutatási hivatal, a haditengerészet, és az energiaügyi minisztérium szervereire. A hacker 16 havi felfüggesztett börtönt kapott, és 238 ezer dollár (közel 50 millió forint) büntetést kell fizetnie a három amerikai szervezetnek. A per tíz hónapig tartott. Faurt azért Romániában állították bíróság elé, mert a betöréseket otthonából, Aradról követte el. A román törvények szerint a büntetése legfeljebb 12 év lehetett volna, míg ha Amerikában zajlik a per, 54 év lett volna a maximálisan kiszabható ítélet.

Robotlábbal könnyebb leguggolni

2008. november 10., 15:29 Módosítva: 2009.02.07 11:02
4

A Honda által kifejlesztett Asimo biztosan nem fogja hazahúzni a cekkert a piacról, mert ahhoz túl drága, de ettől még nem teljesen felesleges a humanoid robot. Néhány műszaki megoldása külön is használható, derül ki a CNN cikkéből. A Honda a napokban mutatott be egy robotlábat, amely az idősek és a rokkantak a járását segítheti.

A 6,5 kilogrammos eszköz egy pár papucsból, két erős lábszárból és egy kipárnázott ülésből áll. Megtartja a felhasználót, így csökken a lábízületekre eső terhelés, és könnyebb felmászni egy lépcsőn vagy egy rámpán. A furcsa jármű még csak prototípus, ezért a Honda nem tudta megmondani, hogy mikor jelenik meg.

 

Memóriát kapnak a pixelek

2008. november 10., 13:29 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Alacsony fogyasztású lcd-kijelzőket készített a Sharp. A reflektív penelek fogyasztása csupán 10μW. A gyártó két 1,4 hüvelykes, 96x96 pixeles kijelzőt mutatott be a FPD International szakvásáron, az egyik monokróm, a másik 8 színű. Érdekes trükkel csökkentették az energiafogyasztást: minden egyes pixelbe egybites memóriát építettek, amely folyamatosan tárolja a képi információkat. A Sharp nem beszélt műszaki részletekről, de elárulta, hogy a kijelzőket valószínűleg mobilokba és távirányítókba építik majd.

Megint támadható a wifi

2008. november 10., 10:47 Módosítva: 2009.02.20 10:31

A WPA titkosítást használó hálózatok védtelenek egy újfajta támadási módszerrel szemben, írja a Register. A rosszindulatú hekkerek 15 perc alatt megzavarhatják a wifi eszközök kommunikációját, állítja két kutató, akik a tokiói ParSec 2008 konferencián mutatták be a felfedezésüket. Martin Beck és Erik Tews német műszakis hallgatók a két WPA protokoll közül csak az egyiket törték fel, amely Temporal Key Integrity Protocol vagy röviden TKIP néven ismert.

A kutatók nem tudták megszerezni a titkosítás kulcsát, ami a WPA teljes feltörését jelentené, de saját adatcsomagjaikat el tudták küldeni a hálózati klienseknek. Magyarán a felhasználók, akik egy WPA titkosítást használó hotspotra csatlakozhatnak, olyan adatcsomagokat is megkaphatnak, amiket egyáltalán nem kértek.

Ezzel a módszerrel a károkozás lehetősége korlátozott. Használható rendszerlerohasztásra (DoS-támadás) megtámadhatják a helyi hálózat doménszervereit, illetve adatokat lehet átjuttatni a vállalati tűzfalakon.

Nem lesz uniós távközlési szuperhatóság

2008. november 7., 17:45 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Az Európai Bizottság már nem erőlteti a távközlési piacfelügyeleti szuperhatóság létrehozását. Viviane Reding biztos pénteken Brüsszelben tette közzé hivatalosan átdolgozott javaslatait, eszerint az európai hírközlési hatóság az eredeti tervekhez képest lényegesen kisebb lesz, és kevesebb hatáskörrel rendelkezik majd. Az új szerv kicsiny, de hatékony hivatalként működik majd, mely elsősorban a távközlési szabályozásra összpontosít, spektrumhasználati vagy hálózatbiztonsági kérdésekben nem lesz illetékes.

Az új hivatal magját független nemzeti szabályozók alkotnák, akik Európai távközlési szabályozók testülete név alatt működnének. A nemzeti testületek vezetői meghatározó szerephez jutnak az új hivatal irányításában és az ügyvezető igazgató kiválasztásában. Az új hivatal munkatársainak felét a nemzeti szabályozó hatóságok delegálhatják.
    A bizottság megerősítette azt is, hogy az átdolgozott közösségi hírközlési szabályozásban meg kell szilárdítani a nemzeti távközlési szabályozó testületek személyi és pénzügyi önállóságát.

A javaslatmódosítás "egyben megerősíti a nemzeti szabályozó hatóságok azon hatáskörét, mely révén elrendelhetik a funkcionális szétválasztást. Magyarán arra kötelezhetik a piaci erőfölénnyel rendelkező szolgáltatókat, hogy - a tulajdonosi szerkezet megőrzésével - különítsék el a hálózati infrastruktúrát és a szolgáltatási üzletágat, így erősítve a piaci versenyt. A nemzeti szabályozó hatóságok mindazonáltal ezt az eszközt kizárólag a bizottság jóváhagyásával alkalmazhatják.

A Red Alert vezet a játékeladási toplistán

2008. november 7., 16:39 Módosítva: 2009.02.20 16:43

Mivel az előfizetői kártyákat nem fair összevetni a teljes játékokkal, ezen a héten a Command & Conquer: Red Alert 3 tekinthető győztesnek a pc-s játékok között. A második helyezett Fifa '09 sem áll rosszul, összesítettben ugyanis ez a játék áll az élen.

Pc-s játékok (Teljes ár)

1. World of Warcraft Prepaid Card
2. Command & Conquer: Red Alert 3
3. Fifa '09
4. Sacred 2: Fallen Angel
5. The Sims 2 Apartment Life

Teljes lista

Összes platform  (Teljes ár)

1. Fifa '09
2. World of Warcraft Prepaid Card
3. Command & Conquer: Red Alert 3
4. Dead Space
5. Sacred 2: Fallen Angel

Teljes lista

Összes platform (Olcsó sorozatok)

1. Need for Speed Carbon Classic
2. Need for Speed Most Wanted Classic
3. Medal of Honor Airborne Classic
4. Counter Strike 1: Anthology
5. Need for Speed Carbon Platinum

Teljes lista

Összes platform (Legolcsóbb)

1. Narnia Krónikái
2. Spore Creature Creator
3. Terrorist Takedown: Mogadishu-i Konfliktus
4. Monsters Inc.
5. Pokoli szomszédok

Teljes lista

A Panasonic megvenné a Sanyót

2008. november 7., 16:04 Módosítva: 2009.02.26 12:29

A japán Panasonic többségi részesedést akar szerezni a rivális Sanyóban. A két vállalat pénteken kezdett tárgyalni a lehetőségekről, és az ügyletet jövő tavaszig szeretnék lebonyolítani. Ezzel a világ második legnagyobb elektronikai gyártója jönne létre. Az Panasonicnak a Sanyo három jelentős tőketulajdonosával, köztük az amerikai Goldman Sachs befektetési bankkal kell egyezkednie, és jó esélye van a részvények kedvező áron történő megszerzésére. A válságban aligha jelentkezik másik vevő az elektronikai cégre. A Panasonic nem a kütyük miatt venné meg a Sanyót, hanem a litiumion akkuk miatt. Ezen a sikeresen fejlődő területen ugyanis a Sanyo vezet a Panasonic előtt, sőt a világon abszolút mértékben is a legnagyobb szállító. A majdan társuló két vállalkozás évi forgalma 90 milliárd euró körül lesz, négyötödnyi ebből a Panasonicé. (MTI)

Mozifilmek lesznek a YouTube-on

2008. november 7., 15:04 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Hirdetésekből fenntartott moziszolgáltatást indít a Google, írta a Silicon Alley Insider. Az újság szerint november 22-én lesz egy YouTube Live! elnevezésű esemény, valószínűleg ott jelentik majd be az új szolgáltatást. Kérdés, hogy a Google megváltoztatja-e a videolejátszóját, a YouTube ugyanis nem sugározza a tartalmat, hanem lementi a számítógépre és onnan játssza le. Ezeket a videókat a júzer a megfelelő eszközökkel lementheti, kivághatja belőle a reklámokat. A videókat átmásolhatja a mobiljára vagy hordozható lejátszójára. Ez viszont biztosan nem tetszik majd Hollywood moguljainak, akiknek a száját gyakran hagyja el a DRM kifejezés. Persze az is megoldás, ha a YouTube valósidejű filmsugárzó infrastruktúrát épít ki a mozizók kedvéért.

Mobiltöltő rizsszemnyi napelemekből

2008. november 7., 14:26 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A valaha készített egyik legkisebb napelemet mutatták be amerikai kutatók, amely szinte bármilyen felületre felvihető fedőrétegként. Eddig 11 volt feszültséget sikerült előállítani a sorba kapcsolt napelemekkel, amelyek mérete egy rizsszem negyedét teszi ki - mondta
Xiaimei Jiang, a Dél-floridai Egyetem munkatársa, a fejlesztés vezetője. A miniatűr napelemek folyadékban vannak szétoszlatva, ezért kialakítható olyan szórópisztoly, amellyel a felhordott anyag méretét és rétegvastagságát szabályozni lehet. A napelemekkel kis méretű elektronikus készülékek üzemeltetését tervezik.

A hagyományos napelemekben törékeny szilíciumréteg van, ezért a kutatók régóta keresik a rugalmasabban felhasználható anyagokat a nap energiájának hasznosítására. Az aprócska új cellát olyan szerves polimerből készítették, amelynek elektromos tulajdonságai megegyeznek
a szilíciuméval. Jiang és munkatársai a Journal of Renewable and Sustainable
Energy című szaklapban közölték tanulmányukat. (mti)

Nehéz időszak vár az infokommunikációs szektorra

2008. november 7., 13:39 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Magyar Telekom szerint 2009 első háromnegyed éve nehéz lesz a távközlési-infokommunikációs szektorban. Ennek ellenére a vállalat nem akarja módosítani korábbi döntéseit hálózatfejlesztések üteméről. Papp István, a vállalati a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese a vállalat pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a gazdasági nehézségek ellenére közép és hosszú távon a távközlési és infokommunikációs szektor nyertese lehet ennek a nehéz időszaknak, mivel a vállalati hatékonyság növeléséhez informatikai és távközlési fejlesztések kellenek.

Az infokommunikációs rendszerintegrátori szolgáltatásokat nyújtó, T-Systems márkanéven futó üzletág az első háromnegyed évben 61,4 milliárd forint bevételt ért el, ami 8,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A szegmens kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 67 százalékkal 19,3 milliárd forintra nőtt, az üzemi eredmény pedig megduplázódott, s január-szeptemberben 14,8 milliárd forint volt.

Egyre nagyobb a minilaptop

2008. november 7., 07:32 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Érdekes látni a fejlődést: a világ első netbookja azért is volt érdekes, mert csak 7 colos volt, szinte a farzsebben is elfért. Használat közben persze kiderült, hogy nehéz ilyen méretben dolgozni, éppen ezért a laptop későbbi generációi 9, majd 10 colosak lettek. Most meg megérkezett az Eee a hagyományos gépek piacára, hiszen az új modell már 12 colos.

Éppen ezért ezt már nem is hívják Eee-nek, ahogy az elődmodellt, a még bőven netbooknak számító, de a kategóriaátlagnál sokkal jobban felszerelt és sokkal jobb anyagokból összerakott 10 colos modellt is N10-nek hívták. Az új modell neve N20A, és már alig emlékeztet ősatyjára.



Kijelzője 12,1 colos WXGA, processzora egy kellően erős Core 2 Duo, grafikus gyorsítója viszont csak az Intel GMA X4500HD, ami persze ebben a kategóriában elég. A gépbe 4 gigabájt memória és 320 gigabájtos merevlemez pakolható, megjelenik benne az optikai meghajtó és megérkezik a magas ár is: hivatalosan még nem erősítették meg, de kábé 1000 dollárba kerül majd a gép. 

Csúcson az internetes kereskedelem Németországban

2008. november 6., 16:48 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Majdnem 32 millió német vásárol idén az interneten összesen 19,3 milliárd euró értékben. Ez a vásárlók számát és az interneten elköltött összeget tekintve is rekord. A Távkereskedelem Németországban című jelentés szerint a szektor árbevétele idén 15 százalékkal emelkedik. A döntő többséget, 13,4 milliárd eurót az árucikkek forgalma adja. Az egyik legdinamikusabban bővülő szegmens a fizetős zeneletöltés. A digitális szolgáltatások - például szállodaiszoba- vagy repülőjegy-foglalás - részesedése 5,9 milliárd euró.

A fogyasztók száma az utóbbi 12 hónapban 7 százalékkal 31,5 millió fölé emelkedett. A vásárlók többsége (54,1 százalék) férfi. A kor szerinti megoszlásra jellemző trend az idősebbek bekapcsolódása az e-kereskedelembe. A jelentés szerint még a hatvan éven felüliek közül is majdnem minden ötödik katalógus-áruházi ügyfél az interneten rendel és fizet. A három legnépszerűbb online-áruház az eBay, az Amazon és a Tchibo.

Az előrejelzés szerint azok a cégek növekednek leginkább, amelyek kiadnak katalógust és portált is működtetnek; ezeknek az úgynevezett többcsatornás szolgáltatóknak az árbevétele idén 22 százalékkal emelkedik. (MTI)

Ötszáz embert rúg ki az AMD

2008. november 6., 13:39 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Nemsokkal az után, hogy a vállalat bejelentette a struktúra totális átalakítását és egy pénzügyi befektető megjelenését, további kiadáscsökkentő lépéseket helyezett kilátásba. Az AMD várhatóan 500 dolgozójának mond fel, az átalakítás a legtöbb részleget érinti majd. Nem ez az első leépítés az idén, áprilisban már felmondott 1600 dolgozójának a vállalat.

Az AMD valószínűleg ezzel a költségcsökkentéssel kíván reagálni a válságra, a csökkenő bevételekre, mert tartaléka nincs sok: az előző negyedévet 67 millió dolláros mínusszal zárta, ami még mindig remek eredménynek számít a második negyedéves 1,19 milliárdos buktához képest. Az elmúlt két évben az Intellel folytatott versenyben 5,6 milliárd dolláros veszteséget hozott össze az AMD.

November 17-én jön a Core i7

2008. november 6., 12:50 Módosítva: 2009.03.09 07:35

Most már hivatalos, a hónap közepén mutatja be az Intel a korábban Nehalem kódnéven fejlesztett processzort. A gyártó a világ leggyorsabbjának nevezi a Core i7-eseket, amit egy SPECint_rate_base2006-teszttel kíván majd bizonyítani a premierre szervezett San Franciscó-i eseményen. Az új csip egyébként az első nagyobb újítás az Intel termékvonalában azóta, hogy a gyártó 2006-ban bevezette a Core 2-eseket (amik meg a Pentium 4-eseket váltották).

A processzor három verzióban kerül piacra, a 2,66 gigahertzes változat várhatóan 300 dollárnál is kevesebbe kerül majd ezer dolláros megrendelés esetén, míg a csúcsmodell ára 1000 dollár körül alakul

Fizetés nélküli szabadságra küldi dolgozóit a Dell

2008. november 6., 10:24 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A romló gazdasági helyzetre hivatkozva a korábbi hárommilliárd dolláros költségcsökkentési programom felül újabb megszorításokat léptetett életbe a Dell. Többek között létszámstopot hirdetett, végkielégítési csomagokat dolgozott ki az önként távozó dolgozók számára, és arra bátorítja az alkalmazottait, hogy az elkövetkező három hónapban öt nap fizetés nélküli szabadságot vegyenek ki. Ezen felül a vezetőség csökkenteni tervezi a külsős foglalkoztatottak létszámát is – hogy hány fővel, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra –, spórolni akar az utazási költségeken, és több projekt és beruházás prioritását átértékeli.

Az újabb megszorításokról Michael Dell vezérigazgató hétfőn körlevélben tájékoztatta a dolgozókat. Azt a világ második legnagyobb számítógépgyártója nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyi megtakarítást remél a nadrágszíj további szorításától.

David Fink szóvivő a Wall Street Journal-nek annyit mondott, hogy a tavaly bejelentett tízszázalékos leépítés – amelynek során 8900 alkalmazottól váltak meg – a napokban zárult le. Az újabb lépések a korábban meghirdetett hárommilliárd dolláros költségcsökkentési előirányzaton felül további megtakarításokat hoznak, hogy „javítsák a cég hosszú távú versenyképességét” – nyilatkozta.

A Dell a pénzügyi válság eszkalációjának negatív hatásait látja a számítógépek iránti kereslet csökkenésében. A vállalat nyeresége a második negyedévben 17 százalékkal – 616 millió dollárra – esett vissza, és így elmaradt a Wall Street várakozásaitól. (IT.café)

Az új Nintendo DS is sikeres

2008. november 6., 08:54 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Elég jól sikerült a Nintendo Dsi japán premierje, amit persze már abból is sejteni lehetett, hogy százméteres sorok álltak a boltok előtt a premier napján. Most viszont már vannak pontos számok is, két nap alatt 171 ezer fogyott a kicsit áttervezett és kamerával megerősített kézi konzolból. A frissítés mindenképpen lendületet adott a Japánban elképesztően népszerű kütyünek, pedig a DS-sorozatból eddig is 23,6 millió fogyott, tehát minden ötödik állampolgárnak van egy az ázsiai országban.

A DSi Amerikában és Európában a tervek szerint 2009 első felében jelenik meg, addig próbálnak annyit gyártani belőle, hogy a japán keresletet kielégítsék. Bár a válság nemigen érezteti a hatását a Nintendónál (a legutóbbi pénzügyi jelentésük szerint 1,45 milliárd dollár nyereségük volt fél év alatt, és a tavalyihoz képest 20 százalékot nőtt a forgalmuk), szakértők szerint az új géppel végképp elhúznak a videojáték-piacon a gyengélkedő Sonytól.

Történelmi csúcson a Firefox

2008. november 5., 12:36 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Miközben Magyarországon a piacvezetői pozícióért küzd a Firefox a böngészőpiacon világszinten is soha nem látott magasságba tornászta a részesedését.

A legfrissebb statisztikák szerint már csak hajszálnyira van a Firefox a 20 százalékos határtól, miközben az Internet Explorer szelete a tortából 71,3 százalékra csökkent. A Safari 6,5 százalékon áll, az Opera pedig visszaelőzte a Chrome-ot, és most 0,75, illetve 0,74 százalékos eredménnyel szerénykednek. A Firefox 19,97 százalékos eredménye a legjobb, amit valaha fel tudott mutatni a böngésző, és idén eddig több mint 7 százalékot hozott be a lemaradásán az Explorerrel szemben.

Érdekes a netezők operációs rendszereinek listája is: a Windows 90,5 százalékos, nyomasztó fölénye mellett a MacOS 8 százalékot tud felmutatni, a Linux mindössze 0,7, az iPhone pedig már 0,3 százalékot.

300 millió eurós piaca lehet az intelligens textilnek

2008. november 5., 11:51 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Akár évi 300 millió eurós bevétel származhat az intelligens textilekből, a nyereség pedig minden további esztendőben 20 százalékkal bővülhet - állítják az új technológia szakértői.

Az okos anyagokat optikai szálakból szövik, bélésükben pedig nyomtatott áramkörök találhatók, így a belőlük készülő holmik valójában viselhető számítógépek. Az effajta textilek előállítására alakult a SFIT (Smart Fabrics and Interactive Textiles) elnevezésű európai projekt, amely ernyőszervezetként koordinálja a kontinens minden olyan központját, ahol ezzel az új technológiával foglalkoznak. A cél olyan anyagok fejlesztése, amelyek legalább olyan kényelmesek, mint amennyire hasznosak.

A okos textilek elsődleges nyertese az orvostudomány lehet, hiszen nagyszerű lehetőség a diagnosztikus ing, amely alkalmas viselője szívműködésének rögzítésére, vagy a testnedvek kémiai összetételének folyamatos megfigyelésére. A SFIT pártolja azokat a kezdeményezéseket is, amelyek az anyagok szélesebb körű felhasználásán munkálkodnak. (MTI)

Nanotechnológiás Obama-portré

2008. november 5., 11:01 Módosítva: 2009.06.16 14:14

A michigani egyetem mérnökei nanolitográfiás eljárással készítették el az új amerikai elnök portréját. Egy mini-Obama 150 millió nanocsőből áll, és fél milliméter átmérőjű.

„Gyakorlatilag bármilyen mintát és alakzatot képesek vagyunk nanocsövekből felépíteni” – mondta a Wirednek a labor vezetője, John Hart, aki a nano-Obamákkal a tudomány fontosságára próbálja felhívni a politika figyelmét, illetve megmutatni azt, mennyire rugalmas, és sok mindenre használható a nanotechnológia. További elektronmikroszkópos képek itt.

Kilenc hónap alatt 160 ezer új internetező

2008. november 4., 13:07 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Szeptember végére 1,486 millióra nőtt a vezetékes szélessávú hozzáférések száma, tehát az év első háromnegyed évében 160 ezer új előfizetés köttetett. Ezen időszak alatt a vezetékes telefonvonalak száma több mint 100 ezerrel csökkent, írja a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) keddi gyorsjelentése. A vezetékes szélessávon netezők száma 12 hónap alatt 20 százalékkal, 2007 decemberéhez képest pedig 12 százalékkal nőtt.

Még mindig lassabban növekszik az adsl-piac, mint a kábeles. Augusztusban alig 0,3 százalékkal 786 ezerre nőtt az előfizetések száma, miközben a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltatónál (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) az előfizetők száma 1,4 százalékkal 504 ezerre emelkedett.

A gyorsjelentésben szereplő négy kábelszolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 70 százalékos, így a szélessávú internet szolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan 690 ezerre emelkedett augusztus végére.

Tovább

Műholdas bugyinyomkövető

2008. november 3., 15:36 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Műholdas bugyijelzőt árul Brazíliában egy fehérneműgyártó cég. A bugyi egy alsónemű-garnitúra része, amit az oldalán, csípőtájékon GPS-jeladóval szereltek fel. Bírálói szerint a 21. század erényöve az újdonság, mivel így a bugyit viselő nő párja mindig tudhatja, merre kódorog kedvese (vagy legalábbis a bugyija). A gyártó azzal érvel, hogy a nők ki is kapcsolhatják a jelzőt, azaz csakis akkor követhető nyomon mozgásuk, ha ők is akarják. Az egyszerűbb nyomkövetős fehérneműkészlet ára 170 ezer forintnak megfelelő összeg, a fejlettebbé 230 ezer.

(MTI)

Hajszámláló szoftvert fejlesztettek

2008. november 3., 14:00 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Ausztrál mérnökök fejlesztése az a szoftver, amely képes nagy pontossággal megszámolni a hajszálakat vagy a test más részének szőrszálait. A program a bőrre nyomott szkenner által készített fényképfelvételeket használja. Matematikai algoritmus segítségével minden egyes szőrszálat számba vesz és azonosít, azoknak sajátos egyedi jellegzetességei (például a relatív egyenessége) alapján. A szoftver képes arra, hogy különbséget tegyen a haj-, illetve a szőr és a bőr más képződményei (ráncok, sebhelyek, anyajegyek) között, illetve arra is, hogy megállapítsa egy-egy hajszál növekedési ütemét. A program fejlesztői szerint az alkalmazás hasznos lehet például az epilálókrémek gyártói számára, mivel nagyon pontosan mérni tudja az efféle készítmények hatékonyságát. De egyéb hosszú és vékony képződmények - így például egy sejtegyüttesben jelenlévő neuronok vagy hosszú fehérjeláncok - is gépre vihetők vele. Pascal Vallotton projektvezető az ABC-nek elmondta, hogy a szoftver pontosságának ellenőrzése manuálisan történt: több tucat önkéntes haj- és szőrszálait számolták meg egy-egy kezelés előtt és után, és minden egyes szálat külön megjelöltek.

(MTI)

Az Aceré a legsikeresebb netbook

2008. november 3., 09:50 Módosítva: 2009.04.07 13:05

Hiába az Asus Eee a legerősebb brand a netbookok kategóriájában, hiába hozza ki a legtöbb teszt az MSI Windet a legjobbnak, az Acer Aspire One a legsikeresebb gép mind közül. A távol-keleti gyártó 2008 júliusában mutatta be a 9 colos kijelzővel szerelt egykilós készüléket, amiből várhatóan hatmilliót adnak majd el az év végéig, márpedig ez több, mint amennyit az Asus terve. A konkurens ugyanis azzal számolt, hogy ötmillió készüléket szállít le egész évben, a terjesztési modell közt azonban óriási különbség van: az Acer szinte minden fontos piacon elkezdte értékesíteni készülékét, míg az Asus nem egyszerre, hanem egymás után vezeti be a különböző országokban az Eee-t. Persze könnyen lehet, hogy az egyik vállalat túlszárnyalja a tervet, a másik meg alulmúlja, de az biztos, hogy a netbookok versenye egyre izgalmasabb.

Egyre több gépen lesz Linux

2008. október 31., 16:56 Módosítva: 2009.03.14 18:20

Meglepő hír, hogy a Dell, a Lenovo és a HP legfejlettebb windowsos gépei mind Linuxot futtatnak. Nem arról van szó, hogy a két rivális rendszer egymás mellett hever a merevlemezen, és nem is a Linux grafikus interfészéts módosították úgy, hogy Windowsnak tűnjön. A gyors bútolás funkcióhoz használnak a gépek Linuxot. Ez egy lebutított rendszer, amellyel az alapvető funkción - email, böngésző - pillanatok alatt elérhetők. Az Asus, a világ legnagyobb alaplapgyártója, már mindegyik rendszerébe beépíti a szoftvert, írja a NY Times. Ki gondolta volna, hogy hamarosan a notebookok többségén Linux fut majd, attól függetlenül, hogy van-e rajtuk Windows?


Fénykép alapján lemásolhatóak a kulcsok

2008. október 31., 16:28 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Egyetlen nem túl jó felbontású fénykép alapján másolatot lehet készíteni a lakáskulcsokról, állítja egy amerikai kutatócsoport. A tudósok arra szeretnének rámutatni, hogy a szokványos kulcsok egyáltalán nem biztonságosak, amiről persze már régóta tudunk, többféle módszer létezik a zárak feltörösére.

Az UC San Diego egyetemen kifejlesztett szoftver előnye, hogy nem kell hozzáférni a kulcsokhoz. Demójukban a tudósok egy mobiltelefon kamerájával készítettek fotókat, ráeresztették a képfelismerő algoritmusukat, és elkészítették a kulcsok pontos másolatát. Második kísérletükben egy komolyabb kamerával 60 méterről fotóztak le egy kulcsot, és annak készítették el a másolatát.

Az elemzőszoftver szinte bármilyen szögből és távolságból felismeri a kulcs recéinek a mélységét és a többi jellegzetességet. Ha ismert a kulcs márkája, és máris könnyen elkészíthető a másolat.

Jövőre 200 dollár lesz az Eee

2008. október 31., 15:04 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Megint megígérte az Asus, hogy az Eee PC kétszáz dollárba kerül majd. Jerry Shen vezérigazgató azt mondta elemzőknek, hogy az olcsó Eee 2009-ben jelenik meg, és állította, hogy a 7 illetve 8,9 hüvelykes kijelzők eltűnnek majd, és csak 10 hüvelykes minigépeik lesznek. Shen azt is elárulta, hogy az eladott Eee gépek 70 százalékán Windows XP fut merevlemezen, a maradék 30 százalék linuxos és SSD-s.

Magyarul is elérhető a Google Webhelyek

2008. október 31., 13:17 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A korábban csak Google Sites néven ismert szolgáltatás mostantól magyarul is elérhető, Google Webhelyek néven. A portálon a felhasználók néhány kattintással létrehozhatják saját weboldalukat, amelyet naptárral, videóval, képekkel, dokumentumokkal, letölthető csatolmányokkal vagy iGoogle-modulokkal is kibővíthetnek. A tulajdonos akár a meghívottak szűk körére is korlátozhatja is a szájt elérhetőségét. A Google 100 megabájt tárhelyet ad a felhasználóknak, míg a Google Alkalmazások felhasználói 10 gigabájtot tárolhatnak a portálon.

Százezer laptop-akkumulátort hív vissza a Sony

2008. október 31., 12:02 Módosítva: 2017.01.17 12:31

Százezer hibás laptop-akkumulátort kell visszahívnia és kicserélnie a Sonynak, mert azok annyira túlmelegszenek használat közben, hogy tűzveszélyes helyzeteket okoznak. Negyven ilyen tűzeset után döntött úgy az amerikai fogyasztóvédelem, hogy a teljes, 35 ezer darabos sorozatot ki kell cserélnie a gyártónak. A Sony emellett még 65 ezer akkut hív vissza a boltokból, amelyeknél hasonló problémák jelentkeznek.

A hibás akkuk nagy része, több mint hetvenezer darab, HP laptopokban dolgozik, a többi Dell, Toshiba, Acer, és Lenovo gépekben.

A Sonynak már évek óta visszatérő problémája a túlmelegedő akkumulátor: 2006 óta 9,6 milliót kellett kicserélniük ilyen gondok miatt. Ez nagyjából 360 millió dollárnyi plusz költséget jelentett. Legutóbb szeptemberben vontak vissza a boltokból közel félmillió Vaio laptopot, amik szintén a túlmelegedő akkuk miatt voltak balesetveszélyesek.