Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Webszerver a zsebhelikopteren

2005.06.01. 17:04
Brit kutatók miniatűr linuxos számítógépet építettek egy játékhelikopterbe, hogy a madarak alakzatban való repülését tanulmányozzák. Később persze hadászati kémeszközök is lehetnek a parányi intelligens kütyükből.

#alt# Az essexi egyetem kutatói intelligens rajszerveződéssel és drótnélküli klaszterekkel kísérleteznek, amiből később komoly hadászati eszközök fejlődhetnek ki. A pilóta nélküli repülőgépek csapata képes lehet arra, hogy az ellenséges területet különféle szögekből lefényképezze, majd a képeket helyben feldolgozza és kielemezze.

Elméleteiket bizonyítandó a tudósok fogták a Proxflyer Bladerunner játékhelikopterét, és rászerelték a gumstix nyolc gramm súlyú processzorát, elegendő akkumulátort a linuxos rendszer és a bluetooth hálózati csatoló működtetéséhez, valamint egy lefelé néző videokamerát, és ezzel megalkották a világ legkisebb távirányítós mobil webszerverét.

A játékszer egyetlen feltöltéssel csupán tíz percig repül, ráadásul túl könnyű a szabadtéri repüléshez, ezért a mostani verziót csupán az egyetem robotikai laborjában próbálták ki. Ha elkészül a teljes flotta és minden a tudósok tervei szerint alakul, a helikopterek bluetooth kapcsolaton kommunikálnak majd egymással, így képesek lesznek egységesen mozogni, és összetett feladatokat is elvégezhetnek elosztott számítási technikával.

A helikopterek szoftverrel való irányítása nem egyszerű feladat, mondta el a Wired informatikai lapnak Renzo de Nardi, a rendszer kódolója, mivel nagyon sok tényezőt figyelembe kell venni, többek között az aerodinamikát és a képfeldolgozást. Korábban száz centiméteres szárnyfesztávolságú repülőgépmodellekből próbálta felépíteni a flottát, de Owen Holland projektvezető szerint azok túl gyorsak voltak. A kutató szerint a teljes rendszer néhány héten belül elkészül, így hamarosan talán újabb eredményekről számolhatnak be.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!