Tech blog

Hallhatóvá tették az izmok hangját

2007. július 4., 13:41 Módosítva: 2012.04.19 14:15
A San Diegó-i oceanográfiai intézet szakértői egy általuk kifejlesztett módszerrel, az úgynevezett "passzív elasztográfiával" hallhatóvá tették az összehúzód izmok rostjai által kiadott hangokat. Az adott testrészre kapcsolt érzékelők követik az izomrostok mentén terjedő hanghullámokat, amelyek különböző információkat adnak az izmok állapotáról és olyan betegségekre figyelmeztethetnek, mint például az izomsorvadás. MTI

Visszavonták a játékgyűlölő ügyvéd engedélyét

2007. július 4., 12:30 Módosítva: 2009.10.02 09:25
Kis időre fellélegezhet a játékipar: három hónapra elvették Jack Thompson ügyvédi engedélyét. Thompson a világ legismertebb játékgyűlölője, szerinte az erőszakos játékok miatt követnek el a világban oly sok szörnyűséget.

Ezt még egyetlen kutatás sem támasztotta alá, igaz a gyilkossággal vádolt igazi bűnözők előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a Doom vagy a GTA hatására húzták meg a ravaszt.

Kétkednek a britek a felmelegedésben

2007. július 4., 10:47 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Brit tudósok szerint a klímaváltozás nem elmélet, hanem valós veszély, a brit állampolgárok fele azonban úgy véli, hogy a klímaváltozás vitatott jelenség, és a téma napirenden tartása inkább jó kereseti lehetőség. Nagy-Britannia második legnagyobb közvélemény-kutatási intézete, az Ipsos Mori kétezer embert kérdezett meg júniusban, és 56 százalékuk azt mondta, hogy szerinte a tudósok még mindig csak vitatkoznak a klímaváltozáson.

Ezzel szemben a Royal Society, a brit tudományos akadémia arról számolt be, hogy a klímakutatók többségének szemében a klímaváltozás nem elmélet, hanem valós veszély. Az Ipsos Mori felmérése szerint az emberek többnyire nagyobb problémának tekintik a klímaváltozásnál a terrorizmust, a bűnözést, de még az utcákon hagyott nagy mennyiségű kutyaürüléket is.  (mti)

Jön a 17 gigabájtos dvd-rw

2007. július 4., 10:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Nyilván sokan álmodoznak arról, hogy mennyi tévésorozatot, mozifilmet és mp3-at lehetne lementeni egyetlen hd dvd vagy blu-ray korongra, de a számítógépbe építhető írók és a lemezek magas ára miatt egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak az új technológiát. Szerencsére egy japán cég, a Victor továbbfejleszti az újraírható dvd-t, és máris előállt egy 8,5 gigabájtos, kétrétegű, egyoldalas koronggal, írja az Engedget. Később talán 17 gigabájtos kétoldalas újraírható lemezek is megjelenhetnek.

A Playboy is rábukik az iPhone-ra

2007. július 4., 09:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Máris sikernek tűnik az iPhone, az első hétvégén kétszázezer vagy félmillió darab ment el belőle, nem csoda, hogy máris megjelentek a kiegészítők, meg a szolgáltatások a mobilra. Például a Playboy sem akar kimaradni a buliból. A két nagyfőnök, Steve Jobs és Hugh Hefner megállapodása nyomán az új kütyü tulajdonosai a csajos magazin adatbázisából tölthetnek le anyagokat. Ahogy a Playboy oldala ajánlja az új lehetőséget: Megvan neked a rég vágyott csoda, az iPhone. Hogy lehetne ezt még fokozni? Az iPlayboy lehetőségeivel, a letölthető képekkel, videókkal és hanganyagokkal. (via IT.news)

Jelentse fel cégét egymillió dollárért

2007. július 4., 07:07 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az egyes szoftvergyártó vállalatok érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) júliustól októberig felpörgeti meglehetősen ellentmondásos besúgóösztönző kampányát az Egyestül Államokban. Ebben az időszakban azok, akik illegális szoftverhasználatért feldobják munkáltatójukat, akár egymillió dollár jutalmat is kaphatnak a szervezettől, már ha a felderített jogsértés kellően nagy kaliberű. A közel két éve elindított programban eddig a maximális fizetség 200 000 dollár volt. „A szoftverkalózkodásról bejelentést kell tenni, ez a helyes út, és a BSA örömmel jutalmazza meg azokat, akik hiteles információkkal szolgálnak” – nyilatkozta a szervezet egyik illetékese az akció bejelentéséről szóló sajtóközleményben.
Tovább

Akar-e internetszolgáltató lenni a Google?

2007. július 3., 17:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A növekvő igényeket csak fejlődő optikai hálózatokon lehet kielégíteni. Már csak az a kérdés, ki és mennyit fizessen. Részletek az Indexen.

Az epilepsziások hajlamosabbak az öngyilkosságra

2007. július 3., 16:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Azok, akiknél hat hónapja vagy kevesebb ideje állapították meg az epilepsziát, ötször hajlamosabbak az öngyilkosságra, írja a Lancet Neurology. Összességében az epilepsziások öngyilkossági hajlama háromszoros, de az erre való késztetés a betegség ideje alatt egyre csökken.

    A kutatók több mint 21 ezer öngyilkos, és több mint 423 ezer, betegségben elhunyt személy egészségügyi adatait elemezték. Az is kiderült, hogy akinél nemrég állapítottak meg epilepsziát, ráadásul valamilyen pszichiátriai betegségben is szenved, az öngyilkossági hajlandóság átlagosan 29-szeres.

forrás: mti

Gyógyítható-e az ételallergia (egerek és emberek)

2007. július 3., 14:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Egerekben azonosították azt a molekulát, ami meggátolja az allergiás tünetek kialakulását. De mi van az emberekkel? Részletek az Indexen.

Balaton: a víz jó minőségű, bár van benne érdes tócsagaz és nagy tüskehínár is

2007. július 3., 13:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A Balaton vize Siófoktól Keszthelyig kiváló minőségű, állítja a Magyar Tudományos Akadémia. A szokatlanul korán beköszöntött meleg miatt a szokásosnál hamarabb jelentek meg a tó vizében az algák, de tömeges elszaporodásuktól nem kell tartani.


A Balaton legelterjedtebb hínárfajainak korai megjelenése egyértelműen az átlagosnál melegebb időjárással magyarázható, amely egy hónappal előrehozta a hínár virágzását is. A közlemény szerint a fürdőzőket elsősorban az érdes tócsagaz és a nagy tüskehínár zavarja, mert leveleiknek kellemetlen, szúrós nyúlványaik vannak, ám ezek az "ágas-bogas" hínárfajták nyújtanak menedéket a halivadékoknak, a kisebb-nagyobb gerinctelen állatoknak, amelyek egyébként képtelenek lennének a túlélésre.
  
"A tóban a part mentén időszakosan megjelenő hab és látszólagos +koszosság+ is ilyenkor tulajdonképpen a víz felszínén úszó bábbőrök tömege, illetve az állatok által kiválasztott fehérjealapú váladék. Az árvaszúnyog-együttesek összetétele - fajgazdagsága, egyedszáma - kifejezetten a tó tisztaságára, jó állapotára utal" - áll a közleményben.

A Balatonban egyébként folyamatosan csökken a telepített angolnák száma. A mai állomány nem éri el az 1991-es angolnapusztulás előtti egyedszám negyedét sem. Ugyanakkor, ismerve az angolna igen hosszú várható élettartamát, jelenlétére még hosszú évtizedekig számítani lehet.

forrás: mti

Mi értelme az iPhone-töréstesztnek?

2007. július 3., 12:22 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Akik szerint fölösleges és értelmetlen töréstesztekkel bántani az érzékeny lelkű - ámbátor törhető - iPhone-okat, azok bizonyára nem számolnak a való világban leselkedő valós veszélyekkel. Azt például tudtátok, hogy ha az iPhone dobozának fedelét leveszitek, egyből kizuhanhat rajta a méregdrága készülék, merthogy nincs rögzítve? Nem szándékos stressz teszt következik az iPéntekről:

Milyen LEHETETT VOLNA az iPhone?

2007. július 3., 10:59 Módosítva: 2009.02.07 11:01
... ha nem ez a törhető? A TechEBlog összeszedte azokat a képeket, melyek az Apple telefonjának hivatalos bemutatása előtt keringtek a neten. A techbloggerek fantáziája határtalan volt, mégis, nagyon kevesen találták el, hogy milyen is lesz végül az iPhone. Látható, hogy sokan az iPodból indultak ki. Íme, az egyik legmerészebb történelmietlen  ábránd:


Tavaly decemberben az Index is hirdetett versenyt. Ugye akkor még csak pislogtunk, mint szamár a ködben. Fogalmunk sem lehetett, hogy milyen lesz a csodatelefon. De az olvasók fantáziája szárnyalt, mint az Argentavis magnificens.

A rendszerváltás miatt halnak korábban a magyar férfiak

2007. július 3., 10:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az amerikai Michigan Egyetem kutatói 14 kelet-európai ország halálozási arányait vizsgálták meg külön férfiak és nők körében, a társadalmi-gazdasági átalakulás előtti, alatti és utáni három időszakban, s ezt összevetették 12 nyugat-európai ország halálozási adataival - olvasható az Evolutionary Psychology-ban  közzétett tanulmányban.

Kelet-Európában főként a fiatal felnőttek körében növekedett a nemek halálozási aránya közti különbség.

    E különbség Albániában, Észtországban, Lettországban, Fehéroroszországban, Romániában és Németország keleti részén növekedett a legnagyobb mértékben (11-30 százalék), őket követi Oroszország, Litvánia, Ukrajna (8-10 százalék), majd Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Csehország és Szlovénia (1-6 százalék).   

    A kutatók szerint a központi tervgazdálkodásos rendszerből a piaci rendszerre történt áttérés az amúgy is sebezhetőbb férfiak életét még kockázatosabbá és stresszesebbé tette, ezzel magyarázható a nemek halálozási aránya közti különbség jelentős növekedése az 1985-től 1999-ig vizsgált időszakban.

forrás: mti

A világ legnagyobb madara repülni is tudott

2007. július 3., 10:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01
9
Kiválóan tudott repülni a hatmillió évvel ezelőtt élt Argentavis magnificens. Fesztávolsága 7 méter volt (összehasonlításképp, a ma élő legnagyobb fesztávolsággal rendelkező madár kábé csak a felét tudja ennek), így leginkább a mai Cessna 152-es kisrepülőkkel vethetőek össze képességei. Bár a madár leleteit több évtizede találták meg, és részletes leírása is a nyolcvanas évekre datálódik, amerikai kutatók csak most tanulmányozták, hogy vajon képes volt-e a magasba emelkedni a hatalmas madár. Eszerint bár tudott repülni, a 70 kilogram átlagsúlyú állat meglehetősen nehézkesen tudott csak a magasba emelkedni. Viszont ha egyszer begyorsult, akár 65 km/órával is tudott száguldozni a pre-globális felmelegedés égboltján.
 

via bbc

Legalább egymillió dollárért vette meg az Apple az iPhone.com-ot

2007. július 3., 06:45 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Akinek van egy kis esze, összeírja a valaha gyártott elektronikai eszközök listáját, berakja eléjük az i betűt, aztán megvásárolja a termékekhez tartozó doméneket. iVacuumCleaner.com, iIron.com, iLépegetőExkavátor.com, ezt mind meg kell szerezni, ki tudja, mit ad ki az Apple a következő pár évben.

Michael Kovatch 1995-ben jutott hozzá az iPhone.com doménhez, és egy vállalkozást épített fel a weblap mögé. Ha megkeressük az oldal archivált verzióját, kiderült, hogy pofás kis felülettel várta Kovatch a látogatókat, ma viszont már az Apple iPhone jön be az iPhone.com-ra. A kaliforniai cég ugyanis megvásárolta a domént az üzletembertől, a DomainTools szerint hétszámjegyű összegért, legalább egymillió dollárért.

Kovatch elismerte, hogy a mobil bejelentése óta ugrásszerűen megugrott az érdeklődés az oldal iránt, és azt sem tagadta, hogy jó üzletet kötött az Apple-lel.

Több százezer iPhone kelt el hétvégén

2007. július 2., 15:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Wired a Global Equities elemzőcéget idézve azt állítja, hogy 200 ezer törhető iPhone kelt el a nyitóhétvégén, a Crave ezzel szemben a Piper Jaffray adatait citálva félmillió(!) eladásról számol be. Bármennyi legyen is a pontos adat, a több százezres eladás reálisnak tűnik. A Wired végez is egy gyors fejszámolást: Steve Jobs 2008 végéig 10 millió iPhone-t szeretne eladni, ez heti 130 ezer készüléket jelent. Ennek fényében a start fényesen sikerült, a későbbi eladásokhoz pedig az európai piac is hozzáadja majd a magáét.

A Crave a Piper Jaffray egy villámfelmérését is idézi, amit 253 emberen végeztek (hogy ebből mennyire lehet következtetni egy több százezres bázisra, azt nem tudjuk, mert mint kiderült, anno a techrovatból mindenki elbliccelte a statisztikavizsgákat). A felmérést San Franciscóban, New Yorkban és Minneapolisban végezték, ott a vásárlók 95 százaléka a 8 gigabájtos modellt vette meg és nagyjából felük új ügyfele volt az AT&T-nek.

Kibelezték az iPhone-t

2007. július 2., 15:22 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az Engadget szerint 620 megahertzes processzor dolgozik az iPhone-ban, méghozzá ARM-típusú. A csip fejlett energiagazdálkodásának hála akár ötven százalékkal is csökkenthető a fogyasztás, és akit ez érdekel, az jó, ha tudja, hogy a processzorban kétszer 16 kilobájt gyorsítótár van. Az iPhone-ban is használt ARM11-es processzorcsalád nem most került először mobilba. A Wikipedia szerint a Nokia N95-ösben, az N93-asban, az N800-asban és a Zune-ban is hasonló van, igaz, az a 36J-altípus, míg az iPhone-ba az Engadget szerint a 76J került.

A Think Secret munkatársának egyébként már sikerült is elrontaniuk a telefont, úgy, hogy szétszedték. Akit érdekel egy 500 dolláros kütyü darabokban, az nézzen körül az oldalon.

A piranha nem is vérszomjas

2007. július 2., 15:22 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A hollywoodi filmábrázolások és annak ellenére, amit az éles fogak láttán gondolunk, a piranha nem is olyan félelmetes. Ezt állítják legalábbis angol kutatók.

Viking hajóval az Északi-tengeren

2007. július 2., 15:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Elindult a dániai Roskilde kikötőjéből Dublinba egy rekonstruált viking hajó, hogy bejárja a rettegett északi törzsek 1000 évvel ezelőtti írországi rablóhadjáratának útvonalát. A legénység vasárnap kormányozta ki a hajót a kikötőből fényes napsütésben, nézelődők tapsától kísérve. A háromszáz tölgyfából ácsolt, 30 méter hosszú, 4 méter széles, egyetlen szögletes vitorlával felszerelt Havhingsten fra Glendalough (Glenadlough tengerének csődöre) a legnagyobb eddig rekonstruált viking hajó. Kilencszáz tengeri mérföldet megtéve, negyvennégy nap után érkezik meg Írországba, ahol az eredetijét 1040-ben Glendalough erdejében megépítették. A hajó legénysége részt vett az angolszászok és a normannok közötti összecsapásokban 1050 és 1060 között, amikor számos dán viking élt Írországban.

A hajó Roskilde kikötőjében süllyedt el négy másik vízi járművel együtt a XI. század végén, amikor a dán partokat védelmezte a norvég vikingek ellen. Roskilde jelentős viking kereskedelmi és politikai központ volt a IX. és XII. század között. A tölgyfa hajótörzset 1962-ben találták meg. A 25 tonnás hajó újjáépítése a roskildei viking hajómúzeum műhelyeiben 2000-ben kezdődött meg és négy évig tartott. A munkában részt vettek Feröer-szigeteki, norvégiai és Aland-szigeteki hajógyárak is, ugyanolyan módszerekkel, mint hajdan a vikingek. A szerszámokat is vikingek által használtak mintájára gyártották le.

A tesztek idején a Havhingsten fra Glendalough 10 csomós maximális sebességet ért el. Motorral nincs felszerelve, és az evezősöket csak a kikötőkben való kényes manőverekhez veszik igénybe. A viking kortól eltérően viszont van radarja, műholdas antennája és más modern navigációs műszerei. A 65, 16-64 év közötti legénység, közöttük húsz nő, négyórás őrségben váltja egymást, és spártai körülmények között teszi meg az utat. A viking hajót minden eshetőségre készen mentőhajó követi. Nagy ünnepségekkel várják augusztus 14-re Dublinba.

[via MTI]

Szibéria elsüllyedhet a sárban

2007. július 2., 14:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A klímaváltozás elsősorban az Északi sarkon és a környező területeken okoz gyors változásokat. Az Arktiszon az örök fagy felenged, emiatt Szibériában, de Alaszkában is elsüllyedhetnek az épületek és az utak. A talajból a baktériumok széndioxidot és metánt szabadítanak fel, ami tovább erősíti a felmelegedést. További borzalmak egy kattintásnyira.

Béka rejtheti az agydaganat gyógyszerét

2007. július 2., 14:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Brit és amerikai kutatók olyan molekulát állítottak elő, amit sikerrel alkalmazhatnak az agydaganat kezelésében. Az amfinázt egy olyan molekula alapján szintetizálták, amit az északi leopárdbéka petéjében találtak. Bővebben ebben a cikkben.

Lézerrel gyorsul a merevlemez

2007. július 2., 14:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Holland tudósok polarizált fénnyel működő merevlemezzel kísérleteznek, mert a technológia sokkal gyorsabb, mint a jelenleg használt mágneses adatrögzítés. Részletek itt.

Mariót zenél a Tesla-tekercs

2007. július 2., 11:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Tesla-tekercset, vagy más néven Tesla-transzformátort úgy tartják számon, mint a leglátványosabb találmányt, ami semmire nem jó. Ebben a légmagos trafóban a primer tekercs menetszáma kicsi, szekunderé nagy, ebből lesz aztán megfelelő rezgőkörrel nagyfeszültség, abból meg gyönyörű ívkisülések. Egy Steve Ward nevű őrültnek most sikerült olyan Tesla-tekercset csinálnia, amivel szabályozni lehet a kisülések hangmagasságát. Az eredmény egy trafó, ami villámokkal játssza el a Mario zenéjét - ennél geekebb képződményt jelenleg nem tudunk elképzelni.

Mégis törik az iPhone kijelzője

2007. július 2., 11:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Igazi breaking (haha) news: mégsem árt tokot venni az iPhone-ra, mert törik a drága. Bár néhány órája még a PC World tesztjét idézve az ellenkezőjét állítottuk, azóta megtaláltuk a Revision3 töréspróbáját is. Az iPhone ezen is jól állta a karcolásokat, kb. 180 centiről leejtve azonban tankönyvbe illő repedéseket produkált a kijelzőjén. A két videót elemezve arra jutottunk, hogy a pórul járt telefon valószínűleg szerencsétlenül esett az aszfalt valamilyen apró kiemelkedésére. Ennyit a sérthetetlen telefon legendájáról.

Hatalmas kozmikus délibábot találtak

2007. július 2., 10:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Einstein-gyűrűk nem valódi objektumok, hanem a gravitációs lencsehatás következtében fellépő kozmikus délibábok. Na, most ebből fedezték fel az eddigi legnagyobbat. A lópatkóformájú kozmikus délibáb egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy a Világegyetemet fiatal, mindössze 3 milliárd éves állapotában tanulmányozzuk. Bővebben itt.

Átszelte Amerikát az Atlantis

2007. július 2., 10:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Atlantis űrrepülőgép legutóbbi sikeres missziójáról hazatérve a tervek szerint Floridában, a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban szállt volna le, azonban az időjárási viszonyok miatt végül a kaliforniai Edwards Légitámaszpontban landolt. Az űrsiklót vasárnap szállították át Floridába egy átalakított Boeing 747-essel. A kaliforniai leszállással együttjáró sok kellemetlenség kb. 1,7 millió dollár többletköltségként jelentkezik a NASA bukszájában.

[fotó: MTI]

Kisebbek a babák a dízelpor miatt

2007. július 2., 10:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Francia és német tudósok szerint a terhes anyák által belélegzett finom por kihat a magzat fejlődésére - írja a Die Welt online változata. A szakemberek egy Münchenben végzett kutatás során több mint ezer anyát vizsgáltak meg és 40 helyszínről gyűjtöttek adatokat. A felmérés eredményei azt bizonyítják, hogy a finom por belégzése csökkentheti a babák születési súlyát: azok közül, akik nagyobb koncentrációban kapták a port, sokkal többen szültek 3000 grammnál kisebb babát.

Hasonló összefüggés mutatható ki a dízeljárművekből származó por belégzése esetén is. A mostani az első nyugat-európai vizsgálat, amely egyértelmű összefüggést mutat ki az újszülöttek súlya és a levegőben lévő káros anyagok mennyisége között. Azok a biológiai mechanizmusok, amelyek kiváltják ezt a jelenséget, egyelőre még ismeretlenek. A finom por több száz vegyi anyagból áll, csekély mennyiségben a tüdőn át a vérbe is bekerülhet. Az is elképzelhető, hogy a por részecskéi a placentát, vagy a magzat növekedéséért felelős szerveket befolyásolhatják.

[via MTI]

Elpusztíthatatlan az iPhone kijelzője

2007. július 2., 06:00 Módosítva: 2009.02.07 11:01
Az biztos volt, hogy szép lesz, az sem volt kérdés, hogy könnyű lesz kezelni, de kevesen mertek volna fogadni arra (főleg az első iPod nano után), hogy nem karcolódik az iPhone kijelzője. Pedig nem. A PC World tesztelője minden létező módon megkínozta a telefont, de nem sikerült megsértenie a 3,5 colos felületet. Belerakta a mobilt egy éles tárgyakkal teli zacskóba, aztán megrázta a csomagot, de semmi. Akkor sem lett karcos a kijelző, amikor belepréselte a kulcsot, de a készülék csillogó maradt azután is, hogy az újságíró másfél méterről a betonra ejtette azt. Ja, és ki sem kapcsolt. Videó itt.

Mobiltelefonos közlekedés Pekingben

2007. július 1., 17:06 Módosítva: 2009.02.07 11:01
A pekingi tömegközlekedési eszközökön hamarosan újfajta csipkártyás mobiltelefonnal lehet fizetni a jegyekért, közölték a pekingi közlekedési vállalat illetékesei. A pekingi szakemberek egy rakás sim-kártyát fejlesztettek és teszteltek, ezekkel elektronikus úton lehet majd kiegyenlíteni a viteldíjat, mondta Hszü Fa (Xu Fa) a teszteket végző cég marketing-igazgatója. Kiderült az is, hogy az új kártyát jelenleg egy Nokia telefonnal tesztelik, de az eszköz bevezetésének időpontjáról nem nyilatkoztak.

Pekingben egy évvel ezelőtt kezdték meg a hitelkártyához hasonlító smartkártya árusítását, ezzel az utasok sokkal kényelmesebben vehetik igénybe a tömegközlekedést. A kártya sikerét bizonyítja, hogy idén május közepéig közel 12 millió smartkártyát adtak el Pekingben - mondta Vang Lien-csi (Wang Lianqi) a kártyaértékesítő vállalat igazgatója.

Az elképzelések szerint a pekingi lakosok a későbbiekben közüzemi számlákat is fizethetnek az új kártyával. A technológia számtalan területen alkalmazható gond nélkül, csak a szolgáltatók közötti zavartalan kapcsolatra van szükség, és most ezen dolgoznak a szakemberek, tette hozzá Vang. (via MTI)

Nem Egyiptomból származnak a házimacskák

2007. június 29., 15:09 Módosítva: 2013.07.05 16:33
Genetikai bizonyítékok szerint a házimacskák egyetlen közös őstől származnak, egy kegyetlen fajtól, amelynek modern rokonai ma is a Közép-Keleti sivatagokban portyáznak. A vad fajból úgy tízezer évvel ezelőtt lett szelíden doromboló házimacska, amikor a termékeny félhold területén élő emberek feladták vadászó-gyűjtögető életformájukat, elkezdtek növényeket termeszteni, és szükségük volt egy egérre vadászó háziállatra.

Carlos Driscoll és munkatársai ezer macska génjeit elemezték, köztük a házimacskáét, és rájöttek, hogy mindegyik vad csoport a Felis silvestris, a vadmacska alfaja. A házimacska génje ugyanaz, mint a közel-keleti vadmacska alfajé (Felis silvestris lybica), amely Izrael és Szaúd-Arábia sivatagaiban él. A házimacska és vad rokonai családfája körülbelül 130 ezer éve jött létre.

Arra a kérdésre, hogy hol lettek a macskák háziállatok, régészeti leletek adtak választ. Egy 3600 éves Egyiptomi sír festményei szerint akkor már éltek macskák Egyiptomban, ugyanakkor egy Cipruson előkerült, 9500 éves sír azt bizonyítja, hogy ott már akkor együtt éltek az emberek a macskákkal.