Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Illetékes kézigép

2001.10.29. 22:00
A HP Jornada 720-as mindent tud, amit munkagépnek tudnia kell. Főleg azok fogják nagyra értékelni, akiket nyomasztott a korábbi laptop koszlott hordtáskájának imázsromboló hatása.
Ennek egyik oka, hogy a Jorandának nincs szüksége hordtáskára, mivel elfér egy kabátzsebben is. A másik ok, hogy a gép munkára termett, olyanoknak, akik már megszokták, hogy pirinyó billentyűzeten gépelnek.

Ez ő
A billentyűzet már csak azért is lényeges elem, mert kézigépek terén két iskola marja és tépi egymást folyamatosan. Több helyen és alkalommal gyakorlati és techno-szociálpszichológiai szempontból is meg lett vitatva, hogy a billentyűzet felett elszállt-e már az idő, kihalásra van-e ítélve, és átveszi helyét a virtuális billentyűzet, esetleg éppen, hogy minden ósdisága ellenére halhatatlan.

Lelkiismereti kérdésről van szó, amelyet mindaddig nem szükséges megtémásítani, amíg mindkét megoldás szabadon megvásárolható. Személy szerint a billentyűzetet támogatom, mert sok ujjal jobban gépelek, mint egy pálcával. A Jornada ebből a szempontból ideális tárgynak bizonyult - a HP-s kovácsoknak sikerült úgy megoldaniuk a gombsort, hogy a hagyományos notebookoknál is kevesebb frusztrációt okoz használata.

A tárgy

A Jornada 720 fajsúlya nagy, a készülék masszív, nyitott állapotában közepes, csukva közepesnél kisebb. Külleme visszafogott. Ezüstös fényezés csak a fontosabb részleteken (felségjelzés és a diktafon gombjai) látható, ezenkívül mindenütt a sötét plasztik dominál, amely kiválóan passzol a hivatalos öltözethez. Ha belső vizualizáció útján Gyulay Endre megyéspüspök kezébe képzelem, akkor egyáltalán nem szürreális, szemben mondjuk egy Compaq Ipaq-kel. (Figyelem! Az öncélú összehasonlítás senkit ne tévesszen meg! - a két eszköz nem ugyanabban a géposztályban versenyez.)

Ősemberek kíméljék!
A Jornada akkuja értesüléseim szerint kilencórányi gépidőt biztosít. Ez vállalható, sőt bizonyos módszerekkel meg is hosszabbítható. Ilyen módszer az egyik toplistás energiafogyasztó, az LCD beállításainak megváltoztatása - ez ugyanis akkor fogyaszt a legkevesebbet, ha pont csak annyi fényt ad, amennyire szükség van. Egy nap a tudomány és technika fejlődése eléri majd azt a szintet, amikor az LCD egy fénymérő segítségével optimalizálja magát - jelenleg még minimum három kattintás mire a felhasználó bekalibrálja a kijelző fényerejét.

Szükséges továbbá kitérni a dokkerra. Ez a tartozék, amelynek neve kikötőre is fordítható, az a hely, ahova akkor tesszük a Jornadát, ha fel szeretnénk tölteni elektromossággal, vagy asztali gépünkkel szeretnénk összekötni különböző célokból. A dokker egyszerű és ízléses, de érzékeny dolog. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az általam tesztelt példánynál ismeretlen ősemberek megrongálták a számítógépet, a dokkerra rögzítő mechanizmust. A Jornada egyetlen mozdulattal bepattintható a kikötőbe, ahonnan egy akár dekorációnak is tekinthető gomb segítségével szabadítható ki. Tesztelő elődeim ezt nem ismerték fel, és valószínűleg csavarhúzóval szedték szét két dolgot - a rugós alátámasztás miatt ezután csak permanens nehezék alkalmazásával lehetett fenntartani a PC és a handheld közötti kapcsolatot.

A tudás

A Jornada az első hordozható számítógép, amelyen a Windows CE legutóbbi verziója, a Handheld PC 2000 operációs rendszer fut.

Adatok
Neve: Hewlett Packard Jornada 720
Dimenziók: 189x95x34 mm, 510 gr
Képernyő: 6,5 inches LCD, 640x240 pixel felbontásban, 65000 szín
Hardver: 206 MHz Intel StrongARM processzor, 32MB SDRAM, 51MHz-es adatbusz, 2D grafikai gyorsító
Szoftver: Microsoft Windows for Handheld PC 2000 3.0, Pocket Word, Excel, PowerPoint, Access, Outlook, Internet Explorer, Media Player, Yahoo! Messenger, ActiveSync 3.1
Csatolók: PC Card II., CompactFlash I., SmartCard kártya-slot, RS232C, IrDA, RJ11 modem portok
Egyéb izgalmak: beépített hangszóró, mikrofon, digitális diktafon, sztereó fülhallgató dugható
A Microsoft kegyetlenül zagyválja kézi oprendszereinek neveit, de ezenkívül nem érheti szó a ház elejét. A Word, a Pasziánsz és a Napló kiválóan futottak egymás mellett, és nem kis örömet okozott, hogy nem találkoztam kompatibilitási problémákkal (Win2000 és HPC2000, közöttük egy korábbról maradt ActiveSync 3.1).

Még valamit a tudásról: zsebrádióként is teszteltük a Jornadát. Magyari Imre előadásában gyönyörűen szólt az utcán Dankó Pista Eltörött a hegedűm című szerzeménye. Nem volt előre látható, hogy egy ilyen komoly vágású berendezés ilyen szórakoztató is lehet.

A végére egy keményen kitett fekete pont: a HP honlapján a gép részletes leírását csak a halvaszületett PDF-formátumban lehet letölteni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.