Emőke
8 °C
19 °C

A memória leváltja a vincsesztert?

2005.05.25. 10:00
A Samsung bejelentette legújabb meghajtóját, a flashmemóriára épülő Solid Stati Disket. Az adattárolón 18 gigabájt helyet találunk, csöndesebb, könyebb és kevésbé sérülékeny mint egy hagyományos vincseszter.
A Samsung kísérletet tesz arra, hogy leváltsa a vincsesztert a mobil eszközökben – írta meg a Cnet. A társaság hétfőn jelentette be új terméket, amit bár a Samsung marketingesei előszeretettel neveznek lemeznek, valójában semmi köze nincs a vincseszterekhez. A Solid State Disk 1,8 colos meghajtó, az adatokat NAND-típusú flashmemórián tárolja. Az augusztusban boltokba kerülő változat 18 gigabájt kapacitású lesz. Az első példányokat apró noteszgépekbe szánja a Samsung, a termék ára egyelőre nem ismert.

Új határok

#alt# A Samsung legújabb fejlesztése tökéletesen beleillik a vállalat stratégiájába. A világ elsőszámú flashmemória-gyártója évente megduplázná az eladott flashmemóriák számát, ennek érdekében újabb és újabb piacokat hódít meg, és az adattároló mind szélesebb felhasználására törekszik.

Az új lehetőségek egyike a Solid State Disk, ráadásul a Samsung kiemelten foglalkozik a szórakoztatóelektronikai eszközökkel. Bár ebben a szegmensben viszonylag kicsi a várható nyereség, mégis, óriási mennyiségű eladott termékről lehet szó, nagytételben pedig már tetemes bevétellel számolhat a társaság. Ezzel párhuzamosan pedig csökkenteni tudja az előállítási költséget, így a hagyományos felhasználási területen is versenyképesebbek lehetnek a Samsung flashmemóriái.

Csöndes és nem nyom

A társaság tájékoztatása szerint a Solid State Disk 8 gigabites csipekből épül fel. A meghajtó csak huszadannyi áramot fogyaszt, és alig feleannyit nyom, mint egy átlagos vincseszter. További előnye a memóriának, hogy nincsen benne mozgó alkatrész, így kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos megoldások. A cél az, hogy a memória kapacitása elérje a mobileszközökben használt vincseszterek kapacitását, ami jelenleg hatvan gigabájt körül mozog.

A „lemez” másodpercenként 57 megabájt adatot tud olvasni és 32 megabájtot írni, ami nem marad el lényegesen a mostani vincseszterek teljesítményétől. A termék a merevlemezes meghajtókhoz hasonló kiszerelésben érkezik, hogy a gyártók könnyebben tudjanak átállni az új technológiára.

Csak a méret új

Ha jobban megnézzük, forradalmi újításról természetesen szó sincs. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a flashmemóriás megoldások könnyebbek, mint a többi adattároló eszköz, ráadásul a pendrive-ok megjelenése óta tudjunk, hogy a módszer előnye a mozgó alkatrész hiánya. A Samsung lényegében nem csinált semmi különlegeset, csak egymásra pakolt egy csomó csipet, és egy vincseszterszerű csomagolásba pakolta megoldását.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.