Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Szarva közt a potmétert

2001.01.28. 20:25
Kapcsolódó cikkek (2)
Amikor megfogtam, elöntött a vágy: hosszú, kemény, kerek, pontosan a kezembe illeszkedik. Amikor bedugtam, elégedett sóhajjal nyugtázhattam hogy minden a legnagyobb rendben, nem lesz baj, és amikor végre játszani kezdtem vele, nos arról talán jobb nem is beszélni.
A Gravis név egyesek tudatában szorosan összefonódott azokkal a batár nagy kártyákkal, amelyeket manapság többnyire könyvtámaszként, falidíszként láthat a nagyérdemű, bizony az Ultrasound kicsit elmúlni látszik. De mégis mi az, aminek hatására az egyszeri tesztelő olyan hangokat hallat, mint amilyenek egy SlájmGájsz hakni során szűrődhetnek ki egy leánykollégiumból. Ez biza a Gravis Joy szekciója, ami minden megszállott játékos igényeit kielégíti.

A csatlakozó elosztóként is működik
Esetünkben a Gravis Exterminator joypad lett a vizsgálat tárgya, mellyel, akár így előre leszögezhetem, meg voltam elégedve. Vegyük szépen sorba a dolgokat. Doboz, használati útmutató, install CD, abszolút szokványos, aztán ott van a pad, ami már korántsem az, és a doboz aljában mintegy mellékletként egy gameport-USB átalakító is megbújt, ezért máris jár a pluszpont. A joy alapban standard game port-ra csatlakoztatható, a csatlakozó azonban elosztóként is működik, azaz kis ügyességgel egy másik joy-t is dughatunk rá.

A hangkártyákkal ellentétben a joypad-nél tökéletesen működik a "dug és játszik" (copyright Jackyll), USB portra csatlakoztatva a gép közli, hogy talált egy Gravis Exterminator-t, szeretnénk-e máris beállítani. Elsőre ráböknénk ám az OK-ra, de ne tegyük, mert az install CD-t nem véletlenül csúsztatták a dobozba. Segítségével ugyanis a joy tökéletesen programozható minden apró részletre kiterjedően. A szoftver bármely program exe file-jába képes belementeni a beállításokat, az import/export funkcióval pedig átvihetjük a saját beállításokat a haverokhoz, ha éppen megyünk csapni egy Quake partyt.

Gombfoci

Az olajzöld-fekete színkombináció nem nyerő
A joy nem csekély gombszámmal büszkélkedhet. Ha jól számolunk, akkor 11 darab gomb található a joypad-on, egy potméter, két digitális és egy analóg irányító, illetve két analóg gomb. Jobban belegondolva ez a sok minden mégsem annyira menő, mivel egy komolyabb szimulátorhoz már kevés ennyi billentyű (és persze igaz szimulátor rajongó alapból nem, joypad-del játszik), egy Mortal Kombathoz meg csöppet sok. Az izgága játékosok esetében mondjuk két gomb alapból kiesik, ezek a pad alján találhatóak a "kapaszkodó" közelében, mivel ezeket marha könnyű a játék izgalmában megnyomni. A többiek azonban éppen jól sikeredtek, egy átlagos kézméretű ember gyakorlatilag minden egyes gombhoz, irányítóhoz hozzáfér kényelmesen.

A baj csak azzal kezdődik, hogy a joypad tulajdonképpen kicsit ellentmondásos, mivel mondjuk egy repülőszimulátrohoz nem ezt kell megvenni, egy autós játékhoz meg inkább kormány dukálna. A vasárnapi játékosoknak azonban kitűnően megfelel, mivel minden típushoz felhasználható kis ügyességgel. A mellékelt szoftver segítségével beállítható például, hogy egérként viselkedjen, ki lehet osztani, melyik gomb minek feleljen meg, mi legyen a szimpla, illetve a dupla kattintás. Red Alert-hez például meglepően jó volt a joy, de ugyanúgy megállta helyét Need 4 Speed-ben, interstate-ben és South Park-ban is.

Furmányosan ergonomikus

Több óra kézimunka után is maximum a tenyerünk izzad
A kialakítás egyetlen problémája az olajzöld-fekete színkombináció. A nagy méret ellenére a joy olyan furmányosan ergonomikus módon van kialakítva, hogy több órányi játékot sem érez meg az ember, minden gomb kézre esik, esetleg az okozhat csak gondot, ha izzadni kezd a tenyerünk. A megformálás mellet a Gravis még nagy gondot fordított a tartósságra, büszkén hirdeti, hogy termékei törhetetlenek, örökké tartanak. Ezt mondjuk nem volt alkalmam kipróbálni, de ha Kung-Lao huszadszor is kiüt Rookie fokozaton, akkor istenbizony próbára teszem a terhelhetőségét.

Ami viszont az összegzést illeti, nos igen, ez a joypad ott kell hogy legyen egy-egy játékok iránt érdeklődő felhasználó otthonában. Megszállottaknak inkább a specifikus joysticket, vagy kormányt ajánlanám, de gondos családapáknak, aki csak a cégnél suttyomban letöltött játékdemokat szeretnék otthon nyúzni, kicsit tökéletesen megfelelő, mert kicsit mindenre alkalmas.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.