Judit
-2 °C
8 °C

Csótányrágta laptop, pendrive-ra éhes kutya

2005.12.08. 11:15
Adatmentéssel foglalkozó számítástechnikai szakértők állították össze az év tíz legdurvább adatkatasztrófáját. A listán pendrive-val táplálkozó kutya és csótányrágta laptop is van.

Az egyik incidens akkor történt, amikor a tulajdonos összes adatát tartalmazó usb flashdrive-ot a házőrző kutyája fogerősítésre használta. A lista élén egy rendkívül fontos állományokat tartalmazó, ám meglehetősen koros laptop áll, amit elleptek és megrágtak a csótányok.

Érdekes példák

A listát az adatmentéssel foglalkozó brit OnTrack állította össze, ami ebben az évben több mint százezer meghibásodott számítógépből szedte elő a fontos adatokat. Az adattörlés-balesetek száma végtelen, idén kereste fel a céget az az apa is, aki egyetlen kattintásával törölte az újszülött gyerekéről készített fotómappát. Egy másik kliensnek kicsúszott a kezéből egy súlyos bögre, ami ráesett a számítógépre. Szerencsétlenségére ötévnyi munka dokumentumai és az összes családi fénykép volt a laptopban.

A céget riasztotta az a férfi is, aki megpróbálta saját maga menteni adatait meghibásodott merevlemezéről, de a művelet közben az ép alkatrészeket is megsemmisítette. És a listáról nem hiányzik annak a profi baseball-csapatnak a másodedzője sem, aki az edzésterveket akarta kinyerni utazás közben megsérült laptopjából.

Első helyezett

A katasztrófák között annak a vállalatnak a laptopja lett az első helyezett, amely közel egy évtizedig feküdt használaton kívül a cég tárolóhelyiségében. A vállalat vezetői azért vették elő az ősgépet, mert cégalapítással kapcsolatos adatokra volt szükségük. Az eszközben döglött, döglődő és bomlásnak induló csótányokat találtak.

Adrian Palmer, az OnTrack igazgatója a BBC-nek elmondta, a legtöbb esetben az összes adatot menteni tudják a sérült gépekből.

"Tűzre, vízre vigyázzatok!"

A szintén adatmentéssel foglalkozó magyar Kürt Rt. ingyenesen letölthető, Infostrázsa című információs könyvében is találunk érdekes adatkatasztrófákat. Kiderül, hogy miért jó megelőzésképpen féltéglára rakni a pc-t, és hogy került elő 2001-ben egy nagyvállalat szervere a szennyvízből.

Ha érdekes adatkatasztrófáról tud, írja meg nekünk!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.