Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Nem Egyiptomból származnak a házimacskák

2007.06.29. 15:09
0 hozzászólás
Genetikai bizonyítékok szerint a házimacskák egyetlen közös őstől származnak, egy kegyetlen fajtól, amelynek modern rokonai ma is a Közép-Keleti sivatagokban portyáznak. A vad fajból úgy tízezer évvel ezelőtt lett szelíden doromboló házimacska, amikor a termékeny félhold területén élő emberek feladták vadászó-gyűjtögető életformájukat, elkezdtek növényeket termeszteni, és szükségük volt egy egérre vadászó háziállatra.

Carlos Driscoll és munkatársai ezer macska génjeit elemezték, köztük a házimacskáét, és rájöttek, hogy mindegyik vad csoport a Felis silvestris, a vadmacska alfaja. A házimacska génje ugyanaz, mint a közel-keleti vadmacska alfajé (Felis silvestris lybica), amely Izrael és Szaúd-Arábia sivatagaiban él. A házimacska és vad rokonai családfája körülbelül 130 ezer éve jött létre.

Arra a kérdésre, hogy hol lettek a macskák háziállatok, régészeti leletek adtak választ. Egy 3600 éves Egyiptomi sír festményei szerint akkor már éltek macskák Egyiptomban, ugyanakkor egy Cipruson előkerült, 9500 éves sír azt bizonyítja, hogy ott már akkor együtt éltek az emberek a macskákkal.